Εναν χρόνο μετά την «κόλαση», η Παναγιώτα Νουμίδη χαμογελά με αισιοδοξία και πίστη. «Ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Το πιο σημαντικό είναι ο άνθρωπος. Η αξία της ζωής» λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής με φόντο το καμένο δάσος.
Σήμερα, ο πόνος έχει δώσει τη θέση του στην «αναγέννηση», τα σημάδια του σοκ απαλύνονται, οι φωτογραφίες παίρνουν χρώμα. Το πλατύ χαμόγελο της μαυροντυμένης γυναίκας στο «κλικ» του φωτογράφου Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που απαθανάτισε τον τρόμο και την αγωνία και η εικόνα της έγινε εξώφυλλο στο αμερικάνικο περιοδικό «Time», ως μία από τις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021, είναι το πιο φωτεινό μήνυμα.
Πέρασε ένας χρόνος. Πόσο άλλαξε αυτή η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου τη ζωή της κυρίας Γιούλας; Καθόλου. Οσοι τη γνωρίζουν μιλούν για μια δυναμική γυναίκα που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και η συμβουλή που δίνει στα εγγόνια της είναι να εκτιμούν τον συνάνθρωπό τους.
Παράδειγμα αξιοπρέπειας και ήθους, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εκείνη τη στιγμή, εγώ απλά φώναζα για να σωθούν ο τόπος και οι άνθρωποι που αγαπώ. Φώναζα βοήθεια γιατί έβλεπα ότι η φωτιά θα έκαιγε τα σπίτια των γειτόνων μου. Οχι το δικό μου. Πονούσα για το δάσος που είχε τυλιχθεί στις φλόγες».
«Ενιωθα τη φωτιά»
Μοιραία, ο χρόνος γυρνά πίσω, στον Αύγουστο του 2021. Ηταν λίγες μέρες πριν, που η κυρία Γιούλα είχε αποχαιρετήσει για πάντα την αγαπημένη της αδελφή και ζούσε το δικό της πένθος. Βρισκόταν στο μπαλκόνι και παρακολουθούσε το πύρινο μέτωπο να «καταπίνει» με μανία το δάσος. «Ξαφνικά, από την άλλη πλευρά βλέπω να κατεβαίνει η φλόγα. Ο άντρας μου μαζί με τους γείτονες έριχναν νερό για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Ετρεξα προς την έξοδο και ένιωθα τη φωτιά να με ακολουθεί».
Εκείνη ήταν η στιγμή, στην είσοδο του σπιτιού της, που ο φωτογράφος έβγαλε την εικόνα-σύμβολο του εφιάλτη για το Sooc. «Ολοι οι πυροσβέστες ήταν στο μέτωπο της φωτιάς. Κοντά μου, έτρεξαν τα παιδιά του χωριού. Λιποθύμησα. Με συνέφεραν και στη συνέχεια με μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας» θυμάται με πόνο η κυρία Γιούλα.
«Μου είπαν την επόμενη μέρα: Γιούλα, η φωτογραφία σου είναι παντού! Απάντησα: Δεν με νοιάζει. Ηθελα να ξαναγίνει το δάσος όπως ήταν…». Σήμερα, όταν βλέπει στις ειδήσεις να έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, σφίγγεται η καρδιά της.
Ακίνητα: Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία - Το σύνολο των συναλλαγών αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο
Η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στον «Guardian», στους «Financial Times», στην «Daily Telegraph», στην «Daily Mail». Την επόμενη μέρα, το πρόσωπό της ήταν σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, στις εφημερίδες, στα social media.
«Τυλιγμένο στις φλόγες: Η ελληνική νήσος Εύβοια καταστρέφεται από ακραίο καιρικό φαινόμενο» ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Daily Mail» με τη φωτογραφία της «κραυγής». «Κλιματική κρίση: Αναπόφευκτο, πρωτοφανές και ανεπανόρθωτο» έγραψε η «Guardian».
«Αποτίμηση της κλίμακας της καταστροφής ύστερα από μια εβδομάδα πυρκαγιών σε Ελλάδα και Ιταλία την ώρα που η Ε.Ε. ξεκινούσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πυρόσβεσης και οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία έφθαναν στον Βόρειο Πόλο. Την ώρα που οι ειδικοί του ΟΗΕ έλεγαν τη Δευτέρα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προχωρά ταχύτερα απ’ ό,τι φοβόντουσαν οι ειδικοί κι ότι ευθύνεται η ανθρωπότητα, πυροσβέστες και ντόπιοι έδιναν μάχη με μαζικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ανατολικά των Αθηνών, για έβδομη συνεχόμενη μέρα», μετέδωσε η ανταποκρίτριά του.
Οι «Financial Times» δημοσίευσαν την ίδια φωτογραφία από τις πυρκαγιές στην Εύβοια στο βασικό τους θέμα αναφορικά με την εφιαλτική πρόβλεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2040.
Πολλές ιστορίες
Εναν χρόνο μετά η καθημερινότητα της κυρίας Γιούλας και του κύριου Νίκου είναι απλή, δεν θυμίζει σε τίποτα τις δραματικές σκηνές του περυσινού Αυγούστου. Ο αγαπητός στο χωριό Νίκος μαζεύει και μοιράζει ντομάτες από το μποστάνι του σπιτιού τους ενώ έχει να πει και από μία ιστορία για τα γειτονικά σπίτια που κινδύνεψαν να καούν και σώθηκαν χάρη στην αυταπάρνηση των κατοίκων, των νέων που πήραν τις μάνικες. Οι δυο τους αγναντεύουν τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά τους με θέα τα στενά του Αρτεμισίου ενώ η ματιά τους ασυναίσθητα στρέφεται στα απομεινάρια των ελαιόδεντρων που δεν γλίτωσαν από τη λαίλαπα.
Η ζωή συνεχίζεται για όλους, τα χειρότερα πέρασαν. Από τις στιγμές αγωνίας που έζησε η κυρία Γιούλα στο φέρι που είχε αγκυροβολήσει στην παραλία του Πευκιού για να υποδεχθεί τους πυρόπληκτους και τις μαύρες σκέψεις της για το τι θα έβρισκε όταν θα γύριζε σπίτι τους, τώρα επικρατούν οι ήρεμες μέρες του Αυγούστου, ευτυχώς.
Το καμένο δάσος που βρίσκεται στα νώτα του σπιτιού θα στέκει για πολλά χρόνια ακόμη εκεί για να θυμίζει σε όλους το μέγεθος της καταστροφής και την ανάγκη να προστατευθεί ο τόπος τους, αλλά δίπλα στα καρβουνιασμένα πεύκα φυτρώνουν νέοι βλαστοί, όπως και οι ντοματιές στο μποστάνι του κύριου Νίκου.
Ειδήσεις σήμερα