Δύο δικογραφίες
Το Λιμενικό Σώμα κατέθεσε στην Εισαγγελία δύο δικογραφίες με τη συνδρομή πολύμηνων ερευνών και της ΕΥΠ για δύο συγκεκριμένα περιστατικά αφίξεων μεταναστών στα Δωδεκάνησα, από τα οποία προκύπτει η συνδρομή των ανθρώπων των δύο ΜΚΟ στην άφιξη των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Για το ένα μάλιστα περιστατικό φαίνεται πως μέλη της ΜΚΟ ήρθαν σε απευθείας επαφή με τους δουλέμπορους στην Τουρκία στέλνοντάς τους πληροφορίες για την ασφαλή άφιξη της βάρκας.
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Παναγιώτη Δημητρά, η ανακρίτρια και η εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του όρου της απαγόρευσης ενασχόλησής του με την Οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, της οποίας είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος από το 1993, ενώ διαφώνησαν ως προς τους λοιπούς όρους που θα συνοδεύουν αυτή, με αποτέλεσμα η διαφωνία τους να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε επιπλέον και κατ’ οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις, ενώ η ανακρίτρια πρότεινε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στις 1 και 15 κάθε μήνα και εγγύηση 10.000 ευρώ.
Εστελναν στοιχεία μεταναστών
Η έρευνα έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι για περιστατικό στη Κω, όταν το Λιμενικό ενημερώθηκε για άφιξη μεταναστών, ωστόσο δεν τους εντόπισε στη θάλασσα, αλλά βρήκε την κατεστραμμένη βάρκα τους, ενώ τους μετανάστες εντόπισαν ώρες μετά Αστυνομία και Λιμενικό σε έρευνες που έκαναν στο νησί. Μαζί με τις έρευνες, ωστόσο, των Αρχών, οι ΜΚΟ έστελναν mail με φωτογραφίες και στοιχεία των μεταναστών, μία τακτική την οποία δικαιολογούν ότι κάνουν για να αποφύγουν τη «βίαιη και παράνομη επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία». Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταθέσεις που πήραν οι άνδρες του Λιμενικού και μετά από έρευνα που έγινε στα κινητά τους, μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος είχαν έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τις ΜΚΟ δίνοντάς τους αναλυτική αναφορά για την ώρα έναρξης του ταξιδιού, την κατεύθυνση, το πιθανό σημείο άφιξης και στοιχεία των ίδιων των μεταναστών. Αντίστοιχα, όταν η φουσκωτή βάρκα έφτασε στην Κω, το μέλος του κυκλώματος που ταξίδευε μαζί με τους μετανάστες επανέλαβε την επικοινωνία με τη ΜΚΟ.
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
Τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και το υπουργείο Μετανάστευσης έχουν ερευνήσει και καταγγείλει τη ΜΚΟ Aegean Boat Report.
Στοιχεία Μηταράκη από το 2020
Το 2020, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Αγκυρα επιτρέπει, διευκολύνει, έως και βοηθά τις παράνομες διελεύσεις κυρίως Σομαλών υπηκόων. «Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας σε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και αποδεικνύουν ότι αυτά τα ταξίδια ενθαρρύνονται από κυκλώματα διακινητών και μερικές φορές υποστηρίζονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με κατά παραγγελία και σκόπιμη συγκέντρωση μεταναστών από τη Σομαλία από διακινητές. Ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Τουρκίας κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 χιλιάδων», είχε αναφέρει τότε ο υπουργός.
Ενα χρόνο αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε διεξαγάγει έρευνα για τέσσερις ΜΚΟ -ανάμεσα τους και η Aegean-, καθώς καθοδηγούσαν και έκρυβαν σε σπηλιές και δάση των νησιών του Αιγαίου μετανάστες προκειμένου να μην εντοπιστούν από το ελληνικό Λιμενικό και έτσι να διευκολύνουν την παράνομη είσοδό τους.
Σημειώνεται ότι 14 οργανώσεις υπογράφουν κείμενο στήριξης των δύο κατηγορουμένων και ζητούν «να σταματήσουν οι διώξεις και η προπαγάνδα εναντίον προσώπων και οργανώσεων που λειτουργούν ενάντια σε παραβιάσεις κρατικών Αρχών και οργάνων. Να διερευνηθούν ουσιαστικά οι παράνομες επαναπροωθήσεις και ασφαλώς να σταματήσουν».