Στην Ικαρία, το ελληνικό νησί όπου οι άνθρωποι «ξεχνούν να πεθάνουν», όπως είπε ένας αιωνόβιος στον εμπειρογνώμονα μακροζωίας Dan Buettner, είναι μια από τις λίγες Γαλάζιες Ζώνες σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την Diane Kochilas.
Το 2009, Έλληνες γιατροί και ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των Ικαριωτών στη μελέτη τους ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 4% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι άνθρωποι στο νησί είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 από τους Αμερικανούς.
Η ίδια αναφέρει ότι έχει βαθιές οικογενειακές ρίζες στην Ικαρία και για σχεδόν δύο δεκαετίες, έχει μια σχολή μαγειρικής έξω από την κουζίνα και τον κήπο του σπιτιού του χωριού της.
Δείτε τι υπάρχει σε ένα ντουλάπι εμπνευσμένο από την Ικαρία:
Όσπρια
κουκιά (γνωστός και ως φάβα)
Ρεβύθια
Gigantes (φασόλια γίγαντες)
Φακές
Φάβα
Σκόρδο
Είναι το απόλυτο φυσικό συστατικό που συσκευάζει τη γεύση και παρέχει υγεία.
Οι σύγχρονοι Ικαριώτες ορκίζονται σε αυτό ενώ η κόρη της κάνει ένα προληπτικό έγχυμα ωμού σκόρδου, τσαγιού βουνού ή φασκόμηλου, τζίντζερ και μέλι, το οποίο καταναλώνει όταν πέσει η θερμοκρασία ή νιώθει να έρχεται κρυολόγημα — συμβουλή του φίλου τους, Γιώργου Στένου, 91 ετών.
Σιτηρά
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής της Ικαρίας. Εδώ είναι μερικοί διαφορετικοί τύποι που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας:
Πλιγούρι
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ζυμαρικά, ειδικά ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, με βάση τα φασόλια, όπως ζυμαρικά με ρεβίθια και φακές
Βότανα
φύλλα δάφνης
Ρίγανη
Αλμυρά
Θυμάρι
Μέντα
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή — και πιο υγιεινά:
αμύγδαλα
Φιστίκια Αιγίνης
Σουσάμι και ταχίνι
Καρύδια
Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από τους προϊστορικούς χρόνους και στην Ελλάδα τρώγονται παραδοσιακά μόνες τους ή σε σαλάτες.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι η καθοριστική τροφή της μεσογειακής διατροφής και το απόλυτο must στο ντουλάπι.
Θαλασσινό αλάτι
Μέλι
Η καθημερινή κατανάλωση μελιού είναι ένα από τα μυστικά μακροζωίας των νησιωτών. Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, και – σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά – βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι εδώ τρώνε μια κουταλιά κάθε πρωί.
Μπορείτε να προσθέσετε ένα ελεύθερο ψιλόβροχο στο τσάι σας ή σε ένα μπολ smoothie πρωινού ή να το χτυπήσετε σε ντρέσινγκ.
Αποξηραμένα φρούτα
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση που αποτελεί μέρος της μαγειρικής ταπισερί της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το παραδοσιακό γιαούρτι στην Ικαρία παράγεται με κατσικίσιο γάλα και έχει νόστιμη ξινή γεύση και κρεμώδη υφή.
Εάν το γιαούρτι με κατσικίσιο γάλα δεν σας αρέσει, μπορείτε να προτιμήσετε το ελληνικό γιαούρτι που βρίσκεται συνήθως στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ, το οποίο είναι εξίσου πλούσιο σε προβιοτικά.
Φέτα και παρόμοια τυριά
Σχεδόν όλο το τυρί που φτιάχνουν και τρώνε οι Ικαριώτες παράγεται με γίδινο ή πρόβειο γάλα, όπως η φέτα. Μεγάλο μέρος του είναι φυσικά ζυμωμένο.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες δεν θα φτάσουν όπως φαίνεται τελικό
Παπανώτας για Κασσελάκη: Ούτε έξω από το Μαξίμου δεν πρέπει να περάσει, είναι επικίνδυνος
Μενεγάκη – Παντζόπουλος: Εικόνες από το πέτρινο εξοχικό τους στα Άχλα – Με θέα θάλασσα