Αντίστοιχου μεγέθους όμως είναι και τα προβλήματα στο Πήλιο, δεδομένου ότι τεράστιοι όγκοι βράχων βρέθηκαν ακόμη και σε παραλίες. Κλιμάκια εξειδικευμένων επιστημόνων από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) βρίσκονται στις πλημμυροπαθείς περιοχές πραγματοποιώντας εκτεταμένες αυτοψίες, ώστε να γίνει μία συνολική προκαταρκτική αποτίμηση των εκδηλωθέντων κατολισθητικών φαινόμενων, καθώς και των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων σε θέματα διάβρωσης εδαφών και επηρεασμού των υπόγειων υδροφορέων.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσης Γκούτης, οι πρώτες αυτοψίες δείχνουν ότι «έχουν εκδηλωθεί αρκετές κατολισθήσεις που έχουν επηρεάσει το οδικό δίκτυο, όπως στη Ζαγορά του Πηλίου, όπου ολόκληροι δρόμοι κόπηκαν στη μέση. Υπάρχουν επίσης περιοχές όπως είναι το Μορφοβούνι της Καρδίτσας, όπου έχουν εντοπιστεί σοβαρές ζημιές σε οικίες, και υπάρχουν και περιοχές στις οποίες μπορεί να έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις που δεν έχουν επηρεάσει ακόμη κάποια κατοικία, αλλά επειδή είναι σε γειτνίαση με αυτήν την κατολίσθηση και έρχεται και χειμώνας, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για επέκταση της κατολίσθησης».
Μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με τους τοπικούς δήμους έρχονται τα αιτήματα, και με βάση ποιες περιοχές έχουν υποστεί αυτά τα έντονα προβλήματα, γίνεται η σχετική προτεραιοποίηση και πραγματοποιούνται αυτοψίες από εξειδικευμένους γεωλόγους. «Εχουμε πάρα πολλά αιτήματα», τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ.
Ποια, όμως, είναι η διαδικασία που ακολουθείται; «Πραγματοποιούμε αυτοψίες κυρίως όσον αφορά στην εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πολύ έντονης κακοκαιρίας. Εχει ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε οικίες, που είτε έχουν επηρεαστεί πρωτογενώς από κατολισθητικά φαινόμενα είτε δευτερογενώς είναι σε επαπειλούμενες περιοχές λόγω επικρεμάμενων βράχων ή εδαφικών μαζών οι οποίες είναι σε αστάθεια».
Εφόσον οι πολιτικοί μηχανικοί εξετάσουν ποιο σπίτι είναι «κόκκινο», δηλαδή μη κατοικήσιμο, τα κλιμάκια της ΕΑΓΜΕ μεταβαίνουν προκειμένου να διαπιστώσουν τη σύνδεση του φαινομένου με γεωλογικά αίτια, δηλαδή γιατί το σπίτι έχει αυτές τις δομικές αστοχίες, αν πρόκειται για μια εδαφική κατολίσθηση ή για μια βραχόπτωση, κατά την οποία, για παράδειγμα, έπεσαν πέτρες πάνω στο κτίριο», επισημαίνει ο κ. Γκούτης.
Παράλληλα, το ΕΑΓΜΕ ασχολείται και με το κομμάτι των υδάτων, κυρίως λόγω της πιθανής επιμόλυνσης που μπορεί να υπάρχει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με αυξημένο μικροβιακό φορτίο. «Επισκεφτήκαμε τις περιοχές, είχαμε συνεργασία και με τους τοπικούς δήμους, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, δίνοντας κάποιες οδηγίες για το πώς πρέπει να χειρίζονται τις γεωτρήσεις τους, ποιες πηγές πιθανόν θα έχουν πρόβλημα, ποιες δεν θα έχουν και καταστρώνοντας και κάποιες διαδικασίες για το πώς μπορεί να γίνει ενδεχομένως μεταφορά νερού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση μέσω μικροβιακών αναλύσεων από τις αρμόδιες Αρχές», καταλήγει.
Πόσιμο το νερό στον Βόλο
Κατάλληλο είναι πλέον το νερό στον Βόλο. Οπως ανέφερε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, το νερό το οποίο παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για πόση, για μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις, όπως π.χ. για την ατομική υγιεινή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, σε καταναλωτές με ειδικά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι υπερτασικοί και αυτοί που ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι, συστήνεται να αποφεύγεται η πόση, εξαιτίας της υψηλής αλατότητας, η οποία μπορεί να εμφανίζεται λόγω χρήσεων γεώτρησης, ανάλογα με τις ανάγκες.
Ειδήσεις σήμερα