Οι παραγωγοί δεν έχουν κρατήσει περυσινά αποθέματα εξαιτίας του «ράλι» ανόδου στην αγορά
Στα 150 με 200 κιλά ελαιολάδου έχει χαμηλώσει ο πήχης πλέον για έναν… “ικανοποιημένο παραγωγό”, αφού ακόμα και αυτές τις “αστείες” πια ποσότητες ελάχιστοι μπορούν φέτος στην Κρήτη να τις βγάζουν, με την κατάσταση όσο μπαίνουμε στην ελαιοκομική περίοδο να χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από δραματική.
Ακόμα και στη Μεσαρά, που φέτος θεωρούταν ως μια περιοχή με “υποφερτές συγκομιδές”, οι ελπίδες διαψεύδονται. Μάλιστα, για τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, αναμένονται κινητοποιήσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τους αγρότες να διεκδικούν από τον κρατικό μηχανισμό μία οριζόντια αποζημίωση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία της ελιάς! Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γεωπόνος Σταύρος Αραχωβίτης χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη με τα πιο μελανά χρώματα. Και σχολιάζοντας το αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία μετέχουν και αγροτικοί σύλλογοι των νομών Ηρακλείου και Χανίων, τόνισε ότι το θεωρεί σωστό, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή η αποζημίωση θα πρέπει να ζητηθεί μέσα από εμπεριστατωμένη μελέτη, από την Ε.Ε.
«Πραγματικά, ζούμε καταστάσεις οι οποίες είναι πολυπαραγοντικές. Δηλαδή είναι μια πρωτόγνωρη αναστάτωση. Δηλαδή, έχουμε κόστος παραγωγής μαζεμένο. Καιρικές συνθήκες μαζεμένες και έχουμε και τη σπέκουλα που γίνεται με το θέμα των τιμών. Διότι, οι τιμές αυτές στο ελαιόλαδο έχουν σχέση με την έλλειψη του ελαιολάδου. Έχουμε όμως και ένα παιχνίδι των εμπόρων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το αίτημα της αποζημίωσης, εμείς το στηρίζουμε, αλλά θα μπορούσε αυτό να γίνει με τη συνδρομή της Ε.Ε. Υπάρχουν τρόποι για να διεκδικήσουμε κάτι τέτοιο. Το κράτος πρέπει να το διεκδικήσει για να γίνει από την Ε.Ε.», καταλήγει ο Σταύρος Αραχωβίτης, που δεν κρύβει την ανησυχία του και για τα επόμενα χρόνια.
«Ούτε στη Μεσαρά…»
«Τις τελευταίες μέρες είχαμε πολύ δυνατό αέρα. Είχαμε και χαλάζι σε ορεινές περιοχές στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου και χάσαμε και από αυτά τα φαινόμενα κάποια παραγωγή. Είχαμε μέχρι και 15% απώλειες ελαιοκάρπου σε ελαιώνες που χτυπήθηκαν», λέει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης. Μάλιστα, στο σημείο αυτό αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι το “ράλι” ανόδου των τιμών του ελαιολάδου αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, λόγω των μειωμένων ποσοτήτων.
Όσο για τα ελαιουργεία, «έχουν ανοίξει, αλλά δεν έχουν τη δουλειά που είχαν άλλα χρόνια».
Να υπενθυμίσουμε ότι σε παγκόσμια κλίμακα φέτος αναμένεται να λείψουν πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι, τη στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Ούτε για τα σπίτια τους δε φτάνει
Όσοι ελαιοπαραγωγοί καταφέρουν να βγάλουν λίγο λάδι, το κρατούν στα σπίτια τους και αυτό πάλι δεν τους φτάνει για να βγάλουν τη χρονιά, όπως τονίζει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.
«Φανταστείτε ότι πλέον, αν ένας παραγωγός βγάλει 150 με 200 κιλά λάδι, θεωρείται ότι έχει βγάλει μια καλή παραγωγή. Ένα σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του σε λάδι θέλει γύρω στα 50 με 70 κιλά. Αλλά συνήθως δεν είναι και αυτό αρκετό. Γιατί είναι και τα παιδιά που μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουν λάδι. Άρα με 150 και 200 κιλά λάδι σήμερα είναι ευχαριστημένος ο αγρότης. Σε αυτές τις εποχές φτάσαμε», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.
Ο ίδιος τονίζει ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν περίμεναν τη φετινή κατάσταση και δεν είχαν από πέρυσι κρατήσει τις απαραίτητες ποσότητες ελαιολάδου για να μην έχουν φέτος πρόβλημα. Έτσι φέτος θα είναι αναγκασμένοι και εκείνοι να αγοράσουν ελαιόλαδο για να καλύψουν τις ανάγκες της χρονιάς!
«Ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί. Εμείς πιθανότατα θα ακολουθήσουμε και την υπόλοιπη Ελλάδα και θα κατέβουμε σε κινητοποιήσεις στις 7 Δεκεμβρίου, με διαμαρτυρία στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και θα θέσουμε, με αποδέκτη την κυβέρνηση, το αίτημα για οριζόντιες αποζημιώσεις με 200 ευρώ ανά στρέμμα. Με αυτό το ποσό πιστεύουμε ότι ο αγρότης θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν θα έχουμε και του χρόνου ανάλογη κατάσταση;».
Αρνητικό ρεκόρ 20ετιας – Από 1.500 τόνους πέρυσι, φέτος ούτε 50 τόνοι στην Έμπαρο
Αλλά ακόμα και παραδοσιακές περιοχές παραγωγής ελαιολάδου, όπως είναι η Έμπαρος, φέτος θα παράγουν ελάχιστες ποσότητες. Όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης, «από τους 1.500 τόνους λάδι που βγάζει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο η περιοχή μας, φέτος έλεγα ότι θα βγάζαμε καμιά 50αριά τόνους. Αλλά τελικά δεν το βλέπω. Ο κόσμος έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότεροι δεν είχαν κρατήσει από πέρυσι. Και φέτος ό,τι λάδι βάζει ο παραγωγός το κρατάει στο σπίτι του. Ούτε δανεικό δε δίνει πια. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Εγώ είμαι 20 χρόνια στον Συνεταιρισμό και δε θυμάμαι ποτέ σε όλα αυτά τα χρόνια παρόμοια κατάσταση»…
Πηγή: NeaKriti
Ειδήσεις σήμερα
Πώς η Νία Βαρντάλος «κατακερραύνωσε» την Βρετανία: «Θα έρθω να πάρω τα κλεμμένα γλυπτά μας»
Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αυτοκτόνησε 29χρονη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας