«Παράνομοι» αστυνομικοί… καλλιεργητές, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αγιογράφοι, ζωγράφοι, μουσικοί, συγγραφείς, καθηγητές, ενδέχεται να «νομιμοποιήσουν» την παράπλευρη… μαύρη εργασία τους. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», εξετάζει «φόρμουλα» αύξησης του καταλόγου των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύξουν οι αστυνομικοί, χωρίς αυτές να αντιβαίνουν με τα καθήκοντα και την υπόσταση του λειτουργήματος τους. Οι απανωτές μειώσεις μισθών, αδικίες και στρεβλώσεις που σχετίζονταν με παράπλευρες ασχολίες των αστυνομικών, οδήγησε την πολιτική και αστυνομική ηγεσία να δει θερμότερα το άνοιγμα της λίστας με τα νόμιμα δεύτερα επαγγέλματα απασχόλησης των αστυνομικών.
Η αρχή αυτών των διεργασιών είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015, με τον τότε υπουργό κ. Γιάννη Πανούση να έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα των αστυνομικών. Πριν από μία εβδομάδα συστάθηκε επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, η οποία κλήθηκε να δει σφαιρικά το σοβαρό ζήτημα, να προσαρμόσει τις ανάγκες του αστυνομικού προσωπικού στο σήμερα και να διορθώσει τις αδικίες ενός πλαισίου που χρονολογείται το… 1970! Θα εξετάσει τις κανονιστικές διατάξεις προκειμένου να ανανεώσει και να καθορίσει εκ νέου τον κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα μπορούν να ασκήσουν οι αστυνομικοί, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η επιτροπή, θα υποβάλει το πόρισμά της στην πολιτική και αστυνομική ηγεσία προκειμένου να τύχει ανάλογης επεξεργασίας βάση του νομικού και θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι τροποποιήσεις στον σχετικό νόμο. Dead line για την υποβολή του πορίσματος είναι οι αρχές του Σεπτέμβρη.
«Θα το φάει μόνος του το λάδι;»
«Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα θα δει αν ο αστυνομικός μπορεί να πουλά ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλια, μήλα κ.ά αγροτικά προϊόντα. Αν ένας αστυνομικός έχει 10 στρέμματα ελιές να τις αφήσει να ρημάξουν; Λογικό δεν είναι να τις καλλιεργήσει; Το λάδι τι θα το κάνει; Θα το φάει μόνος του; Δεν θα το διαθέσει; Δεν μπορεί να αφήσει την δική του περιουσία του ακαλλιέργητη. Δεν το είχαν προβλέψει παλιά να μην το βάλουμε τώρα; Είναι επέκταση αρμοδιοτήτων; Όχι δεν είναι. Παράλληλα θα φορολογηθούν έσοδα, που μέχρι σήμερα ήταν ‘μαύρα’. Από τη στιγμή που θα θελήσει να το κάνει νόμιμα, χωρίς τον κίνδυνο κάποιος να τον ‘καρφώσει’, θα το δηλώνει στο Αρχηγείο και θα παίρνει την έγκριση ή όχι να το κάνει» επισημαίνουν στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια ώρα, εξετάζονται και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, για δραστηριότητες με τις οποίες δεν πρέπει να ασχολείται ο αστυνομικός, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τη «νύχτα» και άλλες εμπορικές συναλλαγές. Γι αυτό η επιτροπή θα εξετάσει έναν μεγάλο κατάλογο επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που δεν αντιβαίνουν στην αστυνομική ιδιότητα, δεν έρχονται σε σύγκρουση ή αντίθεση με το λειτουργημά του. «Για παράδειγμα ένας αστυνομικός δεν μπορεί να είναι… dj σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο θα έπρεπε να ελέγχει για την άδεια λειτουργίας του. Φανταστείτε έναν μουσικό επιμελητή-αστυνομικό να παίρνει μεροκάματο από ένα κατάστημα που είναι παράνομο. Είναι στρέβλωση» τονίζει στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχουν στην επιτροπή, επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα του αστυνομικού επαγγέλματος, που είναι η προστασία του πολίτη και τονίζουν ότι «ο αστυνομικός ασκεί ήδη ένα επάγγελμα, οπότε η άδεια να ασκεί και ένα δεύτερο με τέτοια ανεργία είναι οξύμωρο σχήμα και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη».
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής