Η «στρατολόγηση» των μελών πραγματοποιείται σύμφωνα με πληροφορίες εντός των καταυλισμών για τον λόγο ότι αυτές αποτελούν «άβατο» για τις αστυνομικές αρχές. Για να ανελιχτούν στην ιεραρχία του οργανωμένου εγκλήματος, οι νέοι -άτομα ανήλικα ακόμη και 12 ετών- που εντάσσονται στις συμμορίες ξεκινούν από κλοπές και ληστείες και στη συνέχεια ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται και σε άλλους κλάδους, όπως το να βρίσκουν τρόπους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα κέρδη ανοίγοντας για παράδειγμα εταιρείες.
Για να υπάρχει εμπιστοσύνη και αφοσίωση, τα μέλη των συμμοριών Ρομά ανήκουν συχνά στην ίδια οικογένεια, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο ομάδες της Αττικής να συνεργάζονται με ομάδες Ρομά από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι συναλλαγές και το εμπόριο εντός των αυστηρών ορίων του καταυλισμού
Οι συναλλαγές των κλοπιμαίων, το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και οι συμφωνίες κλείνονται εντός των καταυλισμών, όπου αναπτύσσεται ένα δίκτυο τοκογλυφίας που δεν ξεπερνά τα όρια της περιοχής και εποπτεύεται από τα «μεγάλα κεφάλια» των οικογενειών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 αλλά επικαλείται στοιχεία του 2022, το συγκεκριμένο έτος εξαρθρώθηκαν συνολικά 167 εγκληματικές ομάδες αποτελούμενες από συνολικά 1.052 μέλη.
Από αυτές τις 167 ομάδες η πλειοψηφία τους, δηλαδή οι 117, είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές – διαρρήξεις, 29 τις ληστείες και 21 τις κλοπές.
Σύμφωνα δε με την ΕΛ.ΑΣ. στην πλειοψηφία τους ήταν εγχώριες (σε ποσοστό 67% επί του συνόλου) και ομοιογενείς (σε ποσοστό 88% επί του συνόλου). Περαιτέρω, η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων (σε ποσοστό 77% επί συνόλου αυτών) αφορούσαν ομάδες με μέλη άτομα Ρομά.
Αντώνης Καργιώτης: «Είχε μόνο 5 ευρώ, δεν μπορούσε να βγάλει άλλο εισιτήριο» - Τι κατέθεσαν τα αδέλφια του στη δίκη
Έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στον χρυσό και στις γρήγορες δουλειές
Τα μέλη των συμμοριών Ρομά, για να μην πιαστούν εύκολα στα πράσα, χρησιμοποιούν για τις συνεννοήσεις τους «πακιστανικά» τηλέφωνα, ενώ οι συνομιλίες τους γίνονται στις διαλέκτους τους, ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτικές από τις Αρχές.
Έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στον χρυσό όταν εισέρχονται σε σπίτια – στόχους, διαλέγουν λαμπερά αντικείμενα και κοσμήματα.
Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως γρήγορη και τα θύματά τους αποτελούνται κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας που χαρακτηρίζονται εύκολοι στόχοι. Προτιμούν να εισέρχονται στα σπίτια ατόμων που ζουν μόνα και με τη μέθοδο της απασχόλησης κλέβουν όσο περισσότερα μπορούν, ενώ τρέπονται άμεσα σε φυγή. Όπως μάλιστα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, για να μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα σε άδεια σπίτια, χρησιμοποιούν μικρόσωμα άτομα, ακόμα και παιδιά.
Σημαντικός ο ρόλος τους και στη διακίνηση ναρκωτικών
Η Αστυνομία τονίζει παράλληλα πως οι Ρομά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών και κυρίως ηρωίνης, καθώς μέλη της εν λόγω ομάδας βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά της ιεραρχίας των κυκλωμάτων.
Ειδικότερα η ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί ότι «ο τρόπος δράσης των εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται, κατά κύριο λόγο, με τη διακίνηση ηρωίνης, διακρίνεται στα στάδια της εισαγωγής, της εσωτερικής διακίνησης και της προώθησης των ναρκωτικών σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και συγκέντρωσης υλοποιούνται εκτός της Ελλάδας.
Οι εν λόγω εγκληματικές ομάδες, παρουσιάζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ιεραρχική δομή. Τα μέλη τους είναι κυρίως ημεδαποί, σε ποσοστό 69,41% (εκ των οποίων σημαντικό μέρος είναι Ρομά) και ακολούθως Αλβανοί, σε ποσοστό 20%».
Η εσωτερική διακίνηση γίνεται, κυρίως, στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Επιπρόσθετα, όπως και για τις ουσίες κάνναβη και κοκαΐνη, διαπιστώθηκε ότι οι Ρομά δραστηριοποιήθηκαν, σε σημαντικό ποσοστό, στην παράλληλη διακίνηση περισσότερων ουσιών (Poly-drug groups).