«Κάποια στιγμή ακούσαμε από περιοίκους κάποια φωτιά κοντά σε εμάς. Την είδαμε στην Καλλιτεχνούπολη, ήταν αρκετά μικρή. Σκεφτήκαμε με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες ότι η Πυροσβεστική θα κάνει κάτι, η κατάσταση φαινόταν στην αρχή ότι ήταν υπό έλεγχο. Δυστυχώς πήρε διαστάσεις, όταν πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος σε 1,5 λεπτό είχε φτάσει στο σπίτι μας. Μπήκαμε στο αμάξι όμως πάνω στον πανικό δεν έβρισκα τα κλειδιά και είπα στη γυναίκα μου και το παιδί να φύγουν και ότι εγώ θα μείνω πίσω να σώσω τη μητέρα μου. Προσπαθούσα να τη βγάλω από το αμάξι και εγώ είχα αρχίσει να καίγομαι στην πλάτη. Οταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να την βγάλω, σκέφτηκα ότι είχα μια οικογένεια. Την άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένειά μου…» κατέθεσε με λυγμούς. Ο μάρτυρας έκανε λόγο για πλήρη ανυπαρξία του κράτους: «Πήγα να δηλώσω τη μάνα μου στο Λιμεναρχείο στις 10 το βράδυ. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι δεν ήξεραν για νεκρούς είναι ψέματα. Εχω χάσει πλέον την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό του ελληνικού κράτους. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν νοιάζεται για μας, που κοστολογεί την ανθρωπινή ζωή με 10.000 ευρώ. Τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».
ΣΚΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
«Δεν μπορούσε να πατήσει, ούτε να στρίψει, ήταν καμένος»
Η Δέσποινα Ζαφειρίου εγκλωβίστηκε μαζί με το σύζυγό της στο αυτοκίνητο στο Μάτι. Εκείνη έκανε ό,τι μπορούσε για να του σώσει τη ζωή. «Η φωτιά μας έπιασε εξαπίνης στην προσπάθειά μας να φύγουμε από την περιοχή. Ακινητοποιηθήκαμε. Ανοίγω την πόρτα όπως είμαστε σταματημένοι και βγαίνω. Ο άνδρας μου κολλάει πάνω στο τιμόνι. Τον έβγαλα στα χέρια, τον έπιασα από τη ζώνη. Γονάτισα και τον τράβηξα. Δεν μπορούσε να πατήσει, ούτε να στρίψει, ήταν καμένος…» είπε η μάρτυρας, περιγράφοντας πως βρήκε λίγο πιο κάτω νερό και του έριχνε με το λάστιχο. «Δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα χέρια ούτε τα πόδια του. Ούτε ασθενοφόρο ήρθε ούτε πέρασε αεροπλάνο ούτε μας ειδοποίησαν ότι έπιασε φωτιά. Μετά, κατά τις 11 παρά ένας φίλος άκουσε τη φωνή μου και μου φωνάζει “μην κουνηθείς, έρχομαι”. Πού να κουνηθώ εγώ, έκαιγε η φωτιά. Μας άφησαν να καούμε… Οταν εγκλωβιστήκαμε κατά διαστήματα δεν είχε τις αισθήσεις του. Οταν τις ανακτούσε φώναζε “φύγε να σε βρουν, εγώ θα πεθάνω”. “Δεν φεύγω”, του έλεγα…».
«Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν»
Ο Στέλιος Μάσχας ξέσπασε σε κλάματα, περιγράφοντας πώς εντοπίστηκαν οι γονείς τους απανθρακωμένοι. «Είχαμε την ελπίδα ότι κάπως τα καταφέρανε. Φτάσαμε με φακούς, ήταν το απόλυτο σκοτάδι. Δεν υπήρχαν σπίτια, ήταν ισοπεδωμένα. Ηταν αποκαΐδια. Δεν είδα αυτοκίνητο, λέω, φύγανε. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι έγινε. Τελικά με πήραν γύρω στις 5 και μου είπαν ότι τους βρήκαν. Πήγα και είδα ότι αυτό που έβλεπα και νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν ήταν οι γονείς μου. Πήρα την Αστυνομία και τους είπα ότι τους βρήκα. Περιμέναμε μέχρι τις 12- 1 να έρθει το ΕΚΑΒ. Μετά μου λέγαμε θα έρθει η Πολιτική Προστασία. Ηρθαν γύρω στις 3:30 τελικά και μαζέψανε στάχτες. Κανείς δεν τους ειδοποίησε…».
«Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν»
Ο Ιωσήφ Πλυμάκης έχασε τον πατέρα του, ο οποίος βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή… «Ο πατέρας μου βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι με το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία σχέση. Αν είχαν γυρίσει τον κόσμο πίσω, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί διότι άκουσε την ελληνική Αστυνομία. Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν. Οι γονείς μου είχαν πάει την ημέρα της καταστροφής στο εξοχικό τους στη Νέα Μάκρη. Επέστρεψαν και επειδή ξέχασε ο πατέρας μου τα κλειδιά πήγε πίσω να τα πάρει. Δεν είχε καμία ενημέρωση», τόνισε ο μάρτυρας.
Καιρός: Απαραίτητες οι αλυσίδες στο νομό Αττικής - Τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει της χιονοκαταιγίδας
«Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί»
Ο Ορέστης Τζίντζας βρισκόταν σε νησί με την οικογένειά του για διακοπές, ενώ η μητέρα του παραθέριζε στον Ν. Βουτζά. «Φύγανε μαζί με ένα γείτονα με το αμάξι, περίπου 600 μέτρα από το σπίτι είδα το αυτοκίνητο να είναι στην άκρη του δρόμου. Μας είπαν ότι βρέθηκαν δυο πτώματα, ένα στη θέση του οδηγού και ένα στη θέση του συνοδηγού. Γύρισα το επόμενο το πρωί θεωρώντας ότι η μητέρα μου είναι αγνοούμενη…. Εδωσα δείγμα dna και έγινε η ταυτοποίηση. Ηταν μια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, υπήρχε χρόνος να αντιδράσουν…». Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο ίδιος ενημερώθηκε από τη σύζυγο του γείτονά τους στον Ν. Βουτζά, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των πολιτών για εκκένωση, ότι είχαν καλέσει στη Πυροσβεστική και η απάντηση που πήραν ήταν: «Κάντε ό,τι νομίζετε». Ο κ. Τζίντζας είπε ακόμη στην κατάθεσή του πως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής τού είπαν πως είδαν μόνο ένα ελικόπτερο να κάνει ρίψη στην περιοχή.
«Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν»
Η Κωνσταντίνα Σιαπέρα έχασε επίσης τη μητέρα της στις φλόγες: «Ηξερα ότι αν η μητέρα μου ήταν στη ζωή θα μας είχε πάρει. Θυμόνταν όλα τα τηλέφωνά μας. Οταν τη βρήκαμε, δεν είχε καεί, είχε περάσει το θερμικό κύμα και έτσι είχε πεθάνει. Αιτία θανάτου ήταν « θερμικά εγκαύματα». Ρώτησα τον πατέρα μου γιατί δεν έφυγαν. Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν, ότι δεν υπήρχε κανείς. Οτι ζητούσε βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς. Κανένα σχέδιο. Αδικα έφυγαν τόσοι άνθρωποι. Στη Κινέττα που ήταν η θεία μου είχαν πάρει εντολή για εκκένωση, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο διαφορετική ενημέρωση».
«Δεν τους είπε κανείς τίποτα»
Στο δικαστήριο κατέθεσαν και οι συγγενείς του Δημήτρη Τουρναβίτη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό, Χρύσα Σπηλιώτη. Η κόρη του θύματος Αλίκη, εξαιρετικά συγκινημένη, τόνισε : «Ηταν πολύ κοντά στο να φτάσουν στη θάλασσα. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ο πατέρας μου ήταν αθλητής. Αρχισα να ψάχνω τα νοσοκομεία. Μέχρι που δώσαμε dna και επιβεβαιώθηκε. Εκ των υστέρων έμαθα ότι βρέθηκαν στο κτήμα. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν τους είπε κανείς τίποτα. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη». Η αδελφή του Δημήτρη Τουρναβίτη, Μαρία, περιέγραψε το τελευταίο δραματικό τηλεφώνημα της μητέρας της με το γιο της. «Μίλησε κάποια στιγμή με τη μάνα μου, της είπε, με ένταση, «άσε μας τρέχουμε τώρα να σωθούμε». Ηταν τέτοια η ένταση που η μάνα μου ήθελε κάθε πέντε λεπτά να τον παίρνουμε τηλέφωνο. Από τις επτά παρά πέντε κόπηκαν τα τηλέφωνα», περιέγραψε η μάρτυρας.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Δηλώνει αθώα, «δείχνει» σύντροφο και «καρφώνει» Ευρωπαίους
Συντάξεις: Εως 6.670 ευρώ από την ΕΑΣ σε 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου [πίνακες]
Το έργο της τετραετίας και τα μέτρα-έκπληξη – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή