Η δίκη της Folli Follie είναι ένα από τα περίπου 400 «θύματα» της συνεχιζόμενης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων για το άρθρο 187 Π.Κ. που αφορά στην εγκληματική οργάνωση, αλλά και της αμετακίνητης στάσης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αποχή, που μετρά πλέον περισσότερο από ένα έτος, έχει προκαλέσει δραματικές συνέπειες σε σωρεία δικών που επρόκειτο να διεξαχθούν στο Εφετείο, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρία Γκανέ, με επιστολή της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει «ασφυκτική» την κατάσταση, αφού έχουν αναβληθεί περισσότερες από 400 δίκες για υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας, οι οποίες έχουν από 50 έως 220 κατηγορουμένους.
Η πολύπαθη δίκη της Folli Follie είχε ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου 2022 και μέσα σε 11 μήνες είχαν εξεταστεί 22 μάρτυρες. Ωστόσο, η εκκίνηση της αποχής των δικηγόρων και η συνέχισή της οδήγησαν τους δικαστές στην αναβολή της υπόθεσης για τον Ιούνιο του 2023. Η δικαστική «περιπέτεια» της υπόθεσης θύμισε έντονα τη δίκη της Siemens, κατά την οποία οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε παραγραφή αδικημάτων και απαλλαγή των κατηγορουμένων.
Μάλιστα, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκεπτικό της απόφασής τους έκαναν λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων, λέγοντας: «Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση εν όψει της σοβαρότητάς της […] δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018) ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής».
Τη ίδια στιγμή, οι κεντρικοί πρωταγωνιστές, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που είναι εκτός φυλακής από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου της προσωρινής κράτησης, άκουσαν την «καμπάνα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικύρωσε πρόστιμο ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση και διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη μετοχή της Folli Follie.
Το Β’ τμήμα του ΣτΕ με έντεκα αποφάσεις του απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πέντε πρώην συνεργάτες τους, ζητώντας την αναίρεση των προηγούμενων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με τις οποίες είχαν επικυρωθεί τα πρόστιμα εις βάρος τους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο οικονομικού ελέγχου που διενήργησε στη Folli Follie, είχε, μεταξύ άλλων, ζητήσει τα υπόλοιπα των ταμειακών διαθεσίμων όλων των εταιριών της σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2017, αλλά και τις ταμειακές καταστάσεις από συγκεκριμένες εταιρίες του ομίλου. Ομως, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις αποφάσεις, η εταιρία «δεν προσκόμισε έγγραφα, επιβεβαιωτικά της ύπαρξης τραπεζικών υπολοίπων των εταιριών του ομίλου της κατά την 31.12.2017, αλλά ούτε προσκόμισε και τις ζητηθείσες επιστολές της προς τις τράπεζες, ώστε να δικαιολογήσει ταμειακά διαθέσιμα».
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αυτό το πρόσωπο «δείχνει» για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη [βίντεο]
Παράλληλα, κατά την παροχή εξηγήσεων για το ζήτημα της διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών για την ταμειακή κατάσταση της εταιρίας, η Folli Follie δεν προσκόμισε «συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαίωναν την ύπαρξη κάποιων τραπεζικών υπολοίπων, αλλά δεν προσκόμισε ούτε τραπεζικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τραπεζικό υπόλοιπο 242,5 εκατ. ευρώ», ποσού που είχε συμπεριληφθεί στο συνολικό ενοποιημένο ταμειακό διαθέσιμο του 2017, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.
Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η Folli Follie παρέβη την απαγόρευση χειραγώγησης της αγοράς και προχώρησε στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και σε πέντε πρώην συνεργάτες της, ενώ επέβαλε στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο επιπλέον πρόστιμο 40.000 ευρώ στον καθένα, λόγω μη συμμόρφωσής τους «προς την υποχρέωση για παροχή εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του εποπτικού έργου της.
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΩΝ
Δίκη Folli Follie: Και εν αναμονή άδειας εξαίρεσης των δικηγόρων
Οι πιθανότητες για δεύτερη φορά η δίκη με πρωταγωνιστές τους «βασιλιάδες των faux bijoux» να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις είναι σημαντικές, αφού η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινά στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Αν και η διαμάχη μεταξύ δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται, αυτήν τη φορά φαίνεται πως θα δοθεί άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δίκη, αφού τέθηκε νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο «εξαιρούνται οι υποθέσεις όπου επίκειται παραγραφή ή όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης». Πλέον, η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, με διαφορετικούς δικαστές, ενώ θα υποβληθούν από την αρχή όλα τα αιτήματα των δύο πλευρών και θα καταθέσουν ξανά οι 22 μάρτυρες που εξετάστηκαν από το προηγούμενο δικαστήριο.