της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου*
Σε ότι αφορά την παράταση φυλάκιση του ομογενή Βορειοηπειρώτη και αφού η αλβανική κυβέρνηση αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, είναι αναγκαίο να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις, καθώς ας μην ξεχνάμε, ότι η Αλβανία βρίσκεται σε προενταξιακό καθεστώς. Και ποιες είναι οι αποφασιστικές κινήσεις;
- Η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να γνωστοποιήσει εγγράφως στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τη μη συμμόρφωση του αλβανικού κράτους με τις αποφάσεις του θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνου, παραβιάζοντας εκτός των άλλων, τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ένωση οφείλει να περικόψει τις χρηματοδοτήσεις προς το αλβανικό κράτος μέχρι τη συμμόρφωσή του σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
- Το ελληνικό κράτος οφείλει να επιβάλλει οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο, καταγγέλλοντας διακρατικές συμφωνίες στο συγκεκριμένο πεδίο που έχουν συναφθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
- Να παγώσουν μέχρι τη συμμόρφωση της αλβανικής πλευράς, οι διαδικασίες βίζας και άδειας παραμονής στην Ελλάδα των Αλβανών υπηκόων.
Είναι μέτρα που οφείλει να πάρει η ελληνική πλευρά, προκειμένου το αλβανικό κράτος να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εθνική της μειονότητα (μέλη και περιουσίες).
Σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας στην άκρη, εάν οι Σκοπιανοί εφαρμόζουν το διακρατικό κείμενο και σε ποιο βαθμό, οφείλουμε να δούμε εάν κάναμε ή τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή της Συνθήκης και αφού δεν υπάρχει να μπούμε στη διαδικασία για αναδιαπραγμάτευσή της με όρους που δεν θα δημιουργούν περαιτέρω ζητήματα κι όχι μόνο πολιτισμικής διάστασης στο ελληνικό κράτος και πολιτισμικό μας απόθεμα.
Το πρόβλημα είναι -και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το γνωστοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση- εάν οι διμερείς Επιτροπές για την αξιολόγηση των βημάτων που γίνονται από τα δύο κράτη, προκειμένου να μην γίνονται παρεκκλίσεις, λειτούργησαν, λειτουργούν και ποια είναι τα αποτελέσματα. Ήδη η Συμφωνία είναι ενεργή από τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στα πρωτόκολλα που συνοδεύουν τη Συμφωνία υπάρχει ο όρος της οργάνωσης Επιτροπών από μέρους των δυο υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να υφίσταται εποπτεία και παρακολούθηση της Συμφωνίας. Οι Επιτροπές αφορούν έλεγχο και γνωμοδότηση λχ. επί των εμπορικών σημάτων, των βιβλίων κτλ κτλ… Μέλη τους, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, καθώς οφείλουμε να πούμε ότι οργανώθηκαν αυτές οι Επιτροπές, ήταν καθηγητές πανεπιστημίου, τεχνοκράτες, πρόσωπα της δημόσιας δράσης….Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται, είναι, εάν και κατά πόσο λειτούργησαν οι συγκεκριμένες ομάδες εποπτείας και ελέγχου (το ρήμα ερμηνευμένο μεταφορικά και κυριολεκτικά).
Άλιμος: Νέες κατηγορίες σε βάρος δεύτερου καθηγητή - «Άγγιξε την κόρη μου και την αποκάλεσε "μωρό" του»
Στην πρωτεύουσα του σκοπιανού κράτους, ενώ λχ τα αγάλματα που αναπαριστούν τον Μέγα Αλέξανδρο έχουν μετονομαστεί σε “έφιππο καβαλάρη”, εντούτοις τα αγάλματα του Φιλίππου Β’ φέρουν ακέραια την ονομασία του Έλληνα βασιλιά. Οπότε, όπως αντιλαμβανόμαστε, υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από μέρους των Σκοπιανών.
Από εκεί και ύστερα, τι πρέπει να γίνει… Φυσικά, μία επαναξιολόγηση ή επανασύσταση των Επιτροπών από μέρους της ελληνικής πλευράς. Και δημιουργία μίας διακομματικής επιτροπής που ανά εξάμηνο εντός του Κοινοβουλίου θα παραθέτει τα αποτελέσματα από τον “έλεγχο” της εν λόγω Συμφωνίας, έτσι όπως οι επιτροπές διαλειτουργικότητας (των δύο χωρών) θα έχουν τα συμπεράσματα.
Και εάν υφίσταται παρέκκλιση, αυτό καθιστά ένα ισχυρό νομικό έρεισμα για την ελληνική πλευρά, προκειμένου η συγκεκριμένη Συμφωνία να ξανατεθεί στο “τραπέζι της διαπραγμάτευσης”. Και πρέπει να ξανατεθεί, οφείλουμε να ομολογήσουμε, γιατί υφίστανται πολλά νομικά κενά που αποδεικνύουν ότι το εν λόγω κείμενο υπογράφηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά με την “σκανδάλη στο κρόταφο”, τουλάχιστον όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
*Η Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΠΘ, διδάσκουσα στην Ανώτερη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Μείωση της θερμοκρασίας και μελτέμια σήμερα – Νέα 43αρια από την Πέμπτη
Θερινές εκπτώσεις 2023: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Πανελλαδικές 2023: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού