Στο ανανεωμένο studio ηχογράφησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) παρευρέθηκε η γνωστή και αγαπημένη σε όλους τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα, μετά από πρόσκληση της Διοικήτριας και Προέδρου του ΚΕΑΤ Σοφίας Χαμονικολάου, προκειμένου να «χαρίσει» τη φωνή της στη Συλλεκτική Επετειακή Ποιητική Συλλογή «ΗΡΩΩΝ ΑΠΟΓΟΝΟΙ – 1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του συγγραφέα και ποιητή Δημοσθένη Δόγκα.
Η δράση αυτή ταυτίζεται συμβολικά και ουσιαστικά, με τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την παρουσίαση του «Κώδικα της Νύχτας» στο Βασιλικό Ινστιτούτο, στο Παρίσι, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για την επινόηση του Συστήματος Γραφής και Ανάγνωσης Τυφλών «Braille», από τον Luis Braille, άτομο με οπτική αναπηρία, ο οποίος κατάφερε να γίνει ανεξάρτητος και κατ’ επέκταση «ελεύθερος» με τη δημιουργία του απτικού αυτού συστήματος οριοθετώντας νέους ορίζοντες και δυνατότητες για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Με τη συμβολή της καλλιτέχνιδας Πέγκυ Ζήνα και του ποιητή Δημοσθένη Δόγκα, οι δυο αυτές σημαντικές επέτειοι συσχετίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται με τη δημιουργία ενός νέου audiobook.
Η Διοικήτρια Σοφία Χαμονικολάου υποδέχτηκε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους Πέγκυ Ζήνα και Δημοσθένη Δόγκα και δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή επίσκεψη δύο σημαντικών, ο καθένας στον τομέα του, ανθρώπων, αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας σημαντικής σελίδας στο χώρο των ατόμων με οπτική αναπηρία, που στόχο έχει την εύκολη πρόσβαση τους στον κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης. Το πάντρεμα μιας λυρικής φωνής σε απαγγελία ενός εξαιρετικού ποιήματος δημιουργεί ένα αριστούργημα που θα κοσμεί από σήμερα τις ακουστικές βιβλιοθήκες για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Τους καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά τόσο οι μαθητές του Κέντρου μας όσο και οι εργαζόμενοι». Τέλος, η Διοικήτρια δεν παρέλειψε να τονίσει την μεγάλη σημασία που έχει για το Κέντρο η πρωτοβουλία για την ηχογράφηση μιας νέας ποιητικής συλλογής, η οποία θα ανανεώσει την ήδη υπάρχουσα ακουστική βιβλιοθήκη του φορέα. Αμέσως μετά, η κ. Χαμονικολάου ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του Κέντρου ενημερώνοντάς τους για το παρεχόμενο από το ΚΕΑΤ έργο.
Στη συνέχεια, το μουσικό σύνολο του ΚΕΑΤ, συνοδεία των καθηγητών μουσικής του Κέντρου, κ.κ. Σ. Δεριζιώτη και Π. Καψαμπέλη, επιφύλασσαν στους εκλεκτούς επισκέπτες μια μουσική έκπληξη, αφού έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Πέγκυ Ζήνα, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης.
Η Πέγκυ Ζήνα, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη σημαντική προσφορά του φορέα στην εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία. Απευθυνόμενη στη Διοικήτρια, ανέφερε: «Επιτελείτε πραγματικά σπουδαίο έργο και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που ξεκινάτε αυτή τη σπουδαία δράση με εμένα και με την ανάγνωση της επετειακής ποιητικής συλλογής του φίλου μου Δημοσθένη Δόγκα, και μάλιστα για έναν τόσο ιερό σκοπό, την ενίσχυση της ακουστικής βιβλιοθήκης του ΚΕΑΤ και κατ’ επέκταση της φιλαναγνωσίας των μαθητών. Εξάλλου, η ιστορία της Ελλάδας, από την αρχαιότητα ακόμη, μέχρι και σήμερα είναι τόσο σπουδαία».
Ο συγγραφέας και ποιητής Δημοσθένης Δόγκας αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο και το ΔΣ του ΚΕΑΤ για την πρόσκληση να συμμετάσχει στα εγκαίνια της νέας δράσης του Κέντρου, δήλωσε: «Καταρχάς, θέλω να σας συγχαρώ για το υπέροχο, αξιοσημείωτο και μοναδικό έργο το οποίο επιτελείτε.
Η συμβολή σας για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με οπτική αναπηρία είναι καθοριστική και αξιέπαινη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παραχωρήσω τα πνευματικά δικαιώματα της νέας Συλλεκτικής Ποιητικής Συλλογής μου με τίτλο «Ηρώων Απόγονοι, 1821 – 2021, 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», στη νέα πρωτοπόρα δράση του ΚΕΑΤ που θα ωφελήσει αρκετούς ανθρώπους με οπτική αναπηρία αλλά και θα ενισχύσει την πρόσβασή τους στις τέχνες και στον πολιτισμό, χωρίς διακρίσεις.
Επίσης, το συγκεκριμένο ποιητικό έργο μου απευθύνεται σε όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες ως άμεσοι απόγονοι των Ηρώων του 1821 και εδώ στο ΚΕΑΤ αναφερόμαστε στους σύγχρονους Ήρωες της ζωής, που δίνουν μια διαρκή μάχη να ξεπερνούν τα εμπόδια της καθημερινότητας και να εντάσσονται ισότιμα στην κοινωνία μας με μια αξιόλογη ποιότητα ζωής. Αξίζει να σημειώσω, ότι το βιβλίο αυτό εκτός από τις Εκδόσεις Οσελότος θα τυπωθεί και σε κώδικα Braille, ώστε να υπάρχει και σε έντυπη μορφή για όλους όσους έχουν οπτική αναπηρία. Ευελπιστώ και εύχομαι και άλλοι συγγραφείς και ποιητές να στηρίξουν τη δράση αυτή, στους οποίους και απευθύνω πρόσκληση και έκκληση να συμμετάσχουν με στόχο μια καλύτερη κοινωνία για όλους. Τέλος, ευχαριστώ τη φίλη και γνωστή καλλιτέχνιδα Πέγκυ Ζήνα που αποδεικνύει ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι και ευαίσθητος αλλά και προσφέρει ανιδιοτελώς».
Με την συμβολή της Πέγκυ Ζήνα και του Δημοσθένη Δόγκα, καθώς και του ηχολήπτη Γιάννη Μίχου – ο οποίος είναι άτομο με οπτική αναπηρία-, δημιουργήθηκε ένα νέο audiobook το οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί στην ακουστική βιβλιοθήκη του ΚΕΑΤ και να διατεθεί δωρεάν όχι μόνο στους μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών αλλά και σε όλους τους ωφελούμενους με οπτική αναπηρία.
Με αυτό τον τρόπο, εγκαινιάζεται μια νέα και πολλά υποσχόμενη περίοδος για την ακουστική βιβλιοθήκη του Κέντρου, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών και της ελεύθερης και ίσης πρόσβασης των ατόμων με οπτική αναπηρία στον πολιτισμό και ειδικότερα στην λογοτεχνία και την ποίηση.”
Ο συγγραφέας του τόμου -ποιητής Δημοσθένης Δόγκας δήλωσε μεταξύ άλλων :” Αυτή τη Δευτέρα είχα την τιμή και την χαρά να παρευρεθώ στο ανανεωμένο studio ηχογράφησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) όπου η γνωστή και αγαπημένη σε όλους τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα, μετά από πρόσκληση της Διοικήτριας και Προέδρου του ΚΕΑΤ Σοφίας Χαμονικολάου, για να «χαρίσει» τη φωνή της στη Συλλεκτική Επετειακή Ποιητική Συλλογή μου «ΗΡΩΩΝ ΑΠΟΓΟΝΟΙ – 1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»
Η δράση αυτή ταυτίζεται συμβολικά και ουσιαστικά, με τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την παρουσίαση του «Κώδικα της Νύχτας» στο Βασιλικό Ινστιτούτο, στο Παρίσι, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για την επινόηση του Συστήματος Γραφής και Ανάγνωσης Τυφλών «Braille», από τον Luis Braille, άτομο με οπτική αναπηρία, ο οποίος κατάφερε να γίνει ανεξάρτητος και κατ’ επέκταση «ελεύθερος» με τη δημιουργία του απτικού αυτού συστήματος οριοθετώντας νέους ορίζοντες και δυνατότητες για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Με τη συμβολή της προσωπικής μου φίλης την οποία και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, καλλιτέχνιδας Πέγκυ Ζήνα οι δυο αυτές σημαντικές επέτειοι συσχετίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται με τη δημιουργία ενός νέου audiobook.”