Το περιεχόμενο της επιστολής με τίτλο «Καμία εξεταστική χαμένη» αναφέρει:
“Τις τελευταίες ημέρες, κατά κύριο λόγο σε Πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων, υπάρχουν Τμήματα, για την ακρίβεια 164 στα 433, τα οποία τελούν παράνομα υπό κατάληψη, εν μέσω εξεταστικής περιόδου.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμμετέχουμε σε όλες τις νόμιμα αποφασισμένες Γενικές Συνελεύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις συγκρότησης, σύμφωνα με τα καταστατικά των σχολών. Ωστόσο, οι εικόνες που αντικρίζουμε, μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Φίμωση, σε αρκετές περιπτώσεις λεκτική και σωματική βία, βανδαλισμοί, ρίψη αντικειμένων και νοθεία υπό εκβιαστικούς όρους προκειμένου να μην λήξουν με δημοκρατικούς όρους οι παράνομες καταλήψεις.
Ήδη σε ορισμένες σχολές, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η εξεταστική περίοδος έχει μεταφερθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ μεταξύ άλλων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει εκδώσει ανακοίνωση για την λήξη των καταλήψεων έως και την Τρίτη 30/01, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο χαμένος χρόνος δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί.
Την ίδια ώρα ωστόσο, μας προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση ανακοινώσεις, όπως αυτή της Κοσμητείας των Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η οποία προτρέπει τους φοιτητές να συνεχίσουν τον «αγώνα» τους, αφήνοντας πρακτικά στη μοίρα τους, όλους όσους αγωνιούν για το εξάμηνό τους και αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται οικονομικά τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους.
Παρατηρείται βέβαια και το εξής φαινόμενο. Την ίδια ώρα που μία Γενική Συνέλευση έχει κερδηθεί από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με μεγάλο ποσοστό, στην οποία οι φοιτητές έλαβαν την απόφαση να σταματήσει η κατάληψη, η Διοίκηση ανακοινώνει πως η Σχολή θα παραμείνει κλειστή και την επόμενη ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη βαραίνει τόσο όσους συμπορεύονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο και όσες Διοικήσεις ανέχονται τέτοια περιστατικά εν έτει 2024.
Αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των φοιτητών, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις Σχολές μας με όλη μας τη δύναμη, κόντρα στην υποβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, μέχρις ότου να ανοίξει και η τελευταία Σχολή.
Γυναικοκτονίες: Πάνω από 200 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα – Τα στοιχεία σοκ
Κατσής -Πρύτανης Παν. Πελ/σου: Η ψηφιακή διεξαγωγή εξετάσεων είναι μια πρόσφορη εναλλακτική λύση
Βέβαιος πως « η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στις σχολές που είναι σε εξέλιξη καταλήψεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην χαθεί το εξάμηνο», είναι με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής.
Με τις καταλήψεις σε διάφορες σχολές να προκαλούν τεράστια προβλήματα στη δια ζώσης έναρξη και ολοκλήρωση των εξετάσεων και με το εξάμηνο να εμφανίζεται σε κάποιες από αυτές να έχει χαθεί η επείγουσα εγκύκλιος Πιερρακάκη για την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στις εξετάσεις προσφέρει, όπως ο κ. Κατσής παραδέχεται, «μια πρόσφορη εναλλακτική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
«Η εγκύκλιος βοηθάει σημαντικά στην κατεύθυνση της διεξαγωγής των εξετάσεων. Βεβαίως, το πρόβλημα με τις καταλήψεις των σχολών εμφανίζεται μόνο σε μερικά πανεπιστήμια, αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα εξαπλωθεί.
Στη λογική αυτή χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κάθε εναλλακτική μορφή εξέτασης και η ψηφιακή εξέταση είναι μια από αυτές.Άλλωστε τη χρησιμοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία στη διάρκεια της πανδημίας, όπου υπήρχε καθολική αποχή από τις εξετάσεις. Τα μαθήματα σε όλες τις σχολές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, βρισκόμαστε στο τέλος Ιανουαρίου και για το λόγο αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε και την παραμικρή δυνατότητα να ολοκληρωθούν κανονικά οι εξετάσεις και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει αποδοτικά σε αυτή την εξεταστική.
Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ακόμη και με την ψηφιακή μορφή της, ώστε το εξάμηνο να μη χαθεί και το πρόγραμμα να προχωρήσει κανονικά» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πανεπιστήμια: Μήνυμα Πιερρακάκη για ψηφιακή εξεταστική
Με το κλίμα στα πανεπιστήμια να είναι «πολεμικό» και το κύμα των καταλήψεων διαρκώς να μεγαλώνει, τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο ξέσπασμα του «κινήματος» με κλειστές σχολές, δεν έχει βρεθεί καμία λύση για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χθες με εγκύκλιο που απέστειλε στα Πανεπιστήμια υπενθύμισε στις διοικήσεις ότι υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής εξέτασης.
Η εξ αποστάσεως εξεταστική, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν την περίοδο της πανδημίας, δεν αποτελούσε ισχυρό σενάριο στις συζητήσεις των πρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες για να σωθεί η τρέχουσα εξεταστική, καθώς σε κατ’ ιδίαν ή και δημόσιες συζητήσεις, η πλειοψηφία εξέφραζε την άποψη ότι αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα των σπουδών.
Η παρατεταμένη διάρκεια των καταλήψεων και οι καταγγελίες των φοιτητών για «κατευθυνόμενες» και «προειλημμένες» αποφάσεις στις φοιτητικές συνελεύσεις που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία, οδήγησαν πάνω από 300 φοιτητές της Νομικής του ΕΚΠΑ να στείλουν επιστολή στην κοσμητεία και την πρυτανεία ζητώντας να διενεργηθεί κανονικά η εξεταστική ή να γίνει ψηφιακά ώστε να δοθεί μια λύση σε τελειόφοιτους που κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο το εξάμηνο αλλά και πιθανόν προγράμματα πρακτικής ή συμμετοχής σε μεταπτυχιακά, εξαιτίας των καταλήψεων.
«Η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, με τον υπουργό Παιδείας να υπενθυμίζει στα Πανεπιστήμια το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Νωρίτερα, οι πρυτάνεις είχαν λάβει το «μήνυμα» και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος σε ερώτηση για τις καταλήψεις ξεκαθάρισε: «Είναι δεδομένο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φοιτητών, να διασφαλιστούν οι εξεταστικές και γι’ αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια, για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε το νόμο».
O κ. Πιερρακάκης ζήτησε και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια», παρουσία του ιδίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι οι πρυτάνεις είχαν συνεδριάσει πριν λίγες ημέρες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξεταστική και το εαρινό εξάμηνο, χωρίς όμως να πάρουν μέτρα.
ΕΙΔΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ
Πριν σταλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η Κοσμητεία της Νομικής του ΕΚΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα υπάρξει ειδική εξέταση για τις περιπτώσεις των φοιτητών που είναι επί πτυχίω, δηλαδή από το 9ο εξάμηνο και πάνω όπως και για τους φοιτητές Erasmus από ξένα πανεπιστήμια. Οσο για την εξεταστική των προπτυχιακών μαθημάτων ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Πάντως η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εξεταστικής αποτέλεσε και κατά την περίοδο της πανδημίας μία πρόκληση για τα πανεπιστήμια, καθώς το καθένα έπρεπε να διαμορφώσει τους δικούς του όρους ανάλογα με τις ανάγκες του επιστημονικού αντικειμένου που διδάσκουν. Και τότε υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σχετικά με φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.
Η εμπειρία πάντως υπάρχει στα πανεπιστήμια για το πώς θα διοργανώσουν τις εξετάσεις σε περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, όμως οι διοικήσεις έχουν τον τελικό λόγο για το πώς θα προχωρήσουν εν μέσω καταλήψεων.
Ειδήσεις σήμερα
Γλυπτά Παρθενώνα: Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη για επανένωση
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο άδειασμα Κασσελάκη στον Τσίπρα
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνει η έκπτωση του 10%
Δημοσκοπήσεις: Σαρωτική υπεροχή για Ν.Δ. και Μητσοτάκη, όχι για τεκνοθεσία, πρόβλημα η ακρίβεια