Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, η μεγάλη αύξηση των αφίξεων του 2024 καταγράφεται σε Δωδεκάνησα και Κρήτη. «Εκεί που είναι πολύ αυξημένες οι ροές είναι αφενός από το Νότιο Αιγαίο, περιοχή Δωδεκανήσων, και βέβαια το καινούργιο στοιχείο είναι η Κρήτη. Πέρσι, θυμίζω, το είπα και χθες στη Βουλή, εισήλθαν 77 παράνομοι μετανάστες. Φέτος, μέχρι στιγμής, είναι γύρω στους 2.700. Αρα, έχουμε δραματική αύξηση.
Βέβαια, η Κρήτη είναι διαφορετική υπόθεση, διότι ξεκινάς το ταξίδι από τα βορειοαφρικανικά παράλια, Λιβύη κατά βάση, είναι πολύ πιο επικίνδυνο ταξίδι από το ολιγόλεπτο ταξίδι για να περάσεις από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας, στα Δωδεκάνησα, και δεν γίνεται βέβαια αυτό κάθε μέρα. Γίνεται όμως με μεγαλύτερα πλωτά μέσα, με μεγαλύτερα καράβια, ασφαλώς όχι πιο ασφαλή. Καρυδότσουφλα θα τα περιέγραφα, για αυτό και είναι επικίνδυνο ταξίδι, αλλά όπως καταλαβαίνετε έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα», ανέφερε ο υπουργός.
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία δύο προσωρινών χώρων φιλοξενίας μεταναστών σε Χανιά και Ηράκλειο, όμως ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι σχετικοί χώροι, αν και αναζητούνται. Προς το παρόν, εδώ και μήνες, μέχρι να μεταφερθούν στην Αθήνα, καταγράφονται και διαμένουν είτε στον πρώην σταθμό του ΚΤΕΛ Ηρακλείου -με τον χώρο να ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου- είτε στον χώρο της πρώην περιφερειακής αγοράς στην Αγιά Χανίων.
Φαίνεται, όμως, πως το υπουργείο πλέον προσανατολίζεται σε μία μόνιμη λύση, με τη δημιουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής είτε Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για να υπάρξει οργανωμένη διαδικασία στην καταγραφή και τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τεθεί στο τραπέζι η λύση αυτή, αλλά είναι η πρώτη ίσως φορά που η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το πώς οι δομές έχουν λειτουργήσει στα υπόλοιπα νησιά, το εξετάζουν πιο θετικά.
Αργολίδα: Συνελήφθη 41χρονος για εμπορία ανθρώπων - Κρατούσε παράνομε ως εργάτες γης 6 αλλοδαπούς
«Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα. Αν δηλαδή οι ροές δεν σταματήσουν και ενταθούν, ίσως θα πρέπει να δούμε τη δημιουργία μιας προσωρινής κατάστασης για να φυλάσσονται αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε πως δεν έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για την Κρήτη.
ΓΙΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ βρισκόταν στην Κίνα, σχετικά με το αμφιλεγόμενο περιστατικό που σημειώθηκε στην Αλικαρνασσό.
Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα και τους ανοιχτούς διαύλους που υπάρχουν μεταξύ των δύο ανδρών. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σκοπιμότητα αποφυγής παρόμοιων συμβάντων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. Στην επικοινωνία τους συζήτησαν επίσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Τι είχε συμβεί όμως; Το περασμένο Σάββατο, σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος καταδίωξε φουσκωτό σκάφος με διακινητή μέσα σε αυτό. Η καταδίωξη έφτασε μέχρι την Αλικαρνασσό, στον κόλπο στην περιοχή Akyarlar. Σε αρκετά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η καταδίωξη, με το ελληνικό σκάφος να έχει φτάσει μόλις λίγα μέτρα από τις τουρκικές ακτές στην Αλικαρνασσό, να μειώνει ταχύτητα και σταδιακά να επιστρέφει πίσω.