«Πήραν τα παιδιά μου από την πίσω πόρτα με ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο και δεν με άφησαν να τους μιλήσω και να τα δω για τρεις μήνες. Το σοκ μου ήταν μεγάλο όταν μου περιέγραψαν τι ζούσαν αφού τα είχαν πάρει από εμένα που τα υπεραγαπούσα και τα έβαλαν στην Κιβωτό για να περνούν αυτά τα μαρτύρια», λέει η μητέρα και εξηγεί πώς κατέληξε να υποβάλει μηνύσεις κατά των υπευθύνων του ιδρύματος.
«Ο μεγάλος μου γιος, ο δεκατετράχρονος, ήταν στην ομάδα των παιδιών που είχαν κατηγορηθεί ότι γνώριζαν για την κλοπή του χρηματοκιβωτίου στον Βόλο και είχαν φάει πολύ ξύλο. Είχε πάει εκεί ο περιβόητος Π., που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών και τον μετακινούσαν από δομή σε δομή όπου έκριναν ότι έπρεπε να χτυπάει και να απειλεί. Εμπαινε και τα βράδια στα δωμάτια των παιδιών και τα τρομοκρατούσε να πουν ποιος το έκανε».
Απομόνωση
Ο δεύτερος γιος της καταγγέλλουσας, 8 ετών σήμερα, είναι ένα ζωηρό παιδί, υπερκινητικό, όπως λέει η ίδια. Είναι το παιδί που γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο των παιδαγωγών του, οι οποίοι το έκλειναν για τιμωρία στο κλουβί. Οπως έχει εξηγήσει ο βιομήχανος Κώστας Λούλης, που δώρισε στην «Κιβωτό του Κόσμου» δύο ακίνητα στον Βόλο για να φιλοξενηθούν τα παιδιά, στον περιβάλλοντα χώρο του πολυτελούς σπιτιού, όπου στο παρελθόν ζούσε ο ίδιος με την οικογένειά του, είχε φτιάξει ένα κλουβί για φασιανούς και παπαγαλάκια. Οταν έκανε τη δωρεά, δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν «φυλακή» για τα παιδιά. «Τον έκλειναν συνέχεια στο κλουβί γιατί ήταν ζωηρός. Εκλαιγε, φώναζε, αλλά δεν τον βοηθούσε κανείς, μόνο κάποια μεγαλύτερα παιδιά είχαν πάει να τον βγάλουν», λέει η μητέρα και στην ερώτηση πώς έφταναν σε αυτό το σημείο να τον κλείνουν εκεί, μας απαντάει ο ίδιος ο οκτάχρονος, που είναι δίπλα της. «Μου έλεγαν ότι η συμπεριφορά μου είναι για κλουβί», λέει, ενώ η μητέρα του περιγράφει τι συνέβη όταν ο μικρός κόλλησε κορονοϊό. «Τα έκλεισαν στο πλυσταριό, εκεί όπου είχαν τα πλυντήρια, έξι παιδάκια μαζί άρρωστα με ένα μπουκάλι νερό την ημέρα για όλα. Εκεί έμειναν μία εβδομάδα», σημειώνει.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Θεσσαλονίκη: Νταλίκα δίπλωσε στη Σίνδο
Τα αγόρια έχουν και μία μικρή αδελφή, 3 ετών. «Στην αρχή όλα τα παιδιά τα πήγαν στον Κολωνό, μετά τα αγόρια τα έστειλαν στον Βόλο και η μικρή έμεινε στην Αθήνα. Μου έλεγε ότι τη χτυπούσαν στα χέρια και τα πόδια γιατί δεν ήθελε να βγάλει τα ρούχα που της πήγαινα εγώ. Οταν, τελικά, κατάφερα να πάρω πίσω τα παιδιά μου με δικαστική απόφαση πριν από έναν μήνα, η μικρή είχε αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να πάμε στο νοσοκομείο. Εκεί μας είπαν ότι έχει άσθμα, αφού προφανώς δεν την πρόσεχαν. Ούτε φως δεν της είχαν στο δωμάτιό της και όλο έκλαιγε γιατί φοβάται το σκοτάδι όπως όλα τα μικρά παιδάκια».
Κιβωτός του Κόσμου: «Στον Συνήγορο του Πολίτη μού είπαν ότι υπήρχαν και άλλες καταγγελίες»
Τον περασμένο Απρίλιο, πριν ακόμα ακουστεί το παραμικρό για κακοποιητικές συμπεριφορές στην «Κιβωτό του Κόσμου», η μητέρα, έχοντας στα χέρια της φωτογραφίες των αγοριών της με χτυπήματα και γδαρσίματα στην πλάτη και σε άλλα σημεία, αλλά και ιατροδικαστικές εκθέσεις που επιβεβαιώνουν, όπως λέει, τον ξυλοδαρμό τους, πέρασε την πόρτα του Συνηγόρου του Πολίτη, αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος στο μαρτύριό τους.
«Στον Συνήγορο του Πολίτη με αντιμετώπισαν με μεγάλη σοβαρότητα και μου είπαν ότι υπήρχαν και άλλες ανάλογες καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”. Εκείνοι με συμβούλευσαν να καταθέσω μηνύσεις με όλα τα στοιχεία που είχα στα χέρια μου. Οντως, με τον συνήγορό μου, Στυλιανό Σμπώκο, κατέθεσα δύο μηνύσεις στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Ηταν, όμως, η περίοδος που άλλαζε η εισαγγελέας και έπρεπε να περιμένουμε. Ακόμα δεν μας έχουν καλέσει να καταθέσουμε, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου. Τώρα, παιδιά που είναι ακόμα μέσα στη δομή τηλεφωνούν στον μεγάλο γιο μου και του λένε: “Σωθήκαμε με την αλλαγή διοίκησης! Δεν μας χτυπούν πια, δεν μας βάζουν τιμωρία, δεν μας βασανίζουν, μας δίνουν τα χρήματα που αφήνουν οι γονείς μας για χαρτζιλίκι στο σχολείο, που πριν τα κρατούσαν. Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά σου που τους κατήγγειλε”». Οπως λέει η μητέρα, πριν από έναν μήνα πήρε στο σπίτι και τα τρία παιδιά της με δικαστική απόφαση. Ο μεγάλος της φόβος, όπως επισημαίνει, είναι ότι στην «Κιβωτό του Κόσμου» την απειλούσαν πως θα δώσουν την κόρη της για υιοθεσία. Οι αναδοχές, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για την «Κιβωτό του Κόσμου», που απέρριπτε σωρηδόν αιτήσεις με διαφορετική αιτιολογία κάθε φορά. Για το θέμα αυτό γίνεται ξεχωριστή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε και οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δεν ήθελαν να βρίσκουν τα παιδιά νέες οικογένειες.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Δύο άντρες «πρωταγωνιστούν» στις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς