Στο βιβλίο «Θεολογική και Χημική επισκόπηση της Ανάστασης του Λαζάρου και του Χριστού σύμφωνα με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο» από τις εκδόσεις του ΕΚΠΑ, η επιστήμη της Χημείας συνοδεύει τα ευαγγελικά κείμενα και επιχειρεί να ερμηνεύσει τους συμβολισμούς, μέσα από την έρευνα δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του κ. Θ. Μαυρομούστακου, καθηγητή του Τμήματος Χημείας και διδάκτορα Θεολογίας και του κ. Σ. Δεσπότη, καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.
«Η μελέτη των ευαγγελικών κειμένων και η εξαγωγή των συμπερασμάτων για την επιστημονική βάση όσων έχουν γραφτεί πήρε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια. Και μέσα από αυτή τη διαδρομή συνειδητοποιήσαμε ότι η επιστήμη όχι μόνο δεν εναντιώνεται στην πίστη, αλλά συνηγορεί σε όσα έγραψε ο Ιωάννης στο ευαγγέλιό του», εξηγεί ο κ. Μαυρομούστακος στον «Ε.Τ.».
Η δύναμη του θαύματος
Οι λεπτομέρειες της ταφής του Χριστού, η σημειολογία των αριθμών αλλά και οι… χημικές ενώσεις που επιβεβαιώνονται στα ευαγγελικά κείμενα αποτέλεσαν το έναυσμα για την έναρξη της μελέτης των ευαγγελικών κειμένων υπό το πρίσμα της Χημείας.
«Σύμφωνα με το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο την ταφή του Χριστού την ανέλαβαν ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος. Ο δεύτερος, ο οποίος είχε ένα ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, αγόρασε τα πολύ ακριβά για την εποχή αρώματα, σμύρνα και αλόη για να αλείψει το σώμα του. Η ποσότητα που αναφέρεται στο ευαγγέλιο στα σημερινά δεδομένα καταγράφεται σε 34 κιλά. Οι αρχές της Φυσικής και της Χημείας μάς διδάσκουν ότι αυτά τα δύο αρώματα σε συνδυασμό με το λινάρι, το σεντόνι του νεκρού, αναπτύσσουν πολύ ισχυρές δυνάμεις. Δηλαδή, η ένωσή τους δημιουργεί μια κόλλα τόσο ισχυρή, που κάνεις δεν θα μπορούσε να αποσπάσει το σώμα από το σεντόνι, όσο κι αν το προσπαθούσε», εξηγεί ο κ. Μαυρομούστακος και συνεχίζει: «Οταν λοιπόν στον τάφο του Χριστού βρήκαν μόνο το σεντόνι, αμέσως όλοι πίστεψαν το θαύμα. Κι αυτό αποδεικνύει όχι μόνο το μέγεθος του θαύματος της Ανάστασης, αλλά και το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή είχαν γνώση των φυσικοχημικών ενώσεων που έκαναν ανθρωπίνως αδύνατο το ενδεχόμενο κάποιος να κλέψει το νεκρό σώμα αφήνοντας το σεντόνι άθικτο».
Σύμφωνα με τους καθηγητές και συγγραφείς του βιβλίου, το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο είναι ένα κείμενο που έχει άμεση σύνδεση με την επιστήμη, καθώς, όπως σημειώνουν, υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων σε φυσικές και χημικές ενώσεις που έχουν αποδειχτεί από τους σύγχρονους επιστήμονες.
Το θαύμα της Ανάστασης απασχόλησε τους συγγραφείς και στην περίπτωση του Λαζάρου.
«Διαβάζοντας το ευαγγελικό κείμενο, μου έκανε φοβερή εντύπωση γιατί ο Χριστός περίμενε δύο μέρες απ’ όταν έμαθε ότι πέθανε ο Λάζαρος και μετά αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι ακόμα δύο ημερών για να φτάσει την τέταρτη ημέρα στον τάφο του. Μάλιστα, στο ευαγγέλιο, η Μάρθα του είπε ότι είναι ήδη αργά και πως το νεκρό σώμα όζει, δηλαδή βρωμάει», περιγράφει ο κ. Μαυρομούστακος.
Οπως εξηγεί σε μία περιοχή στο Τέξας, στον Αγιο Μάρκο, πραγματοποιείται μία ερευνητική δραστηριότητα για τα στάδια της αποσύνθεσης του ανθρώπινου σώματος. Η «θανατοχημεία», όπως την ονομάζει, εξετάζει τις μεταβολές του νεκρού σώματος και έχει αποδειχθεί ότι η τέταρτη ημέρα είναι αυτή κατά την οποία το σώμα «βγάζει» όλα τα δυσώδη αλλά και χημικά αέρια.
Παγκράτι: Προθεσμία για την Τρίτη (26/11) πήρε ο 49χρονος – Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει
«Οι Ιουδαίοι πίστευαν για τους νεκρούς τους, ότι μέχρι την τρίτη ημέρα, η ψυχή περιτριγυρίζει το σώμα. Η γνωστή σε εμάς ως νεκροφάνεια. Απαξ και περάσουν οι τρεις ημέρες, δεν υπάρχει επιστροφή. Η αναφορά στη Μάρθα αποδεικνύει ότι γνώριζαν εκείνη την εποχή για τις χημικές διεργασίες που προκύπτουν κατά την αποσύνθεση ενός ανθρώπινου σώματος. Γι’ αυτό και ο αριθμός 4 για τις ημέρες που είχε πεθάνει ο Λάζαρος έχει πολύ μεγάλη δύναμη στο ευαγγελικό κείμενο, γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει το θαύμα. Η νεκρανάσταση έγινε σε ημέρα που δεν θα μπορούσε να την αμφισβητήσει κανένας», εξηγεί ο κ. Μαυρομούστακος.
Στο βιβλίο γίνεται μια ιστορική ανασκόπηση από την αλχημεία στη Χημεία και «συνυπάρχουν» ο Πλάτωνας, ο Πλωτίνος, ο Αριστοτέλης, ο Αγ. Αυγουστίνος, δίπλα στο Γαληνό, τον Παράκελσο, αλλά και τους Μπόιλ και Λαβουαζιέ. Το έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς έκλεισε το ταξίδι στις ΗΠΑ – Τι θα συζητήσουν με τον Μπάιντεν
Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε πως θα την πάρετε με τρία κλικ
Πάσχα στο χωριό με μάσκες, πιστοποιητικά self tests και ατομική ευθύνη
Περιστέρι: Ποια τα πρώτα λόγια της 15χρονης στους αστυνομικούς – Τι ερευνούν οι αρχές
Ο καιρός σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
Μεγάλη Παρασκευή: Πώς δουλεύουν σήμερα τα καταστήματα – Αναλυτικά το ωράριο