Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάλιστα, επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει σε υψηλότερες για την εποχή τιμές, λόγω του “Ωμέγα Εμποδιστή”.
Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
«Με το κύμα κακοκαιρίας που απασχόλησε τμήματα της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα να περιορίζεται προς την Κρήτη και σταδιακά να υποχωρεί, υποδεχόμαστε το νέο μήνα στη χώρα μας, ένας μήνας που όπως λέει η παροιμία μπορεί να μυρίσει και Καλοκαίρι (όχι ότι έχουμε δει και βαρυχειμωνιά μέχρι στιγμής), μπορεί όμως και να αγριέψει φέρνοντας τον βαρύ χειμώνα.
Προς ώρας πάντως φαίνεται να οδηγούμαστε σε επιβεβαίωση του πρώτου μισού της παροιμίας μιας και αν αφήσουμε στην άκρη το σύντομο πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου μέσα στο Σάββατο, οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.
Το αίτιο αυτής της εξέλιξης ένα ατμοσφαιρικό βουνό που καθώς το κοιτάμε στους χάρτες καιρού μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα ΩΜΕΓΑ, δίνοντας έναν τύπο εμποδισμού στην Μετεωρολογία γνωστός σαν ωμέγα εμποδιστής.
Αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα απλωθεί από πάνω μας χαρίζοντάς μας για κάποιες ημέρες προστασία από τις κακοκαιρίες και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις περιγράψαμε.
Αν τώρα θέλουμε να κλείσουμε πονηρά το μάτι για το πως θα κυλήσει ο καιρός στο πρώτο μισό του μήνα, με τη βοήθεια και τις μεθόδου πολλαπλών τρεξιμάτων (δεύτερο χάρτης), μπορούμε να πούμε με μια καλή βεβαιότητα ότι αυτό το διάστημα καλοκαιρίας θα μας συντροφεύει μέχρι και τις 8 με 9 του μήνα περίπου με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Στη συνέχεια και μέχρι τις 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται το ατμοσφαιρικό αυτό βουνό να εξασθενεί ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τα δυτικά και βόρεια να κινηθούν προς τη χώρα μας ρίχνοντας και τη θερμοκρασία που και πάλι όμως θα είναι σε υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή τιμές.
Από εκεί και μετά η αβεβαιότητα αυξάνει με την τάση όμως να μας δείχνει άστατο καιρό.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Δείτε την ανάρτηση του γνωστού μετεωρολόγου:
Καιρός: Τί είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής»
Οι Εμποδισμοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.
Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (κυκλώνας-αντικυκλώνας-κυκλώνας), διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Αποκομμένοι Αντικυκλώνες και Κυκλώνες
Όταν μία Έξαρση (Ridge) (ή και ένας Αυλώνας (Trough)) σε ανώτερα επίπεδα “κολλήσει” σε μία θέση, λόγω έλλειψης πηδαλιουχούμενων ρευμάτων, αναφέρεται ως “αποκομμένη”.
Το συνηθισμένο μοτίβο που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση είναι η υποχώρηση του Αεροχειμάρρου προς τους πόλους, αφήνοντας το έπειτα αποκομμένο σύστημα πίσω.
Το κατά πόσον το σύστημα είναι υψηλής ή χαμηλής πίεσης υπαγορεύει τον καιρό που προκαλεί ο Εμποδισμός. Ακριβώς αυτή η κατάσταση εμφανίστηκε πάνω από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της άνοιξης του 2007, όταν ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό εγκατεστημένο πάνω από την περιοχή, προκάλεσε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και ασυνήθιστα υψηλά ποσά βροχής στο Τέξας και την Οκλαχόμα και ένα αποκομμένο βαρομετρικό υψηλό, κοντά στην ακτή της Τζόρτζια που προκάλεσε ξηρασία στα Νοτιοανατολικά το ίδιο έτος.
Αν ο Εμποδισμός είναι υψηλό, συνήθως θα οδηγήσει σε ξηρό, ζεστό καιρό, καθώς ο αέρας από κάτω συμπιέζεται και θερμαίνεται, όπως συνέβη στη νοτιοανατολική Αυστραλία το 2006 και το 1967, με συνέπεια ακραίες ξηρασίες. Βροχερός, πιο δροσερός καιρός επικρατεί αν ο Εμποδισμός είναι χαμηλό.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ μπήκαν στην πόλη με μαύρες σημαίες και φέρετρο
Νομοσχέδιο για τις παραλίες: Τι προβλέπει για ομπρέλες, ξαπλώστρες, ελέγχους και ποινές
Ηλεία: Φωτιά τώρα στην Καλλίδονα Ζαχάρως – Σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις Πυροσβεστικής