Τρία παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση, βίωσαν στο πετσί τους την πανδημία και βλέπουν να πλήττονται από την οικονομική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, δεν εγκαταλείπουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ηλικίας τους: την αισιοδοξία και τη διάθεση να αλλάξουν και να καθορίσουν το μέλλον τους…
ΕΒΕΛΙΝΑ ΣΤΡΟΜΠΟΛΑΚΟΥ, 19 ΧΡΟΝΩΝ
«Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη»
Αποφασισμένη να ψηφίσει είναι η Εβελίνα, που στα 19 της θα βρεθεί πίσω από το εκλογικό παραβάν για πρώτη φορά. Θεωρεί πως η γενιά της πρέπει να έχει άποψη και να συμμετέχει στα κοινά, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει το μέλλον της. «Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη, γιατί με την ψήφο μου θα επηρεάσω το εκλογικό αποτέλεσμα. Για αυτό και φροντίζω να ενημερώνομαι», λέει στον «Ε.Τ.».
Γεννημένη στην Αθήνα, η Εβελίνα ανήκει στη γενιά που βίωσε την οικονομική κρίση και την πανδημία και τώρα αγωνιά για την επαγγελματική της αποκατάσταση. Οπως μας λέει, προβληματίζεται όταν βλέπει φίλους της να έχουν κάνει καλές σπουδές αλλά να μην βρίσκουν εργασία στο αντικείμενό τους. «Η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων μας, νομίζω. Αυτό που θέλουμε είναι να βγούμε στην αγορά εργασίας, να βρούμε μια καλή δουλειά που να ταιριάζει στις σπουδές και στις επιθυμίες μας και να αμείβεται σωστά», προσθέτει.
Η ίδια σπουδάζει Logistics και παράλληλα κοιτάει στις αγγελίες για να έχει μια εικόνα της αγοράς που την ενδιαφέρει. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά οι τιμές είναι… Ελβετίας. Στο σπίτι συζητάμε με την οικογένειά μου για την πολιτική κατάσταση. Νομίζω πως η οικονομία είναι το κριτήριο με το οποίο θα αποφασίσω», υπογραμμίζει.
Πάντως, δεν είναι όλοι τόσο συνειδητοποιημένοι όπως η Εβελίνα. «Μιλάμε με τους φίλους μου για τις εκλογές, ανταλλάσσουμε απόψεις και συχνά διαφωνούμε. Κάποιοι αδιαφορούν και λένε πως δεν θα ψηφίσουν ή θα πάνε και θα ρίξουν λευκό. Αλλά ξέρω και άλλους που θα ψηφίσουν και μάλιστα ενημερώνονται. Οι περισσότεροι από το Ιντερνετ. Εγώ ενημερώνομαι από την τηλεόραση και τα σάιτ, αλλά όχι από τα κοινωνικά δίκτυα, δεν τα εμπιστεύομαι».
Στο TikTok δεν ακολουθεί λογαριασμούς πολιτικών, αν και όπως λέει όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών όλο και περισσότεροι ανεβάζουν βιντεάκια, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το νεανικό κοινό. Κλείνοντας τη συνομιλία μας, τη ρωτώ αν θα ψηφίσει και σε ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. «Οσες φορές χρειαστεί», λέει και χαμογελάει αποφασιστικά.
ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΕΪΚΟΥ, 18 ΧΡΟΝΩΝ
«Τα πάντα είναι θέμα Παιδείας»
Η Αιμιλία τις τελευταίες εβδομάδες διαβάζει εντατικά, καθώς ετοιμάζεται να δώσει Πανελλαδικές. Μια εξαίρεση στο φορτωμένο πρόγραμμά της θα κάνει αύριο. «Εννοείται πως θα ψηφίσω και μάλιστα έχω ήδη καταλήξει πού θα δώσω την ψήφο μου. Το θεωρώ μεγάλη ευθύνη, αλλά και μεγάλη δύναμη», λέει στον «Ε.Τ.». Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η παρέα της, αφού, όπως αποδεικνύεται από τις συζητήσεις τους, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν.
«Μιλάμε μεταξύ μας για την πολιτική, για την κοινωνία, ενδιαφερόμαστε για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να έχω μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση, κυρίως από ενημερωτικά σάιτ και πολύ λιγότερο από την τηλεόραση», λέει.
Τη ρωτάμε τι θα ζητούσε από έναν πολιτικό αν είχε την ευκαιρία να μιλήσουν από κοντά. «Να δώσουν περισσότερη σημασία στο σύστημα εκπαίδευσης, επειδή τα πάντα είναι θέμα Παιδείας. Θα ήθελα τα δημόσια σχολεία να έχουν καλύτερες υποδομές, οι καθηγητές να είναι πιο καταρτισμένοι, να ελέγχονται, να υπάρχουν περισσότερες και πιο σύγχρονες μέθοδοι μάθησης. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να κάνω μαθήματα ρομποτικής για παράδειγμα, όχι να θεωρείται αρκετό μερικές ώρες προγραμματισμού στην Πληροφορική ή κάποια πειράματα στη Χημεία».
Εξίσου σημαντική για εκείνη είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών στις συναλλαγές με το κράτος. «Οι γονείς μου είναι από το εξωτερικό και έχω ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ζητούν δεκάδες χαρτιά και έγγραφα ή να παίρνεις τηλέφωνο και να μην το σηκώνει κανείς».
Οπως οι περισσότεροι συμμαθητές της, έτσι και η Αιμιλία επικεντρώνεται τώρα στις Πανελλαδικές. Στόχος της είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου και δεύτερη επιλογή το Μαθηματικό. Σε κάθε περίπτωση, το επαγγελματικό «θέλω» της είναι στη ρομποτική. Αν και δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα, παραδέχεται ότι μερικές φορές το σκέφτεται, αφού οι ευκαιρίες στο εξωτερικό, ειδικά στον τομέα που θέλει να εργαστεί, είναι περισσότερες. Για την ώρα πάντως, το βλέμμα της είναι στραμμένο στη σχολή που επιθυμεί και στο Μηχανογραφικό σκέφτεται να δηλώσει μόνο Αθήνα, για να μην επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΛΑΡΗΣ, 19 ΧΡΟΝΩΝ
«Ωρα να ακουστεί η φωνή μας»
«Είμαστε η γενιά των… κρίσεων. Ηρθε η ώρα να “ακουστεί η φωνή μας” και να συναποφασίσουμε για το μέλλον μας», λέει, με ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο, ο 19χρονος Γιώργος Μετλάρης, ο οποίος αύριο θα ασκήσει για πρώτη φορά το εκλογικό του δικαίωμα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης, προέρχεται από αγροτική οικογένεια, αποφοίτησε από το Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πλέον είναι πρωτοετής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Οπως λέει, οι πολιτικές κουβέντες κυριαρχούσαν στην οικογένειά του, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει από μικρός μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική. «Ειλικρινά, αισθάνομαι ευθύνη που θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα. Ηρθε η ώρα να επιλέξω το κόμμα που θεωρώ ότι είναι το πιο κατάλληλο να διαχειριστεί την τύχη της χώρας», αναφέρει. Αποκάλυψε ότι ήδη έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει. «Επομένως, δεν νομίζω ότι θα παραμείνω για αρκετή ώρα στο παραβάν. Δεν είμαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Εχω “ζυγίσει” τα δεδομένα και ήδη έχω καταλήξει», προσθέτει.
Οπως είπε, τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι συμφοιτητές του άρχισαν να ασχολούνται με τα πολιτικά ζητήματα, εν όψει των εκλογών. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς μπήκαν στη διαδικασία να διαβάσουν τα προγράμματα κομμάτων, προκειμένου να σχηματίσουν καλύτερη εικόνα για το τι πρεσβεύει το καθένα. «Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που είναι απολιτίκ. Λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική και ότι μάλλον δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Μέγα λάθος. Εγώ τους απαντώ με τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ: “Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται”», υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ο Γιώργος Μετλάρης τόνισε ότι σχετίζονται με την αβεβαιότητα του μέλλοντος, την επαγγελματική αποκατάσταση και τις αμοιβές. «Σε αυτή την ηλικία και έχοντας μπει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι εύλογο να σκέφτεσαι τι θα κάνεις μετά το πανεπιστήμιο. Πώς θα καταφέρεις να ζήσεις. Τι δουλειά θα βρεις. Πόσα λεφτά θα παίρνεις. Για αυτό και πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, που θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών και επομένως και της νεολαίας», καταλήγει.
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα