Ο κ. Σταϊνμάιερ ανακάλυψε πως η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν… κοινές ευθύνες, απέφυγε κάθε αναφορά ακόμα και στη λέξη «αποζημίωση», δήλωσε όμως στα ελληνικά ότι ζητάει συγχώρεση.
«Αισθάνομαι φρίκη και με κυριεύει ντροπή γιατί οι επιγραφές της Κανδάνου τεκμηριώνουν πόσο αδίστακτος υπήρξε ο κατακτητικός πόλεμος της Γερμανίας. Επισκέφτομαι σήμερα αυτό το μέρος της γερμανικής ντροπής. Η Κάνδανος είναι από τα πρώτα χωριά που ισοπέδωσαν οι Γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκαψαν σπίτια, σκότωσαν κατοίκους. Μια μέρα νωρίτερα είχαν ήδη σπείρει τον όλεθρο στο Κοντομαρί και τον Αλικιανό, ακολούθησαν η Βιάννος και άλλα χωριά. Εκτοπίστηκαν και όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοια μέρη. Κάποια είναι πιο γνωστά, κάποια ξεχάστηκαν. Γιαυτο είναι τοσο σημαντικο να βρίσκομαι σήμερα εδώ.
Οι Γερμανοί αντέδρασαν στην αντίσταση με απερίγραπτη σκληρότητα. Ο Κουρτ Στούντεντ καταδικάστηκε μεν, αλλά όχι για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού.
«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας», είπε στα ελληνικά ο πρόεδρος.
«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού. Να κατασκευάσουμε γέφυρες. Το ελληνογερμανικό ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλάδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στην ίδια μου τη χώρα. Και κοινό μέλλον θα έχουμε αν υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες», τόνισε.
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Κανδάνου-Σελινου Αντώνης Περρακης ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση που απειλεί τη συνοχή και ύπαρξή της. Το φάντασμα του φασισμού πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη, πιο σύγχρονο και με άλλο όνομα σήμερα. Πριν τέσσερις μέρες η χώρα μας γιόρτασε το ΟΧΙ στον Μουσολίνι που οδήγησε στις πρώτες νίκες απέναντι στον φασισμό. Η αντίσταση του λαού της Κρήτης είχε ως συνέχεια εκτελέσεις και καταστροφές. Η πινακίδα που τοποθέτησαν στην Κάνδανο γράφει ότι καταστράφηκε για να μην ανοικοδομηθεί ποτέ.
«Αντίστοιχα μαρτυρικά χωριά είναι περίπου 120 σε όλη την Ελλάδα. Οι μαρτυρικοί τόποι της Κρήτης είναι η αντίσταση στον αναθεωρητισμό της ιστορίας και το σημείο εκκίνησης για να μιλήσουμε ξανά για την ειρήνη. Εύχομαι και ελπίζω η κατάθεση του στεφάνου να αποτυπωθεί και εμπράκτως, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ένα θέμα διμερές δεν μπορεί να λήξει με μονομερή απόφαση της μιας πλευράς. Αν η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της, πρέπει να πράξει ανάλογα».
Κάνδανος: «Η σιωπή είναι συνενοχή» – Δικαιοσύνη ζήτησαν από τον Σταινμάιερ επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας
Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων της Κανδάνου ξεκίνησε την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ στο μαρτυρικό χωριό.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Οπως αναφέρει το Zarpanews.gr η επίσκεψη πραγματοποιείται υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αστυνομικές δυνάμεις διάσπαρτες στην περιοχή και με αυτοκίνητα να απομακρύνονται από δρόμους κοντα στην πλατεία του χωριού.
Ο Γερμανός πρόεδρος συνομίλησε με επιζώντες οι οποίοι του έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων, μιλώντας για δικαιοσύνη που απαιτείται να αποδοθεί για τα εγκλήματα των Γερμανών.
«Δεν θέλω να πιάσω το χέρι του σφαγέα», ακούστηκε να λέει στον Γερμανό πρόεδρο μια εκ των απογόνων επιζόντων, ενώ από το πλήθος συνέχιζαν να ακούγονται συνθήματα για δικαιοσύνη.
«Πριν ογδοντα χρόνια εκτελέσατε τους γονείς μας, τωρα μας εκτελείτε για δεύτερη φορα», ακούστηκε να λέει άλλος απόγονος θύματος της κατοχής στον κ. Σταινμάιερ.
«Η χώρα σας όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στη χώρα μας τα χρόνια των μνημονίων, αλλά την έσπρωξε στο ΔΝΤ. Και επειδή στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είπατε οτι είστε δεσμευμένοι στην ιστορική σας ευθύνη, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι μια δέσμευση ιστορικής ευθύνης της χώρας σας, είπε στον Γερμανό πρόεδρο ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.
Δείτε βίντεο:
Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ για τα όσα τέθηκαν στον Σταϊνμάιερ
Το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις λόγω των θηριωδιών των ναζί που τέθηκε στον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απασχόλησε τα γερμανικά ΜΜΕ αποτιμώντας το ταξίδι του στην Ελλάδα.
«Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ήρθε αιφνιδιαστικά αντιμέτωπος με εκ νέου ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις», γράφει στην ανταπόκρισή του το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου dpa και αναφέρεται στην υπενθύμιση εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου των όσων υπέστη η Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος ότι «το θέμα των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου είναι ακόμη πολύ σημαντικό για τον ελληνικό λαό», ενώ το πρόβλημα βρίσκεται ακόμη «σε εκκρεμότητα».
Ο κ. Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το dpa, αναγνώρισε την ευθύνη της Γερμανίας για τις «φρικαλεότητες» που διέπραξαν οι Γερμανοί πριν και κατά την διάρκεια του πολέμου, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αποζημιώσεων.
«Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος επισκέπτεται την Αθήνα. Η Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) τον αντιμετωπίζει με αιτήματα αποζημιώσεων τα οποία εξακολουθούν να είναι “σε εκκρεμότητα”. Ο Σταϊνμάιερ το αντικρούει και επισημαίνει τις γερμανικές μορφές επανόρθωσης», αναφέρει σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv και επισημαίνει επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο γερμανός πρόεδρος «βρέθηκε αντιμέτωπος με αιφνιδιαστικά ξεκάθαρες ελληνικές απαιτήσεις» για επανορθώσεις.
«Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος υπενθύμισε τη δέσμευση της Γερμανίας για την κατασκευή μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και την γερμανοελληνική ανταλλαγή νέων που προωθείται από τη Γερμανία. Χαρακτήρισε τα γερμανικά εγκλήματα στην Ελλάδα “ένα δύσκολο θέμα που εξακολουθεί να παίζει ρόλο στις σημερινές μας σχέσεις και που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, γι’ αυτό και του αφιερώνω χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης”, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Το ίδιο θέμα αναδεικνύει και το περιοδικό Der Spiegel στο αντίστοιχο δημοσίευμα, αναπαράγοντας το ίδιο τηλεγράφημα του dpa, με τίτλο: «Η ελληνίδα Πρόεδρος φέρνει τον Σταϊνμάιερ αντιμέτωπο με απαιτήσεις για επανορθώσεις».
«Για αιφνιδιαστικά ξεκάθαρη» αναφορά του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων κάνει λόγο και το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του. «Η Ελλάδα ζητά εδώ και καιρό γερμανικές αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον πόλεμο. Κατά την επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ, η ελληνίδα πρόεδρος του έθεσε το πρόβλημα αιφνιδιαστικά ξεκάθαρα. Η Γερμανία θεωρεί ότι το ζήτημα έχει κλείσει», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθεται και η αντίστοιχη αναφορά, κατόπιν, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Σταϊνμάιερ δεν απάντησε στο δημόσιο τμήμα της συνάντησης. Αντιθέτως, επαίνεσε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χώρα επέστρεψε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης».
Σε άλλο ρεπορτάζ του το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σε «αναταραχή» που προκλήθηκε από την επίσκεψη του γερμανού προέδρου σε κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Μαλακάσα. «Οι άνθρωποι εκεί φώναζαν “ταυτότητα, ταυτότητα” και “Γερμανία, Γερμανία”», γράφει το περιοδικό. O κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε αργότερα ότι «αυτή η διαμαρτυρία ήταν επίσης μια έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην κλείσουν τα σύνορα όπως κάνουν τώρα όλο και περισσότερο. Κατανοούμε και μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι πρόσφυγες έχουν αυτή την προσδοκία. Αλλά νομίζω ότι, δεδομένης της κατάστασης των κοινωνιών μας, θα κάνουμε επίσης καλά να μειώσουμε ουσιαστικά τον αριθμό των αφίξεων σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια», καταλήγει το δημοσίευμα.
Τι είπαν Σακελλαροπούλου Σταϊνμάιερ για τις αποζημιώσεις
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το ζήτημα είναι εκκρεμές για την Ελλάδα και ότι είναι σημαντικό να συζητάμε θέματα του παρελθόντος με τον Σταϊνμάιερ να εκφράζει την πάγια γερμανική θέση ότι νομικά και πολιτικά το θέμα έχει κλείσει.
«Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου το οποίο παραμένει εκκρέμες» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου. «Είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία και τα ανοικτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωση τους θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διαμέρισμα σχέση στο μέλλον» συμπλήρωσε.
«Οι νομικές μας θέσεις για το ζήτημα των επανορθώσεων διαφέρουν. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη όχι μόνο αναφορικά με την Θεσσαλονίκη αλλά κι αλλού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρόεδρος.
«Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε «αυτό αποτέλεσε και την εκκίνηση της όλης ιδέας στο να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη ένα μουσείο όχι μόνον αναφορικά με τα θύματα του ολοκαυτώματος αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής».
Τι του είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αποζημιώσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το γεγονός ότι αύριο θα επισκεφθεί την Κάνδανο, αναγνωρίζοντας με την παρουσία του τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Επίσης ανέφερε ότι για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και σημείωσε ότι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε.
Ωστόσο, στην αντιφώνησή του ο κ. Σταϊνμάιερ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη περί γερμανικών επανορθώσεων και «αναγκαστικού κατοχικού δανείου», όπως και στην επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η παρουσία του στην Κάνδανο συνεπάγεται «αναγνώριση των ναζιστικών θηριωδών που έλαβαν χώρα στο νησί».
Ανδρουλάκης για γερμανικές αποζημιώσεις: Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό – Στην Ιστορία δεν χωρούν παραγραφές
Τη θέση του για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις διατυπώνει, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να εγείρει και να διεκδικεί σε κάθε ευκαιρία πολιτικού διαλόγου με τη Γερμανία».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον της πατρίδας μας, παραμένει ανοικτό και εκκρεμές ως σήμερα. Αποτελεί ζωντανή και δίκαιη ιστορική αξίωση της πατρίδας μας, που η Κυβέρνηση οφείλει να εγείρει και να διεκδικεί σε κάθε ευκαιρία πολιτικού διαλόγου με τη Γερμανία. Τίποτα δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί. Στην Ιστορία δεν χωρούν παραγραφές».
Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον της πατρίδας μας, παραμένει ανοικτό και εκκρεμές ως σήμερα.
Αποτελεί ζωντανή και δίκαιη ιστορική αξίωση της πατρίδας μας, που η Κυβέρνηση οφείλει να εγείρει και να διεκδικεί σε…
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) October 30, 2024
ΣΥΡΙΖΑ – Γερμανικές αποζημιώσεις: Ο Έλληνας πρωθυπουργός σιωπά απέναντι σε δηλώσεις που δεν σέβονται τις διεκδικήσεις της χώρας μας
«Οι γερμανικές αποζημιώσεις, που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για την καταστροφή και τις ομαδικές εκτελέσεις σε πλήθος μαρτυρικών πόλεων της χώρας μας, όπως και για τον λιμό και την κλοπή πολιτιστικών θησαυρών, είναι απαράγραπτες. Η δε διεκδίκηση τους αποτελεί ιστορικό, πολιτικό και ηθικό καθήκον προς όσους και όσες πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός. Υπενθυμίζουμε ότι, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2019, η Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα για τη διεκδίκησή τους. Επιπλέον, το 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε θέσει ευθέως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τη Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας πως οι διαφορές δεν μπορούν να μπαίνουν κάτω από το χαλί.
Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν συνιστά μια απλή διένεξη που θα επιλυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, σιωπά απέναντι σε δηλώσεις που δεν σέβονται τις διεκδικήσεις της χώρας μας, τότε σιωπηρά υποβιβάζει την εθνική διεκδίκηση».
ΚΚΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ιστορικό δικαίωμα του ελληνικού λαού που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Στην μαρτυρική Κάνδανο Χανίων ο Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγιερ [φωτό]
Γαλάτσι: Συμμορία παγίδευσε νεαρούς μέσω internet – Τους προσέγγισαν γυναίκες