Η συμμετοχή της Δρος. Λίλυ Πέππου, επιστημονικής συμβούλου της Breathe Hellas, υποστηρίζει την αυξανόμενη παρουσία της οργάνωσης ως υποστηρικτή της εφαρμογής στρατηγικών ψυχικής υγείας και ευημερίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ευαισθητοποίηση των νέων στην Ελλάδα σχετικά με την ψυχική υγεία.
Η Breathe Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε το 2020 με σκοπό να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού για θέματα ψυχικής υγείας και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος που τα περιβάλλει.
Σκοπός της Breathe είναι η δημιουργία ψυχικά ανθεκτικών κοινοτήτων και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού μέσω εργαλείων, παρεμβάσεων και εκδηλώσεων, και η προβολή των δραστηριότητων αυτών μέσω της ιστοσελίδας breathehellas.com, καθώς και άλλων και μορφών μέσων ενημέρωσης που είναι ορατές στη νεολαία στην Ελλάδα.
Η Πέππου αναφέρει: “Αν κάτι ανέδειξε η πανδημία ήταν ότι η νεολαία θέλει μια στοχευμένη και ειδική προσέγγιση. Θέλει να είμαστε ευρηματικοί και να μιλήσουμε εμείς τη δική τους γλώσσα. Πρέπει να τους κάνουμε συμμάχους, συμμέτοχους, σε όποια δράση γίνεται με στόχο του ευημερία τους. Εμείς υιοθετούμε στις παρεμβάσεις μας το μοντέλο του co-creation, σύμφωνα και με τη νέα τάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βάζουμε τους νέους εμπνευστές, συνομιλητές και συνδημιουργούς, να μας καθοδηγούνε στην οργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων.”
Η συν-δημιουργία (co-creation) είναι μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές επικοινωνίας που αναδύθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και έχει ενσωματωθεί στο έργο της Breathe, ενώ αποτελεί και την καρδιά της κοινοτικής ψυχικής υγείας. Η οργάνωση δημιουργεί μια κοινότητα εθελοντών που συμβάλλουν στη δημιουργία εκδηλώσεων και δημόσιων μηνυμάτων σχεδιασμένων να απευθύνονται σε νέους 18-30 ετών.
Η σημασία αυτής της στρατηγικής υπογραμμίζεται από μια πρόσφατη εθνική μελέτη σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα σχετικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 στην ψυχική υγεία που διεξήχθη τον Μάιο 2021, όπου διαπίστωσε ότι το 42% των 17-24 ετών και το 30% των 25-39 ετών στην Ελλάδα έχουν στρες που απαιτεί βοήθεια από κλινικό επαγγελματία, ενώ το 49% των 17-24 ετών βρέθηκαν να έχουν κατάθλιψη μέτριου προς σοβαρού βαθμού και το 40% άγχος μέτριου προς σοβαρού βαθμού.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και από τη Μονάδα Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής», με την ευγενή υποστήριξη της Breathe Hellas. Τη συνολική επιστημονική ευθύνη έχουν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης και Μαρίνα Οικονόμου.
Μια νέα μελέτη που επικεντρώνεται στην ψυχική ευημερία των νέων μετά το Covid-19 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2024.
Η Δρ. Πέππου υπογράμμισε τα νέα κριτήρια για τις παρεμβάσεις ψυχικής υγείας που περιλαμβάνονται στη στρατηγική που έχει χαράξει η Breathe, η οποία επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και των προσπαθειών σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (population health) με τη συμμετοχή ατόμων, ομάδων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν παρεμβάσεις που θα είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμες. Οι δράσεις αυτές, όπως τα εργαλεία αυτοφροντίδας στη breathehellas.com, μπορούν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων που έχουν καταστήσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας μια σιωπηλή επιδημία διεθνώς καθώς και μια σημαντική οικονομική πρόκληση σε τοπικό επίπεδο.
Η Δρ. Πέππου επεσήμανε: “Σε διεθνές επίπεδο, έχουμε φύγει από τη λογική του πώς να βοηθάμε τους ανθρώπους να γίνουν ψυχικά ανθεκτικοί και έχουμε περάσει στη λογική πως ψυχικά υγιείς άνθρωποι μπορούν να ζουν σε ψυχικά ανθεκτικές κοινότητες: σε γειτονιές, σε επιχειρήσεις, σε σχολεία. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται συχνά δεν στηρίζονται σε έρευνες που θα καθοδηγήσουν την προτεραιοποίηση των αναγκών, καθώς και την αξιολόγηση παρεμβάσεων, πολιτικών και νομοθεσιών: τι λειτουργεί, πόσο αποτελεσματικά, για ποιους, με ποιους τρόπους και με τι κόστος.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ ανέφερε: “Η ομάδα μας είναι πολύ υπερήφανη που παρουσιάζει το έργο μας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών καθώς ηγείται πρωτοβουλιών σε αυτό τον τομέα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με ισχυρούς εταίρους και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας: να δημιουργήσουμε πιο υγιείς κοινότητες και να ενωθούμε ως κοινότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας. Πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στην ψυχική υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Μαζί, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας να φτάσουμε κάθε άνθρωπο, οικογένεια και παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.”