Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια στην «πρώτη γραμμή» για την κατάσβεση πυρκαγιών μετρά ο παπα-Γιάννης. Τελευταία έδωσε αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου. Οι ντόπιοι μιλούν για έναν χαρισματικό ιερέα, «πάνω απ’ όλα άνθρωπο», που χωρίς δεύτερη σκέψη τρέχει να «δαμάσει» τις φλόγες σώζοντας ζωές, φυσικό πλούτο και σπίτια.
«Είμαι εθελοντής πυροσβέστης στο Πυροσβεστικό Σώμα -και όχι σε ομάδα- από το 2006, από όταν ήμουν λαϊκός. Το 2008 χειροτονήθηκα ιερέας. Με την ευλογία του μακαριστού δεσπότη μας, Ιακώβου, παρέμεινα εθελοντής. Και ο νέος επίσκοπός μας, ο Νεκτάριος, μου έδωσε την άδειά του να συνεχίσω. Προσπαθούμε, με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, να προσφέρουμε το καλύτερο στον συνάνθρωπο και μετά προς το περιβάλλον. Γιατί δεν είναι μόνον η δασοπυρόσβεση, είναι και η προστασία των ανθρώπων, της περιουσίας τους».
Στα χρόνια που είναι εθελοντής πυροσβέστης έχουν δει πολλά τα μάτια του και έχει εισπράξει εκατοντάδες «ευχαριστώ» από τους πολίτες. «Θυμάμαι πριν από καιρό σε μια πυρκαγιά καταφέραμε και σώσαμε περίπου 15 μελίσσια. Ο ιδιοκτήτης με ευχαρίστησε λέγοντάς μου: “Να ξέρεις ότι αυτά τα μελίσσια του χρόνου θα είναι διπλάσια”. Πιστεύω ότι ακόμη και ένα μπουκαλάκι νερό να προσφέρεις σε έναν πυροσβέστη την ώρα που αγωνίζεται για να σβήσει μια πυρκαγιά είναι για εμένα εθελοντισμός».
Στον Ναό Αγίας Τριάδος
Ο παπα-Γιάννης κηρύσσει τον λόγο του Θεού στον Ναό Αγίας Τριάδος στην Αργολίδα και η συνεργασία του με τους πυροσβέστες είναι άψογη. Μάλιστα, ο ίδιος έχει μετατρέψει το αυτοκίνητό του σε πυροσβεστικό όχημα προκειμένου να συνεισφέρει το καλύτερο δυνατόν στο έργο για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων. «Χρησιμοποιώ το δικό μου αυτοκίνητο, είναι αγροτικό. Από την 1η Μαΐου έως και το τέλος του Οκτωβρίου το μετατρέπω σε εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με βυτίο κ.λπ.».
Οπως λέει, ο ρόλος του εθελοντή πυροσβέστη «δεν είναι εύκολη υπόθεση». Στο παρελθόν έχει κινδυνέψει: «Μια χρονιά είχα εγκλωβιστεί, με είχαν περικυκλώσει οι φλόγες, όμως, με τη βοήθεια του Κυρίου, κατάφερα και βγήκα ζωντανός».
Για τον λόγο αυτό στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης. «Οποιος ενδιαφέρεται να γίνει εθελοντής πυροσβέστης στο Πυροσβεστικό Σώμα θα πρέπει να περάσει κανονικά πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση. Μετά να λάβει την ταυτότητά του και να συμμετέχει ενεργά στο έργο της κατάσβεσης».
«Η ιεροσύνη είναι λειτούργημα. Είμαστε εθελοντές προς όλες τις κατευθύνσεις», λέει και προσθέτει πως όσο του βαστούν τα πόδια του θα συνεχίζει να σβήνει φωτιές. «Ως εθελοντές πυροσβέστες, έχουμε όριο ηλικίας. Από εκεί και πέρα θα παρακολουθούμε τα νέα παιδιά να προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια. Οσοι νέοι θέλουν, αγαπούν τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον ας ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, διότι, αν δεν προσφέρουμε και εμείς, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά», αναφέρει.
Αυτό προσπαθεί να «περάσει» και στα δικά του τέσσερα παιδιά.
«Ο εθελοντισμός μού έχει διδάξει ότι πρέπει και εμείς οι ίδιοι να προστατεύουμε τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Διότι ναι μεν μας αρέσει να μένουμε μέσα στο δάσος, πρέπει όμως να παίρνουμε και τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας», λέει ο παπα-Γιάννης.