Ο ουρανός είναι κόκκινος, η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από τη σκόνη της Σαχάρας. Η ορατότητα στην Αττική είναι περιορισμένη.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν βγει οι ομπρέλες. Από τα ξημερώματα η λασποβροχή έχει κάνει την εμφάνισή της.
Η βροχή που άρχισε από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το νέφος αφρικανικής σκόνης επανέφερε ένα ομιχλώδες τοπίο στην πόλη.
«Στην Αθήνα σήμερα θα έχουμε συννεφιά με αφρικανική σκόνη, στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε λασποβροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες και στην Πάτρα έχουμε ήδη πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, έχει κλείσει και η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου», είπε ο Γιάννης Σταματάκης, πρόεδρος Ινστιτούτου Μετεωρολογικών Ερευνών & Καταστροφών.
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κοκτέιλ σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα.
Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.
«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».
Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η κα Πουρίκη.
Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι έριξαν έξι ηλεκτρικά πατίνια στον βυθό του Θερμαϊκού [βίντεο]
Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη (25/4), ωστόσο Για δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Καιρός: Απόκοσμη εικόνα στην Πελοπόννησο
Εικόνες αποκάλυψης στην Καλαμάτα και σε περιοχές της Ηλείας καθώς από το πρωί της Τρίτης (23.4.24) η αφρικανική σκόνη έχει πνίξει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τρίτης είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσά αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Οι άνεμοι στον Μεσσηνιακό κόλπο πνέουν νοτιοανατολικοί θυελλώδεις αγγίζοντας κατά διαστήματα και τα 8 μποφόρ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την παραλία της Καλαμάτας, δεν διακρίνεται η περιοχή της Βέργας καθώς και το όρος «Καλάθι» του Ταϋγέτου.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το καιρικό φαινόμενο της “Αφρικανικής σκόνης” που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα της περιοχής, σας ενημερώνει:
H “Αφρικανική σκόνη” αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κατά το οποίο σωματίδια σκόνης από την επιφάνεια περιοχών της Βόρεια Αφρικής με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ως εκ τούτου συστήνεται, ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα:
- Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση τι ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).
- Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους) του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.
- Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας)
- Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.
- Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.
- Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου, με αφορμή το φαινόμενο, δήλωσε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σε οποιοδήποτε συμβάν δυσφορίας, δύσπνοιας και επίμονου βήχα, να απευθυνθούν άμεσα σε δομές υγείας ή να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».
Καιρός: Η πρόγνωση Κολυδά για την αφρικανική σκόνη
Η αφρικανική σκόνη που έφτασε από χθες στην Ελλάδα έφερε μαζί της λασποβροχές, ενώ σε συνδυασμό με τους καταβατικούς νοτιάδες εκτόξευσε τον υδράργυρο στους 32 βαθμούς στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Σε νεότερη πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, κ. Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα μας συνοδεύσει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται σήμερα, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΗ
(Ενημέρωση 23ης Απριλίου 2024)
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας.
Για τις… pic.twitter.com/5A8iUIUyOQ— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 23, 2024
Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας «επισκεφτεί».
Τι είναι οι άνεμοι τύπου Φοέν που πλήττουν την χώρα
Καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν ονομάζονται οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην υπήνεμη πλευρά ενός ορεινού όγκου και κατέρχονται προς τους πρόποδές του. Η μέγιστη ένταση των ανέμων εντοπίζεται στους πρόποδες και εξασθενεί σημαντικά σε μικρή απόσταση από τον ορεινό όγκο. Οι καταβατικοί άνεμοι μπορεί να είναι είτε θερμοί, οπότε κατά κανόνα καλούνται Φοέν ενώ η πιο διαδεδομένη ονομασία του είναι λίβας.
Ειδήσεις σήμερα
Χαλκιδική: Σοκαριστική σκηνή – Βίντεο-ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό δημοτικού υπαλλήλου με φτυάρι