Μοιάζει σαν οντισιόν για την κόλαση… αλλά είναι απλώς ένα πρωινό στην Αθήνα. Η ζέστη στο κέντρο είναι ανυπόφορη. Το θερμόμετρο είναι κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου κι ανεβαίνει.
Η πιο ζεστή μέρα του τριήμερου κύματος καύσωνα. Ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει μπουκάλια με κρύο νερό στους τουρίστες, που η θερμοκρασία τους φαίνεται πρωτόγνωρη. «Είναι η πρώτη μου φορά στην Ακρόπολη και η ζέστη είναι τρομερή. Πίνω νερό και δεν υπάρχει αέρας στην κορυφή».
«Σπάει τα κοντέρ» η ζέστη στην Αττική
Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου: «Διανύουμε την τελευταία, αλλά την πιο δύσκολη μέρα του καύσωνα, υψηλές θερμοκρασιακές τιμές θα σαρώσουν για ακόμη μία ημέρα τα ανατολικά και νότια της χώρας. Υψηλότερες θερμοκρασίες από τη Θεσσαλία και νοτιότερα». Ο Νομός Αττικής «βράζει». Περιοχές αγγίζουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.
«Στην Αθήνα περιμένουμε μία δύσκολη και καυτή μέρα καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43°C στην Κερατέα, 41°C στο κέντρο, 41°C στο Χαλάνδρι, 40°C στην Ηλιούπολη και 39°C στην Πετρούπολη. Λόγω της σκόνης όμως και της υγρασίας η αισθητή θερμοκρασία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη», δήλωσε η Χριστίνα Ρήγου.
Θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Ιούνιο καταγράφονται σήμερα σε όλη τη χώρα. Πρωταθλητής το Άργος με 45°C βαθμούς Κελσίου και ακολουθούν Χαλκίδα και Μυκήνες με 44°C.
Συγκεκριμένα στους 44 βαθμούς Κελσίου θα φτάσεις στο Κρανίδι, αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης, στους 43°C στην Σπάρτη, στη Χαλκίδα και στις γύρω περιοχές, 43°C στη Θήβα και την Κωπαΐδα, στο κόκκινο όλος ο νομός Βοιωτίας.
Ο καύσωνας δεν υποχώρησε ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Έντονη ήταν η ζέστη και κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο δεν έπεσαν κάτω από 29°C, ενώ οι υψηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν στη Λιβαδειά 36°C», σημείωσε η μετεωρολόγος . Και τόνισε «είναι θερμοκρασίες ρεκόρ για το πρώτο μισό του Ιουνίου, θερμοκρασίες που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ».
Σταδιακά, φαίνεται πως θα πάρουμε ξανά μία ανάσα από το επόμενο 24ωρο. Από αύριο Παρασκευή περιμένουμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση του καύσωνα με μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές
Από το Σάββατο, οι θερμοκρασίες επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, με το θερμόμετρο να σπάει κάθε ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
View Video – no integration ID provided
Καιρός – Καύσωνας: Απίστευτη αμμοθύελλα στα Τρίκαλα
Τη στιγμή που ο υδράργυρος άγγιζε τους 40 βαθμούς, το μεσημέρι της Τετάρτης (12.06.2024) μία απίστευτη αμμοθύελλα ξέσπασε στα Τρίκαλα.
Η αμμοθύελλα σημειώθηκε ξαφνικά, κάτι που προκάλεσε έντονη έκπληξη στους κατοίκους των Τρικάλων.
View Video – no integration ID provided
Η ζέστη «σαρώνει» στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην Σπάρτη, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 43 βαθμούς. Το κάστρο του Μυστρά έχει κλείσει για τις μεσημεριανές ώρες.
«Καμίνι» και η Μυτιλήνη με την θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στην Ρόδο, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο. Στην Ρόδο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ξέσπασε φωτιά.
Καιρός – Καύσωνας: Αυτές είναι οι 8 περιοχές που «έβρασαν» από τη ζέστη σήμερα
Το meteo.gr έδωσε στη δημοσιότητα τις 8 «κόκκινες» περιοχές, που «ψήθηκαν» στο έλεος του καυτού καιρού, με την υψηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στα Χανιά και συγκεκριμένα στις Βουκολιές, όπου ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 44,5 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ Ιουνίου από το 1980!
Πιο αναλυτικά, οι πιο καυτές θερμοκρασίες καταγράφτηκαν σε:
Βουκολιές Χανίων 44,5 βαθμούς Κελσίου
Κρανίδι 43,9
Άγιοι Πάντες Χανίων 43,7
Πλώρα Ηρακλείου 43,5
Τανάγρα 43,5
Σπάρτη 43,4
Χανιά-Ακρωτήρι 43,3
Θήβα-Νέα Οδός 43,2
Καιρός – Καύσωνας: 43άρια σε Αττική, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο – Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ
Επιμένει ο καύσωνας σε όλη τη χώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.
γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.
Καιρός: Καύσωνας και αφρικανική σκόνη «πνίγουν» τη χώρα
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση στη χώρα τις επόμενες ώρες , καθώς ο καύσωνας παραμένει και ήρθε να προστεθεί και η αφρικάνική σκόνη.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό της χώρας μας κάτι το οποίο εξαιτίας του καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο ertnews, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.
Οι προβλέψεις CAMS από την αρχή της εβδομάδας προϊδέαζαν για το τι θα συμβεί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια και κατά τόπους λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα νότια Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως στα δυτικά 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το πρωί στο βόρειο Ιόνιο με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως στα δυτικά 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο.
Καιρός – Καύσωνας: 96 βαθμούς «έπιασε» κάμερα στην Ομόνοια
Πτήση πάνω από την Αθήνα πραγματοποίησε ένα drone που έφερε θερμική κάμερα, με τις εικόνες που κατέγραψε να εντυπωσιάζουν.
Ειδικότερα, όπως θα δείτε στο βίντεο της ΕΡΤ, τα έντονα σκούρα μωβ χρώματα δείχνουν τα σημεία όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, ενώ όσο οι αποχρώσεις γίνονται πιο ανοιχτές (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) τόσο πιο υψηλές είναι και οι θερμοκρασίες.
Τις ώρες του καύσωνα, λοιπόν, ξεχωρίζουν έντονα οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας των περιοχών με βλάστηση και αυτών που καλύπτονται με τσιμέντο και άσφαλτο. Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι/ες σας, οι χώροι πρασίνου είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές είναι αρκετά πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Χειριστής drone που ύψωσε θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα και μίλησε στον ΣΚΑΪ, κατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου στην Ομόνοια.
Καιρός: Καύσωνας – Θερμική νησίδα: Πώς εκτοξεύεται η θερμοκρασία
Εγκλωβισμένοι σε ένα τσιμεντένιο μικροσύμπαν, οι κάτοικοι των αστικών περιοχών θα βιώσουν έναν δεύτερο καύσωνα μέσα στον καύσωνα.
Αιτία, το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, που εγκλωβίζει τις θερμές αέριες μάζες στη διάρκεια της ημέρας και τις «επιστρέφει» τη νύχτα. Μπορεί λοιπόν οι μετρήσεις να δείχνουν μέχρι και 43άρια, όμως η ανάσα του καύσωνα θα είναι ακόμα πιο καυτή για τις μεγαλουπόλεις. Η θερμοκρασία στην άσφαλτο μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 80 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό των αυτοκινήτων αναπτύσσονται θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς ανάλογα με το χρόνο που παραμένουν σταθμευμένα στον ήλιο.
«Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας κορυφώνεται τις νυχτερινές ώρες. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως εξής: το κέντρο μιας πόλης στη διάρκεια της ημέρας απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και το θερμικό φορτίο που απελευθερώνεται από τα κλιματιστικά των κτιρίων και των αυτοκινήτων. Αν υπήρχε “απρόσκοπτη” πρόσβαση προς τον ουράνιο θόλο, το θερμικό κύμα θα έβρισκε διέξοδο προς τα πάνω, όμως εξαιτίας της πυκνής δόμησης “παγιδεύεται” και επιστρέφει πίσω, δημιουργώντας ένα τοπικό φαινόμενο του θερμοκηπίου», εξήγησε παλιότερα στον «Ε.Τ.» ο συνεργάτης ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, και προσθέτει πως «η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μιας αστικής και μιας περιαστικής ή υπαίθριας περιοχής με το ίδιο υψόμετρο κυμαίνεται από 4 έως 6 βαθμούς, με την κορύφωση να καταγράφεται λίγο πριν το ξημέρωμα».
Φυσικά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ακόμα και μεταξύ των πόλεων. «Είναι διαφορετική η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στις επιφάνειες των σωμάτων σε ένα δρόμο με σπίτια και δέντρα και άλλη σε ένα δρόμο μόνο με σπίτια», σημειώνει ο κ. Γιάνναρος αναφερόμενος στη θερμική ανάσχεση που μπορεί να επιτευχθεί από το συνδυασμό πρασίνου και βιοκλιματικών κτιρίων με τη χρήση σύγχρονων δομικών υλικών.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σε στεγασμένο κέντρο θα εμφανιστεί η Πάολα μετά το σφράγισμα του υπαίθριου χώρου
Οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βρετανία προκαλούν …σεισμούς
Τροχαίο στην Πρέβεζα: 16χρονος πήγε να αποφύγει σκύλο και έπεσε πάνω σε διερχόμενο όχημα