«Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο, μια παράδοση, και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προς υποστήριξη του εθίμου, των σπιτιών, των επισκεπτών» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη σχολιάζοντας τις πληρότητες αλλά και τη φετινή σεζόν στο νησί.
Η Χίος, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της. Και αυτό διότι στο Βροντάδο, χωριό σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την πόλη της Χίου, αναβιώνει το παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.
Είναι το γνωστό έθιμο των ρουκετών – ο ρουκετοπόλεμος– όπου οι δυο μεγαλύτερες ενορίες – ο Άγιος Μάρκος και η Παναγία η Ερυθιανή-, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων-, ανταλλάσουν πυρά. Ο Άγιος Μάρκος είναι χτισμένος σε ψηλότερο σημείο από την Ερυθιανή γι’ αυτό και θεωρητικά οι Ερυθιανούσοι βρίσκουν ευκολότερα το στόχο που είναι ο κουμπές (τρούλος) του Αγίου Μάρκου και αντίστοιχα το ρολόι της Ερυθιανής.
«Έχουμε προστατεύσει τα σπίτια και στις δυο ενορίες, 40 σπίτια» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Ομηρούπολης Ισίδωρος Ντομάτας.
Ερωτηθείς από το GRTimes.gr για την αναβίωση του εθίμου έπειτα από δυο χρόνια, λόγω πανδημίας, εξηγεί πως τόσο πέρυσι όπως και πρόπερσι είχε μεν αναβιώσει το έθιμο, ωστόσο διαφοροποιημένο, δίχως ανταλλαγή ρουκετών ανάμεσα στις δυο ενορίες.
Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr είχαν εκτοξευτεί κάποιες ρουκέτες στον ουρανό, «ίσα ίσα για να τηρήσουμε το έθιμο» όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι για τη διατήρηση του εθίμου.
Χίος-ρουκετοπόλεμος: Κοντά στις 10.000 ρουκέτες θα ανταλλάξουν τα συνεργεία
Τα τελευταία χρόνια, πάντα προ πανδημίας, οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονταν έφταναν περί τις 170.000, όπως για παράδειγμα συνέβη το 2011, ωστόσο από το 2016 – χρονιά που δεν αναβίωσε το έθιμο λόγω έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους ρουκετατζήδες και τους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται κοντά στις δυο ενορίες-, όλοι έβαλαν ‘νερό στο κρασί τους’ και οι ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, έχουν μειωθεί κατά πολύ.
Σύμφωνα με πηγές του GRTimes.gr οι ρουκέτες που αναμένεται να εκτοξευτούν και από τις δυο ενορίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, υπολογίζονται περί τις 10.000 – 15.000, ήτοι 5.000 – 7.000 από κάθε ενορία. Αντίστοιχος αριθμός ρουκετών είχε εκτοξευτεί και την τελευταία χρονιά που είχε αναβιώσει το έθιμο, το 2019.
Έτσι λοιπόν, το Μεγάλο Σάββατο, γύρω στις 9 το βράδυ, τα συνεργεία θα εκτοξεύσουν κάποιες ρουκέτες δοκιμαστικά και στη συνέχεια από τις 23.00 και μετά θα ξεκινήσει ο ρουκετοπόλεμος με αποκορύφωμα την ώρα που θα ψάλλει ο παππάς το «Χριστός Ανέστη». Επί μία ώρα τα πυρά θα διασταυρώνονται δημιουργώντας φαντασμαγορικό θέαμα στον Χιώτικο ουρανό. Την Κυριακή του Πάσχα, οι ρουκετατζήδες επισκέπτονται τις αντίπαλες εκκλησίες για να κάνουν αυτοψία στις ζημιές.
Λίγο κάτω από το 50% οι πληρότητες
Η Χίος και το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναμφίβολα προσελκύει επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη οι πληρότητες για τις ημέρες του Πάσχα δεν ξεπερνούν το 50%.
«Δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα εποχιακά ξενοδοχεία, περιφερειακά της πόλης» δηλώνει η κα. Μαϊστράλη επισημαίνοντας πως η λειτουργία τους για τη σεζόν θα ξεκινήσει από το Μάιο. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας τα οποία βρίσκονται κυρίως στην πόλη της Χίου, αλλά και περιφερειακά, για αυτές τις ημέρες καταγράφουν πληρότητες λίγο κάτω από το 50%. Οι πληρότητες καταγράφονται από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, και κορυφώνονται αύριο Μεγάλο Σάββατο. Είναι κυρίως γκρουπ από Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και αρκετοί Τούρκοι που επισκέπτονται το νησί για διήμερο. «Σίγουρα είναι καλύτερα από τα δυο τελευταία χρόνια, έρχονται και αρκετοί Χιώτες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Χίου.
Ερωτηθείς για το εάν και πόσο προσελκύει κόσμο το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, η κα. Μαϊστράλη δηλώνει «Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο, μια παράδοση, σίγουρα βοηθάει» και προσθέτει «τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προς υποστήριξη του εθίμου, των σπιτιών, των επισκεπτών».
Η κα. Μαϊστράλη αναφέρθηκε και στην ανασύσταση δυνάμεων του προορισμού μέσω του Φορέα Τουρισμού Χίου, μια προσπάθεια ιδιωτών που ασχολούνται με τη φιλοξενία, την εστίαση, τις υπηρεσίες και επικεντρώνεται στην προσέλκυση τουριστών όχι μόνο για την πόλη της Χίου αλλά και για την ενδοχώρα του νησιού καθώς και για τα γειτονικά της νησιά, τις Οινούσσες και τα Ψαρά.
Επισήμανε πως ως Φορέας Τουρισμού Χίου συμμετείχαν στις 8 Απριλίου σε Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη. «Η Σμύρνη έχει ένα διεθνές αεροδρόμιο, μπορούμε να αντλήσουμε τουρίστες όχι μόνο από Τουρκία αλλά και Ευρώπη» δήλωσε η κα. Μαϊστράλη λέγοντας ότι πολλοί μεμονωμένοι επισκέπτες στο νησί είναι και επαναλαμβανόμενοι πελάτες τους.
Σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη δήλωσε πως όλα είναι ρευστά. «Αυτό που μας δίδαξε η τελευταία διετία είναι ότι όλα είναι της τελευταίας στιγμής, και οι κρατήσεις και οι ακυρώσεις» πρόσθεσε η κα. Μαϊστράλη μιλώντας στο GRTimes.gr. Σημειώνεται ότι η Ένωση Ξενοδόχων Χίου απαρτίζεται από τριάντα μέλη.
Πηγή: Grtimes.gr
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς έκλεισε το ταξίδι στις ΗΠΑ – Τι θα συζητήσουν με τον Μπάιντεν
Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε πως θα την πάρετε με τρία κλικ
Πάσχα στο χωριό με μάσκες, πιστοποιητικά self tests και ατομική ευθύνη
Τζώρτζης Μονογυιός: Άνοιξαν ξανά τα καταστήματά του στη Μύκονο – Τραγική φιγούρα η Αθηνά Κοντοπάνου
Μεγάλη Παρασκευή: Πώς δουλεύουν σήμερα τα καταστήματα – Αναλυτικά το ωράριο