Δεν υπάρχει πόλη, χωριό και νησί στην Ελλάδα που να μην δοξάζει τη Χάρη της με μια σειρά απο θρησκευτικά τελετουργικά, έθιμα αλλά και υπαίθρια πανηγύρια που «στήνονται» στους αυλόγυρους των εκκλησιών και στις πλατείες απο τους ντόπιους, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες…
Στο προπύργιο της Ορθοδοξίας, όπως αποκαλείται ο ναός της Ευαγγελίστριας στην Τήνο κάθε Δεκαπενταύγουστο συρρέουν καραβιές πιστών για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, η οποία ανακαλύφθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823. Η Χώρα είναι στολισμένη και το βράδυ φωταγωγείται.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί η λιτάνευση της ιερής εικόνας στους δρόμους. Η εικόνα μεταφέρεται από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού και την ακολουθούν οι μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Τήνου, που παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια, τιμητικά αγήματα, αρχιερείς και πλήθος κόσμου. Την ίδια ημέρα, η Τήνος αποδίδει τιμές και για τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Ελλη» το 1940, που βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο του νησιού. Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που καθιερώθηκε με βασιλικό διάταγμα του 1836, διαρκεί έως και τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου.
Στην Πάρο
Ταυτισμένη με τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι και η Πάρος. Στο ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Παροικιά – ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας- συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία που τελείται με κάθε επισημότητα.
Ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά της εικόνας στους δρόμους της Παροικιάς. Το βράδυ, στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας φωταγωγούνται όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και ένα απίστευτο θέαμα με δεκάδες βεγγαλικά πλημμυρίζει με φως τον ουρανό. Τη σκυτάλη παίρνουν οι εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς, στην παραλία της Παροικιάς. Την ίδια ώρα και στο λιμανάκι της Νάουσας δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες προσεγγίζουν την προβλήτα και δίνουν το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή.
Μεγάλο είναι και το λεγόμενο πανηγύρι των Πειρατών, που πραγματοποιείται στα εννιάμερα της Παναγίας. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται σε πειρατές αναπαριστώντας την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537, όπου εκλάπησαν οι γυναίκες των Ναουσαίων και δόθηκε μάχη για να τις ξαναπάρουν πίσω.
Στην Αμοργό
Στο καταγάλανο νησί της Αμοργού, προστάτιδα του οποίου είναι η Παναγία Χοζοβιώτισσα, μετά τη Λειτουργία οι πιστοί ακολουθούν τη περιφορά της εικόνας της Παναγίας την οποία συνοδεύουν τα καΐκια από τη θάλασσα κορνάροντας και ρίχνοντας καπνογόνα. Το βράδυ στην πλατεία στήνεται και το νησιώτικο γλέντι, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αμοργού.
Στη Σέριφο
Στη Σέριφο ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, διαρκείας μάλιστα τριών ημερών είναι αυτό της Ξυλοπαναγιάς. Το πανηγύρι πραγματοποιείται γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία του χωριού Παναγιά. Η παράδοση θέλει το όνομα Ξυλοπαναγιά να προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας. Οποιο ζευγάρι χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία θα παντρευόταν μέσα στον χρόνο.
Στη Λέσβο
Με γλέντια και χαρές γιορτάζεται και στη Λέσβο, το «Πάσχα του καλοκαιριού». Στην Παναγία της Αγιάσου οι πιστοί με αφετηρία την πόλη, περπατούν 25 χιλιόμετρα, για να καταλήξουν στην αυλή της Εκκλησίας όπου και διανυκτερεύουν. Την επόμενη ημέρα παρακολουθούν την περιφορά της εικόνας ενώ ακολουθεί πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακές ορχήστρες.
Στα Κουφονήσια
Πανηγυρικός είναι ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κουφονήσια. Οι ντόπιοι ταξιδεύουν με καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι για το πανηγύρι της Παναγίας. Μετά τη Λειτουργία προσφέρονται τοπικά εδέσματα που συνοδεύουν τις αρτοκλασίες των πιστών. Κατά την επιστροφή διεξάγονται και …αγώνες ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών, ενώ στο τέλος μοιράζονται κεράσματα υπό τους ήχους των βιολιών.
Στην Ικαρία
Στη δε Ικαρία όλα κινούνται σε ρυθμούς πανηγυριού. Από τα πιο δημοφιλή του Δεκαπενταύγουστου αυτό της Λαγκάδας, όπου οι Ικαριώτες μουσικοί παίρνουν τα βιολιά και ξεσηκώνουν τον κόσμο με τον «καριώτικο» που διαρκεί το λιγότερο είκοσι λεπτά. Παράλληλα, προσφέρονται κατσίκι και τοπικό κόκκινο κρασί.
Στην Κάρπαθο
Και στην Κάρπαθο, όμως, ο εορτασμός είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Γλέντια διοργανώνονται σχεδόν παντού: στο Απέρι, στο Διαφάνι, στις Μενετές και στην Ολυμπο.
Στη Σιάτιστα Κοζάνης
Στο μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Πρόκειται για τους προσκηνυτές καβαλάρηδες οι οποίοι παρακολουθούν τη Λειτουργία πάνω σε στολισμένα άλογα. Με το τέλος της Λειτουργίας επιστρέφουν με τα άλογα στην πόλη και έτσι δίνεται το «πράσινο φως» για να αρχίσει η μεγάλη γιορτή.
Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο
Ανεπανάληπτες και ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές καταγράφονται στα υψώματα του Βερμίου, όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Σουμελά, το σύμβολο, όπως έχει χαρακτηριστεί, του ποντιακού Ελληνισμού. Ορθόδοξοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανηφορίζουν στο μοναστήρι για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Εσπερινό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Μετά τη λιτάνευση της ιερής εικόνας (φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς) οι νέοι και οι νέες «ανοίγουν» το γλέντι με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ «ΙΕΡΗΣ» ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Από διάφορα τάματα χρυσά και μη, φυλαχτά, εικόνες, κομποσχοίνια, έως και μαγνητάκια, μπρελόκ αφιερωμένα στη Θεοτόκο θα δει κανείς σε καταστήματα αλλά και σε πάγκους τους οποίους «ανοίγουν» μικροπωλητές δίπλα σε εκκλησίες και μοναστήρια ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για μια ολόκληρη βιομηχανία που «ανθίζει» κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με τα κέρδη να είναι σταθερά ικανοποιητικά «κυρίως μετά την οικονομική κρίση», σύμφωνα με παράγοντες του χώρου των εκκλησιαστικών ειδών. Οι πιστοί κάτι θα αγοράσουν, ένα τάμα θα αφιερώσουν στην Παναγία, έστω και επάργυρο.
Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η ιερή βιομηχανία έχει «απλωθεί» τα τελευταία χρόνια και στο Διαδίκτυο. Με βάση τις διαδικτυακές τιμές, σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών με έδρα την Τήνο ένα απλό τάμα αλουμινένιο για διαφορετικές περιπτώσεις, σημεία σώματος και μέλη οικογένειας κοστίζει ένα ευρώ. Φθάνει, όμως τα 29 ευρώ εάν πρόκειται για ασημένιο. Οι τιμές των φυλαχτών κυμαίνονται από 2 ευρώ έως και 8,5 ευρώ, τα κομποσχοίνια από 2,5 ευρώ έως και 5 ευρώ, ενώ τα θρησκευτικά μπρελόκ αγγίζουν και τα 5 ευρώ.
Αστρονομικά έσοδα
Από την άλλη πλευρά, αστρονομικά θεωρούνται τα έσοδα του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΕΤ) από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών στο παγκάρι. Το εν λόγω Ιδρυμα είναι ένα από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα, με τεράστια ακίνητη περιουσία και κληροδοτήματα.
Πάντως, αν όχι όλα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προορίζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν κατά καιρούς. Και όπως έχει επισημανθεί κατά καιρούς από το ΠΙΕΤ, από το ταμείο του έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, σχολεία και έργα όπως η κατασκευή του λιμανιού στο νησί της Τήνου, έγινε η ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ χρηματοδοτείται το νοσοκομείο και το γηροκομείο.
Το παγκάρι του Ιδρύματος παράλληλα ενισχύει την εξωτερική Ιεραποστολή στην Αφρική και βοηθάει στην ανέγερση ναών στην Ασία.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Αθώος Αφροαμερικανός που ήταν 48 χρόνια στη φυλακή – Θα λάβει αποζημίωση 7 εκατ. δολαρίων
Συντάξεις: Ποιες ανατροπές έρχονται στα πλασματικά, ποιους θίγουν, ποιους ευνοούν
Ρωσία: Οι αρχές απομακρύνουν εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους ακόμη από την περιφέρεια Κουρσκ