Από το 2011 έως σήμερα τα μειονοτικά σχολεία έχουν μειωθεί κατά 53% (από 188 έγιναν 88), κυρίως λόγω του ορίου των εννέα μαθητών ανά σχολείο που έθεσε η Ελληνική Πολιτεία και την επιλογή των μουσουλμάνων να στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόξενος Αϊκούτ Ουνάλ συνεχίζει τις επισκέψεις στα μειονοτικά σχολεία (άραγε με ποια δικαιολογία;) εκφράζοντας τη στήριξή του προς αυτά.
Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ‘Τούρκων’ ‘Δυτικής’ Θράκης», Χαλήτ Χαμπίπογλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη με τα ελληνικά σχολεία στην… Ίμβρο και την Τένεδο! «Με την άδεια της πατρίδας (!) μας Τουρκίας, ένα ιδιωτικό ελληνικό δημοτικό σχολείο για μόνο τρία παιδιά άνοιξε το 2013 στην Ίμβρο και με το άνοιγμα ιδιωτικού ελληνικού γυμνασίου και γυμνασίου το 2015, αυξήθηκε η ελληνορθόδοξη μειονότητα. Παρά τη θετική εξέλιξη στην Ίμβρο, η κατάσταση είναι αντίθετη στη ‘Δυτική’ Θράκη, όπου ζει η ‘τουρκική’ κοινότητα. Ως αποτέλεσμα της καταστροφής της εκπαιδευτικής μας αυτονομίας από μονομερείς νόμους και πρακτικές με την πάροδο των ετών, η ποιότητα της εκπαίδευσης στα αυτόνομα δημοτικά σχολεία μας έχει μειωθεί συνειδητά από το κράτος και τα παιδιά μας οδηγούνται να πάνε σε δημόσια σχολεία. Αν και αποτελούμε την πλειοψηφία του πληθυσμού στην επαρχία της Ροδόπης και σχεδόν το μισό πληθυσμό στην επαρχία Ξάνθης, το κράτος αγνοεί εδώ και χρόνια το αίτημά μας για δίγλωσσο νηπιαγωγείο της ‘τουρκικής’ μειονότητας. Αν η χώρα μας είχε πάρει ως παράδειγμα την πατρίδα μας (!) και ανταποκρινόταν στα δικαιολογημένα αιτήματά μας που εκφράζουμε εδώ και χρόνια κάνοντας διάλογο με καλή θέληση μαζί μας, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα σήμερα και τα παιδιά μας θα είχαν την ευκαιρία να λάβουν εκπαίδευση στα αυτόνομα σχολεία μας», υποστήριξε, κάνοντας φυσικά συχνή αναφορά στους απαράδεκτους όρους «τουρκική» μειονότητα και «δυτική» Θράκη.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Χαλήτ Χαμπίπογλου είχε επιχειρήσει να βάλει «τρικλοποδιά» στην (επερχόμενη τότε) συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ως «μία χώρα με τη χειρότερη επίδοση στα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ευρώπη»! Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη «Ομοσπονδία» προχωρά σε ανθελληνικό παραλήρημα. Ο Χαλήτ Χαμπίπογλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το μικρό μειονοτικό χωριό Μίρανα Ροδόπης αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ζει και εργάζεται στον δήμο Βίτεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, διατηρεί στενότατες σχέσεις με το τουρκικό ΥΠΕΞ και συχνά-πυκνά βγάζει «πύρινες» ανακοινώσεις κατά της Ελλάδας.
Σε… τουρνέ σχολείων ο πρόξενος
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ συνεχίζει τις επισκέψεις του σε μειονοτικά σχολεία. Πρόσφατα επισκέφτηκε εκείνα στο Σέλερο Ξάνθης και των Σαπών Ροδόπης. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ιλιάντα, συναντήθηκε με τις διοικήσεις των σχολείων και ευχήθηκε η νέα σχολική χρονιά να είναι παραγωγική και επιτυχημένη.
Τέλος, τα τουρκόφωνα ΜΜΕ με χαρά ανήγγειλαν την άφιξη στη Θράκη των… βιβλίων που στάλθηκαν από την Τουρκία για τα τουρκικά μαθήματα που διδάσκονται σε σχολεία της μειονότητας. Η διανομή στους μαθητές θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Ειδήσεις σήμερα
Μαρινέλλα: Έσκασε η είδηση – Απορροφάται το αιμάτωμα – Ποιες οι επόμενες κινήσεις των γιατρών
Κερατέα: Διαρροή υγραερίου σε πρατήριο καυσίμων στη Λεωφόρο Λαυρίου
Γιατρός προειδοποιεί: Ναι στον αυνανισμό αλλά με μέτρο – Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβει