Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε… πάρτι στην αυλή της Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τη Θετικών Επιστημών. Συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή και παρατεταγμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, τα ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του ΑΠΘ, ενώ μάλιστα επί ποδός βρισκόταν και το υδροφόρο όχημα «Αύρα». Μάλιστα, διενεργούσαν ελέγχους ταυτότητας τόσο έξω από το campus όσο και κατά την είσοδο ατόμων στο πάρτι στην πλαϊνή είσοδο της ΣΘΕ. Στο πάρτι υπήρχε και ειδικό… μπαρ για την οικονομική ενίσχυση του φοιτητή που τραυματίστηκε στο κεφάλι στα επεισόδια της Πέμπτης, ενώ φωτορυθμικά και ηχοσύστημα έδιναν τον παλμό μέσω μουσικής στο κοινό για την ατελείωτη διασκέδαση που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Προχθές το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να σημειωθούν έκτροπα. Το βράδυ του Σαββάτου είχε προγραμματιστεί ένα ακόμη πάρτι. Αυτή τη φορά στην Πολυτεχνική Σχολή, η οποία απέχει αρκετά από τη Θετικών Επιστημών. Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή και ξαφνικά περίπου στις 03:00 χθες (και ενώ από τα ηχεία ακουγόταν η μουσική από το πάρτι) μία ομάδα περίπου 70 κουκουλοφόρων άρχισε να πετά στους αστυνομικούς βόμβες μολότοφ.
Οι δυνάμεις απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά των ατόμων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στους υπόλοιπους χώρους του πανεπιστημίου με επίκεντρο τον αύλειο χώρο μπροστά από το Αστεροσκοπείο με εκτεταμένη ρίψη μολότοφ και ειδικού τύπου εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά απάντηση με χημικά από τις Αρχές. Στην επιχείρηση συνέδραμε και ο «Αίαντας» της Αστυνομίας, που με ρίψεις του κατέσβησε κατά τόπους εστίες φωτιών. Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή 29 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Ένας… παλιός πίσω από τη νεοτρομοκρατία - Τι ψάχνει η αντιτρομοκρατική για τον 49χρονο
Σε συνέντευξή της στο OPEN και κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για τον τραυματισμό του φοιτητή κατά τα επεισόδια στο ΑΠΘ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναρωτήθηκε: «Το ερώτημα είναι τι δουλειά έχει ο οποιοσδήποτε να μπλοκάρει την ανέγερση μιας βιβλιοθήκης. Από κει και πέρα, τα όργανα της τάξης θα κάνουν τη δουλειά τους με σεβασμό απέναντι σε όλους, όπως κάνουν, αλλά δεν είναι δυνατό να συζητάμε για το αν πρέπει να τελεί ένας χώρος υπό κατάληψη ή αντ’ αυτού να μην επικροτούμε την προσπάθεια που κάνει το ίδιο το πανεπιστήμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε επίσης για τα επεισόδια: «Γιατί είναι στην επικαιρότητα αυτό το θέμα; Είναι στην επικαιρότητα γιατί επί 34 χρόνια αυτός ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη. Θα μπορούσε και η κυβέρνησή μας να συνεχίσει για 35η φορά να μην κάνει τίποτα. Δεν επιλέξαμε αυτό. Εμείς επιλέξαμε να εφαρμόσουμε το νόμο. Ψηφίσαμε ένα νόμο στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής μας, ο οποίος τι λέει; Οτι μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν στα πανεπιστήμια, όπως και σε κάθε δημόσιο χώρο, εφόσον τελούνται αξιόποινες πράξεις. Ο λόγος που σήμερα συζητάμε για το συγκεκριμένο θέμα είναι επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος. Επειδή επιλέξαμε να βάλουμε τέλος σε μία κατάληψη. Εν έτει 2022 συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένας χώρος υπό κατάληψη ή στη θέση του να χτίζεται μια βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη θα προχωρήσει». «Τα άλλα κόμματα δεν παίρνουν μια θέση. Δείτε την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να πάρει μια θέση», συμπλήρωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ: Το Ιράν απειλεί με περισσότερες πειρατείες