Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση και αυτά που εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα βρουν μπροστά τους.
«Είναι καταστροφή αυτό που ζούμε. Μόνο στα Τρίκαλα, την πρώτη ημέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις (σ.σ. κρατικής αρωγής για τους πληγέντες) για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και τη δεύτερη φτάσαμε τις 1.500» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.
Εκτίμησε πως ο παραπάνω αριθμός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αναφέροντας πως από τις πληγείσες επιχειρήσεις ποσοστό της τάξεως του 20% έχει καταστραφεί ολοσχερώς. «Μέσα σε δύο ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 316 έλεγχοι, καθώς έχουμε βάλει πολλά συνεργεία στην περιοχή. Είναι μία κατάσταση που μας έχει καταβάλει ψυχικά. Η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη, αλλά θα το παλέψουμε» πρόσθεσε ο κ. Μιχαλάκης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας και του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, Χρήστος Μπλουγούρας, μίλησε για τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας: «Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι πως, ναι μεν θα κινηθούν οι διαδικασίες, θα βρεθούν και θα δοθούν τα χρήματα, αλλά για τους επόμενους μήνες φαίνεται πως θα “παγώσουν” τα πάντα. Η επιχειρηματικότητα θα πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, διότι όλοι θα είναι πληττόμενοι. Τζίρος δεν θα υπάρχει, κίνηση στην αγορά δεν θα υπάρχει και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κρατική πρόνοια για όλες τις επιχειρήσεις, διότι έχουμε τις άμεσα πληττόμενες, αυτές που καταστράφηκαν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αλλά και τις έμμεσα πληττόμενες, που θα δεχθούν όλο το βάρος μέσα στους επόμενους μήνες, αφού δεν θα έχουν δουλειά».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, τόνισε: «Ο Ιανός δεν ήταν τίποτα, μπροστά σε αυτό που περνάμε σήμερα. Προσεχώς, με την αποστράγγιση των υδάτων, θα δούμε τις ζημιές που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση. Για παράδειγμα, το νερό μπήκε μέσα σε κάποια καταστήματα και τα κατέστρεψε ολοσχερώς, σε άλλα περιορίστηκε στο υπόγειο και υπήρξαν και ορισμένα που δεν πλημμύρισαν. Ακόμη και επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, δεν επηρεάστηκαν εξίσου». Οπως εξήγησε, το μέγεθος των ζημιών είναι συνάρτηση και του είδους της επιχείρησης, καθώς κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μηχανήματα, που είναι ογκώδη και ακριβά και άλλοι έχουν εμπορεύματα, όπως ρούχα, υποδήματα κ.λπ.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι πληγείσες επιχειρήσεις (είτε έχουν μικρή είτε μεγάλη ζημιά) στη Λάρισα, υπολογίζεται πως θα κυμανθούν στα επίπεδα των 1.500, σε σύνολο 17.000 επιχειρήσεων που διαθέτει ο νομός.
Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά - Αλλαγή σκηνικού το Σαββατοκύριακο
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως όποιο εισόδημα διαθέτουν οι πληγέντες θα κατευθυνθεί -κατά βάση- για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους, προκειμένου να καλύψουν τα προς το ζην. «Δεν περισσεύουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Μόνο στα μέτρα ελπίζουμε. Είναι θέμα επιβίωσης. Οταν μένεις μόνο με τα ρούχα που φοράς έξω από το σπίτι σου δεν κοιτάζεις να ψωνίσεις. Και χωρίς πελάτες, πολύ απλά, δεν υπάρχει κατάστημα», επισήμανε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, Αριστοτέλης Αντωνίου, σημείωσε πως μέχρι και την Τετάρτη (13/9) είχαν κατατεθεί περίπου 450 αιτήσεις από πληγείσες επιχειρήσεις της περιοχής, όλων των κλάδων, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποτυπωθεί το μέγεθος της καταστροφής. «Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να αυξηθεί -κατά πολύ- ο αριθμός των αιτήσεων. Εχει αρχίσει να γίνεται έντονο το πρόβλημα της υγιεινής. Υπάρχουν πάρα πολλά νεκρά ζώα, τα οποία δεν έχουν συλλεχθεί και αρχίζει η αποσύνθεση», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως αν και έχει ξεκινήσει η συλλογή των νεκρών ζώων, κάποια είναι δύσκολο να εντοπιστούν, διότι είναι διάσπαρτα, π.χ. σε χωράφια που ακόμη έχουν νερό κ.λπ.
O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολος Οντόπουλος, υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Παλαιών του Βόλου, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 50 επιχειρήσεις (εμπορικές, π.χ. πώλησης ζωοτροφών, εργαλείων, αγροτικές επιχειρήσεις, εστίασης κ.λπ.). «Η κατάσταση εκεί είναι απελπιστική. Η λάσπη είναι 20-30 πόντους, η μυρωδιά ανυπόφορη».
Μάλιστα έκανε λόγο και για φαινόμενα «πλιάτσικου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε κάποια καταστήματα το νερό και η λάσπη έχουν φτάσει μέχρι τον πάγκο. Βγάζουν οι επιχειρηματίες τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματά τους για να αποτιμήσουν τη ζημιά τα συνεργεία ή για να τα καθαρίσουν και τους τα κλέβουν».
Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο τουρισμός, όπως πρόσθεσε: «Το Πήλιο είναι τελείως αποκομμένο. Στον τουρισμό χάθηκε ένας ολόκληρος μήνας. Εχουν φοβερές καταστροφές. Εργαζόμενοι θα βγουν σε αναστολή. Που σημαίνει ότι τον χειμώνα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα, διότι θα είναι λιγότερα, τελικά, τα έσοδα που θα εισπράξουν από την εργασία τους».
Μείζον είναι και το ζήτημα του νερού: «Αυτή τη στιγμή στο Βόλο δεν έχουμε πόσιμο νερό. Κάνουμε μπάνιο με εμφιαλωμένο. Η δαπάνη για αγορά εμφιαλωμένου νερού είναι μεγαλύτερη. Η εστίαση δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι τα πάντα πρέπει να λειτουργούν με εμφιαλωμένο νερό (π.χ. μαγείρεμα, πλύσιμο τροφίμων, κ.λπ.). Οπότε ο κόσμος διστάζει να πάει σε καταστήματα εστίασης. Και όταν είναι κλειστά, χάνουν άνθρωποι τα μεροκάματά τους. Συνεπώς, δεν θα έχουν και εισόδημα για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα».
Τέλος, σημείωσε πως οι επιχειρηματίες καλούνται να διαχειριστούν και το αυξημένο μεταφορικό κόστος των προϊόντων: «Από Θεσσαλονίκη τα αγαθά έρχονται μέσω Γρεβενών. Για ένα δέμα που πληρώναμε 3-3,50 ευρώ, τώρα από τη μεταφορική μας ζητούν 6,50 ευρώ, διότι κάνουν διπλάσια διαδρομή και καθυστερούν και κατά μία ημέρα την παράδοση».