Τον Νίκο Δένδια υποδέχθηκε ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνού στην Αεροπορική Βάση Lann–Bihoué, ο ομόλογός του, Sébastien Lecornu
Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας μετέβη στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Lorient, όπου θα τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και επιθεώρησε τις εργασίες ναυπήγησης της Φρεγάτας «Νέαρχος».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Γάλλο ομόλογό του και τον Αρχηγό ΓΕΝ, επισκέφθηκε ακολούθως τη Φρεγάτα «Κίμων» και παρέστη στην τελετή καθέλκυσής της (16.05 τοπική ώρα).
Κίμων: Η στιγμή που ο Νίκος Δένδιας κόβει την κορδέλα της φρεγάτας
Ο υπεύθυνος τμήματος Άμυνας της Nevaco, κ. Γιώργος Οργανόπουλος τόνισε ότι είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία. «Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της Nevaco ήταν στο πλευρό της Naval και το αντίστροφο. Η παρουσία του γραφείου της Naval στην Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση που παρουσιάζεται πρόβλημα στο έργο, οι αποφάσεις παίρνονται άμεσα.»
Όπως ειπώθηκε στην τελετή καθέλκυσης της ελληνικής φρεγάτας Belharra, στην προετοιμασία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα.
Αμέσως μετά τους εκπροσώπους της Naval και της Nevaco τον λόγο πήραν οι μηχανικοί της Naval δίνοντας ιδιαιτέρως σημαντικές λεπτομέρειες για την καθέλκυση της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων».
«Βρισκόμαστε σήμερα στη Λοριάν για να γιορτάσουμε την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Κίμων» είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group σε άπταιστα ελληνικά.
«Η Ελλάδα αποφάσισε να αναβαθμίσει τον στόλο της και ο υπουργός Άμυνας μας ανέθεσαν να τους παραδώσουμε τρεις φρεγάτες. Με πάρα πολλές εταιρείες αναπτύσσουμε πλέον συνεργασίες όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η φρεγάτα ανοίγει μία νέα σελίδα της φρεγάτας «Κίμων».» τόνισε με νόημα.
«Σας αφήνω να δείτε αυτή την εντυπωσιακή τεχνική της καθέλκυσης. Ευχαριστώ.» είπε μιλώντας ελληνικά στον επίλογο της ομιλίας του.
Τον λόγο πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
«Είναι μία μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ στο Λοριάν. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι μία τεράστια τιμή και ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής δημοκρατίας. Ο Κίμων αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη. Η σημαία μας τα εμπορικά μας πλέουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Δε νοείται Πολεμικό Ναυτικό πέρα από τον Ορίζοντα. Το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής και γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας.» είπε στη σύντομη ομιλία του ο υπουργός.
«Υπάρχει μία σχέση στενή στον στρατηγικό και αμυντικό τομέα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα υποδεχθεί τα πρώτα ένοπλα drone.» Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, χαρακτήρισε ως σημαντικό ετέρο την Ελλάδα.
«Η Μεσόγειος γίνεται όλο και πιο στρατικοποιημένη. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας καθώς κατανοούμε τον κίνδυνο. Έχουμε μία κοινή ασφάλεια ατζέντας. Τι μας χαρακτηρίζει εμάς ως Γάλλους; Καταδεικνύει την ικανότητά μας να παράγουμε ταχύτατα σε περιβάλλοντα επικίνδυνα. Ωστόσο αυτή η βιομηχανία παραμένει αξιόπιστη. Δίνουμε 2 δις ευρώ για τις φρεγάτες. Έχουμε τα υποβρύχια. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η γαλλική δημοκρατία δεν είναι σε θέση να αναβαθμίσει τις δυνάμεις της. Η Ελλάδα μας εμπιστεύεται και εμείς το χαιρετίζουμε. Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το Naval Group. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει εδώ κανείς εργάτες από την Ελλάδα. Είναι ο σεβασμός που έχει κερδηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.».
Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί επίσης στη Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, στην οποία θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας (17.05 τοπική ώρα).
Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου θα συναντηθεί με τον Διοικητή και το προσωπικό του (18.30 τοπική ώρα).
Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Κίμων»
Η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.
Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.
Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η σελίδα naval news φαίνεται η φρεγάτα Κίμων ντυμένη στα γαλανόλευκα.
Οι δυνατότητες των Belhara
- η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
- η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
- η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
- η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
Κύρια χαρακτηριστικά
- Μήκος: 121 μ
- Πλάτος: 18 μ
- Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
- Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Πλήρωμα: 125 άτομα
- Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
- Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας.
Τα συστήματα τελευταίας γενιάς των φρεγατών Belharra, παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Ειδήσεις σήμερα
Καρδίτσα: Με drone μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένους κατοίκους
Βία ανηλίκων: Διπλή επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ειρήνη