Η τελευταία πράξη της άγριας κόντρας καταγράφεται πριν από μία εβδομάδα, όταν ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, μαζί με μέλη της παράταξής του και κάποιους δημότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε χώρο του κέντρου «Penarrubia», που ανήκει στον επιχειρηματία Βλάση Σταθοκωστόπουλο. «Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας για την άμεση ανταπόκριση και τη συγκλονιστική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση για την προστασία της παραλίας μας από τις καταπατήσεις. Είμαστε πολλοί, αποφασισμένοι και δεν κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω!», ανέφερε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο facebook ο δήμαρχος μετά τη διαμαρτυρία.
Είχαν προηγηθεί μηνύσεις και εξώδικα από την πλευρά του επιχειρηματία, ο οποίος καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος επιβάλλει παράνομα πρόστιμα εις βάρος της επιχείρησης με σκοπό την οικονομική εξόντωση και τον διωγμό του επιχειρηματία από την περιοχή που νομίμως εκμεταλλεύεται τις τελευταίες δεκαετίες, με σκοπό η εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου να γίνει από άλλο επιχειρηματία που πρόσκεινται φιλικά στον δήμαρχο.
Κατασκευές
Σύμφωνα με τον δήμο, ο όμιλος του κ. Σταθοκωστόπουλου, που έχει δύο μαγαζιά, έχει πραγματοποιήσει αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ σταμάτησε να τηρεί και την οικονομική υποχρέωση της σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ δήμου και επιχειρηματία, που ήταν να πληρώνει 120.000 ευρώ τον χρόνο για τη συντήρηση του σημείου που καταλάμβανε. Ετσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο της ΑΔΗΠΑΛ (Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας Αλίμου) έλαβαν την απόφαση να καταγγείλουν τη σύμβαση με την εταιρία Ανάπλαση Παραλίας Αλίμου ΕΠΕ του ομίλου Σταθοκωστόπουλου. Παράλληλα, ο δήμος ισχυρίζεται ότι ο επιχειρηματίας έχει κάνει παράνομη καταπάτηση σε κοινόχρηστο χώρο, αρνείται να πληρώσει τέλη κοινοχρήστων και δεν κατεδαφίζει τις αυθαίρετες κατασκευές του. Μάλιστα, ο δήμαρχος επικαλείται και δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που καλούν τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου να πληρώσει στον δήμο 80.360 ευρώ. Για τις αποφάσεις αυτές η πλευρά του επιχειρηματία αναμένεται να ασκήσει έφεση, οπότε τον τελευταίο λόγο έχει και εδώ η Δικαιοσύνη.
Το παρελθόν
Από την πλευρά του ο επιχειρηματικός όμιλος του κ. Βλάση Σταθοκωστόπουλου είναι ξεκάθαρος σε ό,τι έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου στον Αλιμο. Οπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος του ομίλου, ανέλαβε την έκταση στην παραλία του Αλίμου όπου βρισκόταν τότε το «Ribas», επί εποχής δημάρχου Αργύρη Αργυρίου. Σε μία περιοχή που, όπως υποστηρίζουν, ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένη.
«Το πρώην “Ελλάδος Εικόνες” και τωρινό “Μαριδάκι” δημιουργήθηκαν από εμάς. Το παλαιό “Οστρια” (σημερινό “Penarrubia”) αναλάβαμε να το κατασκευάσουμε ενώ βρισκόταν στα μπετά. Δεν είχε χρήματα ο δήμος για την κατασκευή των συγκεκριμένων χώρων και τα χτίσαμε εμείς. Δημιουργήσαμε την παιδική χαρά και χώρους πρασίνου, τους οποίους συνεχίζουμε να συντηρούμε έως και σήμερα.
Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε προβλήματα με τους προηγούμενους δημάρχους. Οταν επεκτείναμε τα μαγαζιά μας, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου και με άδεια λειτουργίας από όλους τους δημάρχους, καθώς και από τον κ. Κονδύλη. Το 2015 πέρασε νόμος του κράτους και βάσει αυτού λάβαμε παράταση για 10 χρόνια στη μίσθωση της έκτασης, ενώ εκδόθηκαν νέες άδειες λειτουργίας από τη διοίκηση Κονδύλη για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και ενώ είχαν ήδη γίνει επεκτάσεις στα μαγαζιά μας.
«Μεταχείριση»
Απεργία: Άνοιξε το κέντρο της Αθήνας - Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις
Το 2020 ο κ. Κονδύλης ξεκίνησε πόλεμο εναντίον μας. Από πλευράς μας πληρώνουμε κανονικά όσα οφείλουμε. Αυτά που δεν καταβάλαμε ήταν τα πρόστιμα του δήμου εναντίον μας, καθώς ήταν όλα παράνομα και γι’ αυτό προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη. Η διοίκηση Κονδύλη μάς έχει επιβάλει διαδοχικά πρόστιμα και εμείς προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για να τα προσβάλουμε. Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται στην παραλία του Αλίμου είναι ότι για ανάλογου χαρακτήρα άδειες καταστημάτων με τις δικές μας υφίσταται διαφορετική μεταχείριση. Εκτός των άλλων, το 2022 δεχθήκαμε καταγγελία από τον δήμαρχο, όπου μας ζητούσε να πληρώσουμε 15 εκατομμύρια ως πρόστιμο για πολεοδομικές παραβάσεις που επικαλείτο, με τον δήμο να προσφεύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αυθαιρεσιών (ΣΥΠΟΘΑ). Ο δήμος έχασε τις δίκες που ακολούθησαν και η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι τα πρόστιμα εναντίον μας ήταν παράνομα». Η αντιδικία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί και αυτόν τον μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και τον Ιανουάριο του 2025, που θα συνεκδικαστούν αγωγές των αντίδικων πλευρών.
ΣΤΟΝ «Ε.Τ.» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Εμπλοκή της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου στην αντιδικία
Σε αυτήν τη διαμάχη εμπλοκή έχει και η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία δικαιώνει με τη θέση της την πλευρά του επιχειρηματία. Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο στην Αθήνα αποφάσισε ότι η παραλία ανήκει στην ΕΤΑΔ και μπορεί να τη μισθώνει στον γνωστό επιχειρηματία, που διαθέτει τα καταστήματα «Μαριδάκι» και «Penarrubia». Επίσης, όταν ο δήμαρχος πριν από καιρό προσπάθησε να κλείσει την πλευρά του καταστήματος «Penarrubia» προς τη θάλασσα τοποθετώντας ένα παλιό λεωφορείο, η ΕΤΑΔ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου υποστηρίζοντας ότι ο χώρος αυτός της ανήκει και έχει εκμισθωθεί από τον επιχειρηματία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος επιμένει ότι κάποια σημεία στα οποία έχει επεκταθεί ο επιχειρηματίας με την ανοχή της ΕΤΑΔ δεν ανήκουν στην ΕΤΑΔ αλλά είναι κοινόχρηστος χώρος και για αυτόν τον λόγο θα κινηθεί νομικά και εναντίον της ΕΤΑΔ.
«Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα πολιτισμένης και σύγχρονης χώρας, όπου μία δημοτική Αρχή μπορεί να επικαλείται κατά το δοκούν ότι εκτάσεις που ανήκουν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου αποτελούν “κοινόχρηστους χώρους”, να παραβιάζει δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνει σε “ακτιβιστικές ενέργειες”, χωρίς να παρεμβαίνουν, όπως οφείλουν, οι αρμόδιες Αρχές και χωρίς να υφίσταται καμία έννομη συνέπεια. Ενέργειες, όπως αυτές, στις οποίες εδώ και δύο έτη συστηματικά, αλλά και επιλεκτικά εις βάρος συγκεκριμένης επιχείρησης, προβαίνει ο Δήμος Αλίμου, όχι μόνο δεν τιμούν τη θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά, αντιθέτως, αφήνουν έκθετη την ελληνική Πολιτεία, η οποία παρακολουθεί αμέτοχη. Με τα δεδομένα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς που η προσέλκυση επενδύσεων υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας μας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η δικηγόρος του επιχειρηματικού ομίλου Σταθοκωστόπουλου, κ. Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2023
Με κομπρεσέρ ο δήμαρχος
Τον Μάρτιο του 2023 ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, έχοντας στα χέρια του ένα κομπρεσέρ, έσπαγε μέρος ενός τσιμεντένιου διαδρόμου που είχε φτιάξει ο επιχειρηματίας για το «Penarrubia». Οι φωτογραφίες του δημάρχου με το κομπρεσέρ στο χέρι είχαν γίνει viral. Τότε, έχοντας κάποια δικαστική απόφαση υπέρ του δήμου, ο κ. Κονδύλης εισήλθε στον προαύλιο χώρο και με τα συνεργεία του δήμου ξεκίνησε να αποκαθηλώνει τις εγκαταστάσεις, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι πρόκειται για χώρο που ανήκει στον δήμο και, άρα, στους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια των επεμβατικών εργασιών από τους τεχνίτες του Δήμου Αλίμου, προσήλθαν οι εκπρόσωποι του εν λόγω επιχειρηματία, εργαζόμενοί του και δικηγόροι, οι οποίοι τόνισαν πως ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει στην καταστροφή υλικών της εγκατάστασης. Κάτι για το οποίο διαφώνησαν έντονα ο Ανδρέας Κονδύλης και οι συνεργάτες του, στην έντονη λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε μεταξύ των δύο πλευρών.