Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας. Εν συνεχεία, ανέφερε τους αριθμούς των συλλεχθέντων νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Έχουν συλλεχθεί 37.007 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.460 χοιρινά, 148 βοοειδή, 50.515 πτηνά.
Ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, η αποκομιδή των νεκρών ζώων. Στην προσπάθεια αυτή, που είναι καθοριστική για την διατήρηση της δημόσια υγεία, εξακολουθούν να συμβάλλουν 40 άνδρες του Στρατού, αλλά και ιδιώτες τους οποίους θέλω δημόσια να ευχαριστήσω.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα νεκρά ζώα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
Αιγοπρόβατα: 70.935
Βοειδή: 6.136
Χοιρινά: 20.326
Πτηνά: 131.795
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Σημειώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζών και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των συλλεχθέντων ζώων που έχουμε διαχειρισθεί:
Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 37.007 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 16.460 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 148 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 50.515 νεκρά ζώα.
Οι επαφές στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με παραγωγούς που έχουν πληγεί συνεχίζονται σε όλη την Περιφέρεια, τόσο από εμένα όσο και από τον συνάδελφο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη και Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο.
Επίσης συνεχίζει το έργο του ο ΕΛΓΑ υπό την εποπτεία του προέδρου του Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και τις δειγματοληψίες σε 350 σημεία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Θέλω να κάνω αναφορά στη συνάντησή μου με τους αλιείς του Παγασητικού στο Βόλο, μετά από αίτημα τους και με εντολή του Υπουργού, όπου μου εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν χρήση των αλιευτικών εργαλείων τους και να ασκήσουν την Αλιευτικό τους δραστηριότητα μετά τη θεομηνία. Κι αυτό λόγω των φερτών υλικών κυρίως δέντρων και ξύλων που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην επιφάνεια της θάλασσας. Όπως είπα στους ίδιους αλλά και σε δηλώσεις μου αργότερα, το Υπουργείο μας εξετάζει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να τους στηρίξει σ αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν θα έχουν εισόδημα.
Θέλω να διευκρινίσω- επειδή από κάποιες πλευρές υπήρξε μια λάθος ερμηνεία- ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού.
Το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η στέρηση της δυνατότητας σε αλιείς να ασκήσουν την Αλιευτική τους δραστηριότητα με τη χρήση των εργαλείων τους λόγω των φερτών υλικών σε ορισμένα σημεία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες όπου αύριο το πρωί ξεκινά σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.
Αύριο θα μιλήσει για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, όπου μετά από πρωτοβουλία του θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των ζημιών που έχουν γίνει στο Θεσσαλικό κάμπο και στον Έβρο από τις πυρκαγιές.
Μάλιστα θα γίνει φωτογραφική παρουσίαση των καταστροφών, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις.
Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η adhoc κρατική ενίσχυση, η αναθεώρηση του Γεωργικού Αποθεματικού 2023 και 2024, παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027, όπως παράταση προθεσμιών, τροποποίηση επενδύσεων, αλλαγή του κανόνα ν+2 σε ν+3 κ.α
Ο υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, τον οποίο – όπως και όλους τους συναδέλφους του υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ- θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία για να δουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν γίνει.
Την Τρίτη ο υπουργός θα μιλήσει σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία», όπου θα θέσει και το ζήτημα της βοήθειας προς τη χώρα μας.
Στην αποστολή μετέχουν και οι Γενικοί Γραμματείς Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο ΥπΑΑΤ θα έλθει και πάλι, εδώ, στη Θεσσαλία, αλλά και στον Έβρο όπου θα προωθήσει τα μέτρα του ΥπΑΑΤ.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στον ΕΤ για τον Μπελέρη: Παραβιάζει τους κανόνες του κράτος δικαίου η Αλβανία