Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 14 άτομα, ιδιώτες και υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων – μέλη εγκληματικής οργάνωσης – που φέρονται να ζητούσαν ανταλλάγματα από καταστηματάρχες, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο ή τα πρόστιμα, για παραβάσεις. Ο «τζίρος» τους ξεπερνάει, τις 700.000 ευρώ ανά έτος. «Καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή» τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Αποκαλυπτικοί διάλογοι από το κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων
«Νάνσυ μου, θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι, δηλαδή, να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα». Το παραπάνω γραπτό μήνυμα απέστειλε ενοχλημένος ιδιοκτήτης χώρου εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, τον περασμένο Απρίλιο, προς τη… «Νάνσυ», το διευθυντικό στέλεχος του κυκλώματος διαφθοράς που δρούσε στην «καρδιά» του Δήμου Αθηναίων, λαμβάνοντας χρηματικά ποσά για την αποφυγή βεβαίωσης παραβάσεων. Ο εκβιαζόμενος καταστηματάρχης είχε μόλις ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα, παρά το γεγονός ότι είχε πληρώσει αδρά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κατάφερε να τον «προστατεύσει» από τους ελέγχους των Αρχών.
Για την παράνομη δραστηριότητα συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων, καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.
Oι διάλογοι – «φωτιά»
Στην πρώτη περίπτωση, για ένα υπό κατασκευή κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού και η 43χρονη φέρεται να λέει σε άλλο άτομο που εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων:
«Μακάρι να πάει αρχείο γιατί κι εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις. Απλά να κάνουμε παιχνίδι, να πάρεις τα λεφτά».
Και αυτός της απαντάει:
«Ωραία, άμα είναι έτσι, επιμένω τότε το ψάχνω»
Σε δεύτερη περίπτωση, πάλι η ίδια γυναίκα ενημερώνεται ότι είναι σε εξέλιξη έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επικοινωνεί με συνεργό της και του αναφέρει:
«Είναι η Δημοτική Αστυνομία (στο συγκεκριμένο κατάστημα). Πες τους να φύγουν».
Αυτός την καθησυχάζει:
«Ακόμα κι αν βεβαιωθεί παράβαση, θα φροντίσω να ακυρωθεί αργότερα».
Στην τρίτη περίπτωση, αποκαλύπτεται ένα μήνυμα το οποίο έχει λάβει στο κινητό της τηλέφωνο από άτομο το οποίο φέρεται να έχει δώσει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στο κύκλωμα και τελικά να του βεβαιώθηκε πρόστιμο. Αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος:
«Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 ευρώ και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ο, τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δύο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα; Αυτή είναι η προστασία και δίνουμε αυτά τα χρήματα;».
Ειδήσεις σήμερα
Δράμα: Άρπαξε τσάντα με χρήματα και κάρτες από ξεκλείδωτο φορτηγό
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 24χρονου που έφυγε χωρίς να πληρώσει την βενζίνη – Τραυμάτισε έναν υπάλληλο
Κόρινθος: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στην Εθνική Οδό – Σε σοκ ο οδηγός [εικόνες]