Ο ΕΟΔΥ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, έχει κάθε εβδομάδα περιστατικά υπό διερεύνηση. Παρόλα αυτά από τα δείγματα που εξετάζονται δεν είναι όλα ύποπτα. Βασικό κριτήριο για να θεωρηθεί ένα περιστατικό ύποπτο, εκτός από τη συμπτωματολογία, είναι να υπάρχει ιστορικό ταξιδιού στις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ή σε χώρες όπου παρατηρείται τώρα έξαρση.
Σύμφωνα με ανανεωμένη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου, έχουν αναφερθεί 1285 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από 28 χώρες σε τέσσερις Περιφέρειες του ΠΟΥ όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι συνηθισμένη ή δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 505 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχέση με έκθεση του Οργανισμού στις 4 Ιουνίου 2022, όταν αναφέρθηκαν 780 κρούσματα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στις τέσσερις Περιφέρειες του ΠΟΥ.Από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε αυτές τις περιοχές, η πλειονότητα (87%) των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (1112). Περιστατικά έχουν, επίσης, αναφερθεί από την περιοχή της Αμερικής (153), την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (14) και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (6).
Ακόμη και μία μόνο βλάβη στο δέρμα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι σήμερα, η κλινική εικόνα των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων ποικίλει. Πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν την κλασικά περιγραφόμενη κλινική εικόνα για την ευλογιά των πιθήκων (πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, εξάνθημα συγκεντρωμένο στο πρόσωπο και στα άκρα). Τα άτυπα χαρακτηριστικά που περιγράφονται περιλαμβάνουν: παρουσία μόνο λίγων δερματικών βλαβών ή ακόμη και μίας μόνο βλάβης. Επίσης, βλάβες που ξεκινούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του περίνεου και δεν εξαπλώνονται περαιτέρω ή βλάβες που εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ πιθανή είναι και η εμφάνιση βλαβών πριν από την εμφάνιση διογκωμένων λεμφαδένων, πυρετού, κακουχίας ή άλλων συμπτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων κατά τη σεξουαλική επαφή παραμένουν άγνωστοι. Ενώ είναι γνωστό ότι η στενή σωματική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση, δεν είναι σαφές τι ρόλο παίζουν τα σεξουαλικά σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του σπέρματος και των κολπικών υγρών.
Ο κίνδυνος μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων θεωρείται ακόμη χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό. Σε μερικές περιπτώσεις η μετάδοση μπορεί να γίνει και αερογενώς, τουλάχιστον σε μικρές αποστάσεις. Μολονότι η αερογενής μετάδοση συνιστά μόνο έναν μικρό παράγοντα στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν βάσιμη εκτίμηση για το πόσο συμβάλλει αυτή η οδός στη διάδοση της νόσου, όπως ανέφερε δημοσίευμα των New York Times.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να φορούν μάσκα, ιδίως εάν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ συμβουλεύει και όσους μένουν μαζί τους να κάνουν το ίδιο όταν πλησιάζουν ασθενή.
“Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό”, ανέφερε σε συνέντευξή του (Mega) χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι μια νόσος που ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της: “Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1 – 2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους τα εμφανίζουν να εντοπίσουμε τις επαφές τους”, σημείωσε.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για 47χρονο ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ο πρώτος έλεγχος για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και ήταν θετικός.
Γενετικό υλικό εστάλη στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola Orthopox και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.
Μόλις λίγα 24ωρα πριν το δεύτερο κρούσμα, είχε εντοπιστεί το πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Πρόκειται για ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα ακραία επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη και Ελλάδα: Θα πάθετε ότι έπαθαν οι πρόγονοι σας
Σε «καταρράκτη» έπεσαν οι διακινητές μεταναστών [infographic]