Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων με το υψηλότερο ποσοστό αυτών (35%) να διαθέτει από 50 έως 250 εργαζόμενους και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (27%) να διαθέτει πάνω από 500 εργαζόμενους.
Αδυναμίες
Τα προβλήματα για τις εταιρίες δεν εντοπίζονται μόνο στους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους αλλά και στα ανώτατα στελέχη, στα οποία οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 66% εντοπίζουν ελλείψεις και αδυναμίες.
Στην κορυφή των αδυναμιών τοποθετούν την έλλειψη πρωτοβουλιών για καινοτομία και ανάπτυξη, ενώ η μετάβαση στις νέες τεχνολογίες είναι η δεύτερη σημαντικότερη πρόκληση στην οποία αρκετά στελέχη αδυνατούν να ανταποκριθούν, με την ψηφιακή διακυβέρνηση να έρχεται τρίτη στη λίστα.
Τα soft skills ή αλλιώς οι ήπιες δεξιότητες, -ένα στοίχημα που έχει κληθεί και το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει με την καλλιέργειά τους εντός της σχολικής τάξης- αποτελούν βασικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, με τα περισσότερα στελέχη τους να υστερούν σε δεξιότητες όπως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, η δυνατότητα εργασίας στο πλαίσιο μίας ομάδας, η επικοινωνία αλλά και η διαχείριση κρίσεων. Σε σημαντικό ποσοστό, οι επιχειρήσεις εντοπίζουν στα ανώτατα στελέχη τους και την αδυναμία να προσαρμοστούν και να υιοθετήσουν νέες αντιλήψεις στον χώρο εργασίας.
Το προφίλ
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες τεχνικές γνώσεις, ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και ήπιες δεξιότητες που τοποθετούν στην κορυφή της ατζέντας τους οι εταιρίες;
Σύμφωνα με την έρευνα, η προσαρμογή και η διαχείριση των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν το κύριο ζητούμενο στους υποψήφιους εργαζομένους, καθώς οι ρυθμοί της τεχνολογίας μεταβάλλονται με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Στα επόμενα πέντε χρόνια, οι επιχειρήσεις υπολογίζουν πως θα χρειαστούν στελέχη με τεχνικές γνώσεις κυρίως στο AI, την κυβερνοασφάλιση, την ανάλυση δεδομένων, την ανάπτυξη software αλλά και λογισμικών προγραμματισμού καθώς και γνώσεις πάνω στα logistics.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα οι απόφοιτοι σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, οι μηχανικοί, οι απόφοιτοι οικονομικών σχολών, πληροφορικής αλλά και κοινωνικών επιστημών βρίσκονται στη λίστα των ζητούμενων ακαδημαϊκών κριτηρίων για τις επιχειρήσεις.
Επικοινωνία
Οσο για τις ήπιες δεξιότητες, η επικοινωνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως βασικό ζητούμενο για τους υποψήφιους εργαζόμενους. Στην ίδια κατηγορία, οι ανάγκες των επιχειρήσεων προβλέπουν τα χαρακτηριστικά της ομαδικότητας, της προσαρμοστικότητας, της τήρησης χρονοδιαγραμμάτων αλλά και της διαχείρισης κρίσεων ως κρίσιμα για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού τους.
Από την πλευρά των εργαζομένων, οι δύο βασικότερες προσδοκίες από την ανάληψη μιας θέσης είναι η επίτευξη της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε ποσοστό 77% και η δυνατότητα οικονομικών απολαβών πάνω από το μέσο όρο της αγοράς σε ποσοστό 69%. Το 49% στοχεύει σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης και το 37% σε γρήγορη ανέλιξη σε υψηλότερες θέσεις ευθύνης.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
Τεχνικές γνώσεις:
* ΑΙ
* Cyber Security
* Data Analytics
* Software Development
* Medical Technology
* ERP / SAP
* Logistics
Soft skills:
* Επικοινωνία
* Ομαδικότητα
* Προσαρμοστικότητα
* Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων
* Διαχείριση κρίσεων
* Αποφάσεις
* Ευελιξία
* Ηγετικά χαρακτηριστικά
Πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ποιότητας της κατάρτισης
Το θέμα της έρευνας συζητήθηκε σε κλειστή συνάντηση-συζήτηση παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννας Λυτρίβη, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνου Καραγκούνη, του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νικόλαου Παπαϊωάννου, του γενικού γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νικόλαου Μηλαπίδη, της γενικής διευθύντριας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΔΥΠΑ, Νάσιας Θεοδωρίδου, πρυτάνεων και μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Καραγκούνης αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση του τομέα της απασχόλησης ανέφερε ότι οι κενές θέσεις εργασίας στο 2ο τρίμηνο του 2024 στο σύνολο της οικονομίας ανήλθαν σε 53.814 αυξημένες κατά 54,4% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ η κ. Λυτρίβη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για ενίσχυση της ποιότητας της κατάρτισης, με την αναμόρφωση του συνόλου των οδηγών σπουδών σε όλες τις ειδικότητες από τις σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης πρώην ΙΕΚ.
Ειδήσεις σήμερα
Ηράκλειο: Θύμα κακοποίησης έπεσε ανήλικος μαθητής απο τον πατέρα του έξω απο το σχολείο
Καιρός: Έρχεται ραγδαία αλλαγή – Τι προβλέπει ο Θοδωρής Κολυδάς – Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 11 έως 15 Nοεμβρίου
Αμαλιάδα: «Θεωρώ την κόρη μου δολοφόνο» λέει η μητέρα της Ειρήνης