Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η νεαρή γυναίκα υπέστη «ολιγαιμική καταπληξία, τραυματική ρήξη αγγείων κάτω άκρου». Το πόρισμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορές μαρτύρων, ότι η 33χρονη έχασε τη ζωή της, όταν, το ξύλινο γεφυράκι στο οποίο βρίσκονταν, υποχώρησε, με αποτέλεσμα η ίδια να τραυματιστεί θανάσιμα από τα κοφτερά ξύλα.
Λέκκας για φαράγγι της Σαμαριάς: «Ήταν ένα ακραίο τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί»
Για την τραγωδία στο φαράγγι της Σαμαριάς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας 35χρονης τουρίστρια από πτώση βράχου μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ μιλώντας σήμερα το πρωί από την Κρήτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ σημείωσε αρχικά: «Τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ότι έχουν γίνει πολλές κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε ένα μεγάλο μήκος του φαραγγιού. Βεβαίως σε ένα σημείο υπήρχαν οι επισκέπτες. Εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε, όπως κάναμε και πέρυσι στις 18 Αυγούστου, είναι να δούμε τον κίνδυνο ο οποίος υπάρχει μέσα στο φαράγγι. Δηλαδή το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι. Πέρυσι οι κατολισθήσεις δρομολογήθηκαν από μια ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία έγινε στην Παλαιοχώρα. Φέτος έχουμε τις βροχές».
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν έντονα φαινόμενα μέσα στο φαράγγι, αυτό είναι γνωστό. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από αυτά τα έντονα φαινόμενα (κατολισθήσεις, διαβρώσεις, σεισμική δραστηριότητα και τη δράση του νερού). Έτσι δημιουργούνται τα φαράγγια σε όλη τη νότια Κρήτη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς και τα άλλα φαράγγια έχουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να τον αποδεχτούμε. Βεβαίως κάνουμε καθετί για να μειώσουμε την έκθεσή μας σ’ αυτόν τον κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτής της μείωσης της έκθεσης εντάσσεται και η δικιά μας επίσκεψη έτσι ώστε να δούμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού και να δούμε τι δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε».
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Για το εάν θα έπρεπε να είχε κλείσει το φαράγγι όταν ξεκίνησε η βροχή
Την ίδια ώρα σε σχετικό ερώτημα που του έγινε για το εάν εάν θα έπρεπε να είχε κλείσει με την πρώτη βροχόπτωση το φαράγγι απάντησε: «Το φαράγγι το έχει κλείσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΟΦΕΠΕΚΑ αρκετές φορές στο παρελθόν όταν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Χθες όμως δεν υπήρχε το προμήνυμα για κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Και μάλιστα το φαινόμενο αυτό ήταν αρκετά ισχυρό. Ήταν σχεδόν ακραίο φαινόμενο».
«Αυτό το φαινόμενο ουσιαστικά έγινε πριν 15 περίπου λεπτά νότια του φαραγγιού, μέσα στον θαλάσσιο χώρο όπου αναπτύχθηκαν σίφουνες, αναπτύχθηκαν έντονα φαινόμενα μαζί με την έντονη εξάτμιση που υπήρχε από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας. Ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί» σημείωσε.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις για οριστικό κλείσιμο του φαραγγιού της Σαμαριάς τουλάχιστον για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, όπως έγινε και στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο.
«Πολύ δύσκολα κλείνουμε έναν χώρο ο οποίος έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. Στη Ζάκυνθο, στο Ναυάγιο είδαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μείνουμε αδρανείς και το έχουμε κλείσει. Με βάση τεκμηριωμένες αναλύσεις και μελέτες που κάναμε είδαμε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός. Εδώ αν δούμε ότι ο κίνδυνος υπερβαίνει το επίπεδο του αποδεκτού, βεβαίως θα κλείσει», εξήγησε.
Ειδήσεις σήμερα
Ανατροπή βυτιοφόρου στη Λεωφόρο Σχιστού – Διακοπή κυκλοφορίας
Πλύστρες: Το ξεχασμένο επάγγελμα και τα …απόνερα
Απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και τρένα: Πότε θα κατεβάσουν ρολά – Όλες οι ημερομηνίες