«Σοβαρά ερωτήματα»
«Δύο πράγματα θέλω να πω. Η συγκεκριμένη κυρία (σ.σ. η δήμαρχος της Κασσάνδρας) που δεν την γνωρίζουμε, καταλαμβάνει μια θέση αιρετού. Για όλα αυτά που αναφέρονται, δεν αφορά κανέναν. Όποιος δεν έχει τρόπο να διαχειριστεί τον δήμο του, τις υπηρεσίες του, οποιοδήποτε κομμάτι όλης αυτής της ιστορίας, να πάει στο σπίτι του. Εγώ, ως επιχειρηματίας μακριά από τα παιδιά μου 25 χρόνια γιατί ζω στην Αθήνα, πληρώνω δεκάδες χιλιάδες φόρους για να πληρώνω όλους αυτούς τους ανθρώπους από την κορυφή μέχρι το τέλος. Εμένα, θα μου δώσει εξηγήσεις. Δε με ενδιαφέρει ποιος. Στα δυο μου παιδιά που είδαν τον αδερφό τους με ανοιγμένο κρανίο και στη μητέρα τους. Αν δεν το κάνουν όλο αυτό μέχρι να χαθεί το θέμα, θα το κάνω μόνος μου. Δε με ενδιαφέρουν ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε οι εμπειρογνώμονες, ούτε ένας νεαρός που βρέθηκε σε μια θέση με ποινικό μητρώο και πώς ο εισαγγελέας αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο την στιγμή που πραγματοποίησε ήδη πρώτη φορά το αδίκημα και έφυγε εν ώρα λειτουργίας και έτρεχαν οι γονείς να κλείσουν τα μηχανήματα», λέει στο MEGA ο κ. Καμπαΐλης στην αρχή της τοποθέτησής του.
«Αυτά είναι τα πιο σοβαρά ερωτήματα. Αν δεν το κάνουν άμεσα, θα το κάνουμε μόνοι μας, πιστέψτε με. Είμαστε μέσα στην κοινωνία αυτήν και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με πολύ αγώνα. Δε με ενδιαφέρει κανένας αιρετός, κανένα στεφάνι που μας έστειλε εχθές η δήμαρχος, κανένας άνθρωπος ο οποίος εκλέγεται από εμάς και δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του και παραμένει στη θέση του. Αυτά είναι τα σημαντικά θέματα και όχι κάτι διαφορετικό. Πρέπει να απαντήσουν στα παιδιά μου και στη μητέρα τους. Αν δεν το κάνουν, λυπάμαι πάρα πολύ, δε θα ζήσουμε στην Ελλάδα του ’24, στην πραγματική ανομία, θα ζήσουμε στην Ελλάδα που ξέραμε. Πληρώνουμε, αγωνιζόμαστε και θυσιάζουμε όπως βλέπετε τα παιδιά μας».
Όπως είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου:
«Η εικόνα που έχουμε είναι συγκεκριμένη. Είναι τα μάτια των παιδιών μου και της μάνας τους. Το δεύτερό μου παιδί δεν χάθηκε από τύχη. Το πρώτο μου που χάθηκε, χάθηκε για τους συγκεκριμένους λόγους. Μηχανήματα πολύ παλιάς τεχνολογίας, σάπια. Τα παιδιά μιλήσανε μεταξύ τους την ώρα που γύριζε πάρα πολύ δυνατά, η μητέρα φώναζε σε αυτόν που έκανε τη διαχείριση, που μάλλον τον μαζέψαν από τον δρόμο, και του έλεγε να πάει πιο χαμηλά το μηχάνημα. Και λέει ο μικρός στον μεγάλο ‘ξεκολλάει το κάθισμα’. Απλώνει το χέρι του και εκείνη την ώρα φεύγει το παιδί. Αν σας στείλω φωτογραφία του παιδιού μου από το νεκροτομείο, αυτή η κυρία θα εξαφανιστεί από εκεί. Θα εξαφανιστεί γιατί ποτέ δε θα ήθελε να έχει το παιδί της έτσι. Αυτή είναι η κατάσταση και όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα γιατί η κυρία θα πάει στο σπίτι της ή θα κρυφτεί στο σπίτι της».
View Video – no integration ID provided
«Θα εφαρμόσω εγώ τη δική μου δικαιοσύνη»
«Αυτή είναι η υπόθεση και εδώ προκύπτει και ένα άλλο θέμα. Πώς ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερο τον 21 ετών με αυτό το ποινικό μητρώο, την στιγμή που ήδη διέπραξε το αδίκημα; Παράτησε το μηχάνημα και έφυγε. Πώς τον άφησε ελεύθερο; Άρα δε μιλάμε για δικαιοσύνη αυτήν την στιγμή. Αν εγώ δεν πληρώσω τον φόρο μου, θα έρθει να με πάρει από το Σύνταγμα που είναι το γραφείο μου η Αστυνομία σε ένα λεπτό. Όσον αφορά αυτά που αναφέρει η δήμαρχος, όσον αφορά το κομμάτι που είναι το πιο σημαντικό ότι υπεύθυνη είναι η Αστυνομία, αν ο δήμος κάνει τον στοιχειώδη έλεγχο ή δεν έχει προσωπικό ή κάνει μια αναφορά για το κλείσιμο οποιασδήποτε επιχείρησης, σε ένα λεπτό η Αστυνομία θα έχει πάει εκεί. Το να πετάμε το μπαλάκι δε μου λέει τίποτε. Θα εφαρμόσω εγώ τη δική μου δικαιοσύνη με ό,τι μου έχει μάθει η αγορά 30 χρόνια και τον τρόπο που λειτουργούμε σαν πραγματικοί Έλληνες», συμπληρώνει.
«Από πού ηλεκτροδοτούνταν το λούνα παρκ;»
Πέρα από την στάση της Δικαιοσύνης, ο πατέρας του 19χρονου θέτει και το ερώτημα της ηλεκτροδοσίας του λούνα παρκ.
«Φυσικά, στο συγκεκριμένο λούνα παρκ πηγαίνουν παιδιά από άλλες χώρες, έχει χιλιάδες κόσμο. Γιατί να ενδιαφερθούν; Το μεροκάματο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και ένα άλλο ερώτημα. Από πού ηλεκτροδοτούνταν κυρία δήμαρχε το συγκεκριμένο λούνα παρκ; Δεν έχει απαντήσει κανείς σε αυτό. Μήπως με κάποια έγκριση του δήμου; Θέλετε να μου πείτε ο χώρος ο οποίος φαινόταν ως μισθωμένος αν ανήκει σε κάποιο πρόσωπο υποψήφιο το προσεχές παρελθόν, πριν από λίγο καιρό; Αν είναι κάποιο πρόσωπο το οποίο κατέβηκε στις εκλογές; Θέλετε να μας πείτε; Εγώ θα περιμένω κάποιες ημέρες με τα κριτήρια τα δικά μου. Θέλετε να μου πείτε λοιπόν, εφόσον δεν είχατε δικαίωμα να κλείσετε τη συγκεκριμένη επιχείρηση, από πού ηλεκτροδοτούνταν; Αν θα μου το πείτε αυτό, δυστυχώς θα πρέπει η Αστυνομία να μην ψάχνει αλλού, θα πρέπει να ψάχνει κάποιον άλλον και πιθανόν τον υπεύθυνο και τον άρχοντα της συγκεκριμένης περιοχής όπου κατεβήκατε στις εκλογές, σας ψήφισε ο κόσμος, αναδειχθήκατε με το κυβερνητικό κόμμα αν δεν κάνω λάθος και δημιουργούνται κάποια ερωτήματα. Όταν θα απαντήσετε σε βασικά θέματα, τότε θα λυτρωθεί και η ψυχή του παιδιού μου».
«Σας δίνω τον λόγο μου ότι δε θα μείνει τίποτε έτσι»
«Και φυσικά εσείς θα έπρεπε να είστε δίπλα σε μας, όχι να προστατεύεται τον εαυτό σας. Εγώ ξέρω ένα πράγμα: ότι ένας εγκληματίας που έσπαγε πλάκα με τις ζωές και τις τύχες οικογενειών, έφυγε, και ο υπεύθυνος εισαγγελέας τον άφησε. Θα δούμε εκεί ποιες είναι οι ευθύνες γιατί δε φοβόμαστε τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να φοβάται την αδικία γιατί αυτά μας μάθαινε τόσα χρόνια, να είμαστε τίμιοι Έλληνες, να προσπαθούμε να πληρώνουμε τους φόρους μας και να μεγαλώνουμε σωστά τα παιδιά μας. Αυτό μας μαθαίνετε και μέσα από τα κανάλια και όλοι αυτοί οι αιρετοί που θα πληρωθούν από τους δικού μου φόρους απουσιάζοντας δίπλα από το μεγάλωμα των παιδιών μου, είναι υπόλογοι σε μένα. Δεν είναι υπόλογοι στα κανάλια», συμπληρώνει.
Τέμπη: Απορρίφθηκε η αναβάθμιση κατηγορητηρίου σε στελέχη της Hellenic Train
«Να μας πει η κυρία δήμαρχος από πού ήταν ηλεκτροδοτημένο γιατί τις υπογραφές τις βάζει ο δήμος. Εκτός αν υπογράφουν χωρίς να βλέπουν τα έγγραφα. Αυτά έχω να σας πω. Δε θέλω να γίνει ούτε θέμα παραπάνω για το παλικάρι μου γιατί εγώ το είδα στα μάτια μου πώς μου το κάνανε, ούτε να ρίξω ευθύνες κάπου. Εγώ θα περιμένω πολύ λίγες ημέρες. Από εκεί και πέρα, τη Δικαιοσύνη την έχουν οι πολίτες αυτού του τόπου. Δε μας ψηφίζουν νόμους για να τους εφαρμόζουν για τον εαυτό τους. Τους εφαρμόζουν για την κοινωνία τους, αυτό λέει η ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αυτά λένε οι νομοθέτες. Δε λένε αυτό το πανηγύρι που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Δε θα ξεχαστεί το παιδάκι μου, όχι επειδή είναι δικό μου, δε θα ξεχαστούν και άλλα. Αυτοί όμως όλοι οι κύριοι, οι κυρίες που προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να επιβιώσουν ψηλά και να λένε ‘περάστε κυρία δήμαρχε, καλώς τον υπουργό, καλώς τον φίλο μας’ στην Περιφέρεια, θα σταματήσει. Σας δίνω τον λόγο μου ως γονιός, άντρας και επιχειρηματίας, ότι δε θα μείνει τίποτε έτσι», τονίζει, αναφέροντας:
«Η Δικαιοσύνη δεν εφαρμόστηκε στο πρώτο επίπεδο. Αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς καν περιοριστικούς όρους, ένας άνθρωπος με ποινικό μητρώο και βία. Όταν ένας άνθρωπος έχει βία μέσα στο ίδιο του το σπίτι, τι θα έχει στο δικό μου παιδί; Μάλλον στην εισαγγελία θα έπρεπε να πάνε τα τηλεοπτικά κανάλια και να βρουν τον δημόσιο λειτουργό και στην κυρία δήμαρχο να απαντήσει πώς ο συγκεκριμένος χώρος που ανήκει στη δική της ευθύνη καθαρά, έχει ρεύμα».
«Ιδιωτικός χώρος»
Σε απάντησή της, η δήμαρχος της Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, είπε:
«Θέλω να πω αυτού του ανθρώπου, που καταλαβαίνω απόλυτα πως νιώθει γιατί έχασα και εγώ ένα 22χρονο παιδί οπότε είμαι από τους ανθρώπους που συμμερίζομαι τον πόνο του, ό, τι και να πει έχει δίκιο. Από εκεί και πέρα να σας ενημερώσω ότι είναι ένας ιδιωτικός χώρος και αδειοδοτήθηκε σαν ιδιωτικός χώρος, δεν είναι δημοτικός ο χώρος για να μπει ο δήμος στη μέση».
«Εγώ δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, είμαι ένας άνθρωπος που μένω σε αυτόν τον τόπο και τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα με τα Κοινά γιατί αγαπάω τον τόπο μου. Δεύτερον, αυτή η επιχείρηση κάνει εγκατάσταση σε εκείνο τον χώρο, από ό,τι με ενημέρωσαν, τα τελευταία 10 χρόνια, άρα το ρεύμα το είχε ο ιδιωτικός χώρος. Δεν ήταν του δήμου, δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο», είπε η δήμαρχος.
«Δε με ενδιαφέρει η μικροπολιτική»
«Δε θέλω να έρθω σε καμία αντιπαράθεση», είπε ο πατέρας του 19χρονου.
«Τα λόγια μου δεν έχουν σχέση με τον θρήνο του σπιτιού μου. Τα λόγια μου έχουν σχέση με τη λογική, την αξιοπρέπεια και ότι μεγαλώσαμε σε αυτόν τον τόπο. Η απάντησή μου αν η κυρία δήμαρχος έχει εκλεγεί ανεξάρτητη ή με την στήριξη κάποιου ψηφοδελτίου, είναι το λιγότερο που με ενδιαφέρει. Αν ήταν ο χώρος αυτός ήταν ηλεκτροδοτημένος πριν, ήταν στην ευθύνη της, δεν ήταν κάπου αλλού. Ήταν στην ευθύνη της γι’ αυτό μάλλον έχει εκλεγεί από τους δημότες της, για να κάνει καλύτερα και πιο σωστά πράγματα. Αν αρχίσουμε και λέμε τι γινόταν στις προηγούμενες θητείες, δε βοηθάει σε κάτι, ούτε με ενδιαφέρει το πολιτικό σκηνικό της Χαλκιδικής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι έστειλα τα παιδιά μου για 4 μέρες και από τρία γυρίσανε δύο και το ένα σακατεμένο. Αυτά με ενδιαφέρουν. Δε με ενδιαφέρει η μικροπολιτική, δε με ενδιαφέρουν τα Κοινά. Με ενδιαφέρει ότι στον τόπο αυτόν που ζω, που προσπαθώ κάθε μέρα, που αγωνίζομαι και πληρώνω τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος για να μπορεί να σταθεί και να μείνει αυτός ο τόπος ζωντανός, πρέπει και αυτό το κράτος, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που εκτελεί χρέη κλητήρα, και πληρώνονται από τα δικά μου χρήματα που στερώ από τα παιδιά μου, θα πρέπει να είναι άψογοι. Και όλο αυτό το συστηματάκι δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την ιστορία».
«Θα φροντίσω βρω αμέσως, μόνος μου, τη λύση»
«Τελευταία μου δήλωση. Εάν δεν αποδοθεί άμεσα η ευθύνη, εγώ θα φροντίσω ως γονιός όπως προστατεύω τα παιδιά μου όλα τα χρόνια από την στιγμή που τα γέννησε η μητέρα τους, να βρω αμέσως μόνος μου τη λύση. Και τονίζω κάτι τελευταίο σημαντικό. Θέλω μια απάντηση, πώς ο εισαγγελέας και με ποιον νόμο και με ποια στοιχεία, ένα άτομο φυγόποινο, εκ των πραγμάτων με ποινικό μητρώο, το άφησε να φύγει χωρίς περιοριστικούς καν όρους. Δεν μπορεί κανείς να μου απαντήσει σε αυτό. Η Δικαιοσύνη είναι ένα ωραίο σύννεφο. Βλέπουμε καθημερινά, και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ότι στις φυλακές είναι πραγματικά κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είτε από αδυναμία είτε από κακές περιστάσεις, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πήγαν φυλακή, τους έπιασαν σε δύο λεπτά», συμπληρώνει και αναφέρει:
«Κανέναν δεν ρώτησα το πώς μεγάλωσα και διαπαιδαγωγώ τα παιδιά μου και τα έβγαλα σωστά στην κοινωνία. Έτσι, είναι και δικό μου θέμα το πώς θα λύσω το πρόβλημά μου. Όταν όλες αυτές οι κυρίες, οι κύριοι θα πετάει ο ένας την ευθύνη από τον άλλον… χιλιάδες περιπτώσεις, χιλιάδες κλειστά σπίτια, χάσανε ανθρώπους, χάσανε μικρά παιδιά, οι συγκεκριμένοι όλοι είναι στη θέση τους και βγαίνουν και δημαγωγούν τον κόσμο και του χτυπάν και την πλάτη όταν έρχεται η περίοδος των εκλογών».
«Αυτό το σπίτι έκλεισε»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, συγκινημένος είπε:
«Δεν υπάρχουν λόγια. Το 13χρονο έχει να κοιμηθεί τρεις ημέρες. Κλαίει στην αγκαλιά μας και έχει τη φωτογραφία του ανοιγμένου κρανίου που έπεσε μπροστά ο αδερφός του. Δεν ξέρω πώς θα τα συνεφέρω. Η οικογένεια αυτή και αυτό το σπίτι έκλεισε. Είχα μια πάρα πολύ δεμένη οικογένεια, το ένα μεγάλωνε το άλλο… δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα. Το παλικάρι μου ‘έφυγε’. Η εικόνα που τον πήραμε αγκαλιά, δε θα φύγει ποτέ από την ψυχή μας. Δεν μπορεί ο καθένας που έχει βλέψεις, να λειτουργεί με την ανευθυνότητα. Αν δεν καθαρίσει αυτός ο τόπος από όλους αυτούς, δε θα υπάρχει ποτέ μια όμορφη μέρα σε αυτόν τον τόπο. Δεν έχω κάτι με τη δήμαρχο, έχω όμως με τη θέση που ανέλαβε. Αν δεν μπορεί, αν έχει έλλειψη προσωπικού, αν δεν έχει τεχνικές υπηρεσίες, αν δεν έχει δημοτική Αστυνομία, ας παραιτηθεί. (…) Ζω 25 χρόνια στην Αθήνα. Τα παιδιά μου τα μεγάλωσα κάθε Σαββατοκύριακο να ανεβαίνω να τα βλέπω. Χρόνια ατέλειωτα μέσα στους δρόμους δε χάσαμε τη ζωή μας εμείς, μας πήραν το παιδί μας άλλοι».
Στο τέλος, απευθυνόμενος στην κα Χαλκιά, είπε:
«Κυρία δήμαρχε συγγνώμη για την επίθεση, θα έπρεπε να είσαστε πολύ κοντά μας. Αν πιστεύετε ότι όλα αυτά που μας λέτε, είναι έτσι όπως μας τα λέτε, και εφόσον χάσατε παιδί, λυπάμαι πάρα πολύ, καταλαβαίνετε… αλλά πρέπει να βοηθήσετε εμάς. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι αποζημιώσεις ούτε τα χρήματα. Μας ενδιαφέρει όμως να μας πείτε ποιος μας πήρε τον Γιάννη, γιατί εμείς ξέρουμε ποιος μας πήρε τον Γιάννη».
Χαλκιδική: «Δεύτερη κόκκινη κάρτα» στο λούνα παρκ λίγο πριν το δυστύχημα
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μετά την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» ότι αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού Κοζάνης επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα.
Οπως αποκάλυψε χθες ο «Ε.Τ.», στις 29 Ιουλίου 2024, τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του Δήμου Κοζάνης εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή λούνα παρκ στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά, συμμετείχαν στον διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι, μία εκ των οποίων συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Κοντολογίς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (!), με αποτέλεσμα ο Δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.
Η διαδικασία επαναλήφθηκε το πρωινό της μοιραίας Δευτέρας 19 Αυγούστου, όπου ο 58χρονος εμφανίστηκε και πάλι στην Κοζάνη για να συμμετάσχει. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής και αντιδήμαρχο Οικονομικών Κοζάνης, Κωνσταντίνο Κούρο, αυτή τη φορά ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε με χαρτιά στα χέρια…
«Ομως, κατά τη διάρκεια του ελέγχου παρατηρήσαμε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας που έφερε για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα έφερνε επτά παιχνίδια. Για τα τέσσερα από αυτά τα πιστοποιητικά είχαν λήξει πριν από μήνες, ενώ για τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια δεν υπήρχαν καν πιστοποιητικά!», σημείωσε.
Οπως ήταν φυσικό, ο 58χρονος αποκλείστηκε από τη δημοπρασία, έφυγε από την Κοζάνη, επέστρεψε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και το ίδιο βράδυ ο 19χρονος σκοτώθηκε στις περιστρεφόμενες καρέκλες του λούνα παρκ.
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Σειρά παραλείψεων και εγκληματικών καθυστερήσεων
Οσο οι ειδικοί συνεχίζουν τις διευκρινίσεις σχετικά με τη δαιδαλώδη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας λούνα παρκ τόσο περισσότερο εκτίθεται η Δημοτική Αρχή Κασσάνδρας. Σε συνέντευξή του, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για εγκαταστάσεις λούνα παρκ, το οποίο είναι αυστηρό προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια, αρκεί να… τηρείται.
«Μία τέτοια δραστηριότητα, όπως ένα λούνα παρκ το οποίο έχει τεχνικές κατασκευές, μηχανολογικές κατασκευές οι οποίες έχουν επικινδυνότητα, δεν γνωστοποιεί απλώς τη λειτουργία της, αλλά πρέπει να λάβει έγκριση για να λειτουργήσει. Δηλαδή θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή. Εδώ είναι ο δήμος σε κάθε περίπτωση», τόνισε.
Εξήγησε πως για να εγκριθεί η λειτουργία από τον δήμο, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να φέρει ένα σύνολο δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων είναι και ο τεχνικός έλεγχος των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί ως προς την ασφάλεια λειτουργίας τους και την καλή τους λειτουργία. Αυτό θα ελέγξει ο δήμος. Αλλά προσοχή: ο επιχειρηματίας θα πρέπει καταρχήν να έχει κάνει αυτόν τον έλεγχο, να έχει πιστοποιήσει δηλαδή τα μηχανήματά του. Η πιστοποίηση δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι ο δήμος θα πρέπει να δώσει την έγκριση λειτουργίας, διαφορετικά δεν μπορεί να αρχίσει να δουλεύει. Σχετικά με τη γνωστοποίηση στο σύστημα notifybusiness για την οποία μίλησε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, ως προϋπόθεση για τη λειτουργία του λούνα παρκ, ο κ. Αναγνωστόπουλος διευκρίνισε: «Οταν μιλάμε για δραστηριότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη δημόσια ασφάλεια, προηγείται έγκριση. Δεν αρκεί μια απλή γνωστοποίηση. Πρέπει να προηγηθεί έγκριση αυτής της λειτουργίας, διαφορετικά δεν ξεκινάει να δουλεύει, από τον δήμο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Πάρκων Αναψυχής, Δημήτρης Δακανάλης, περιέγραψε τη διαδικασία λειτουργίας ενός λούνα παρκ. «Πηγαίνει ο επιχειρηματίας, βρίσκει κάποιο χώρο, στήνει τα παιχνίδια, γίνεται έλεγχος. Υπάρχουν δύο πιστοποιημένοι φορείς αυτή τη στιγμή στο κράτος, οι οποίοι αυτοί θα έρθουν να ελέγξουν τα παιχνίδια, θα δώσουν πιστοποιήσεις συν κάποια έξτρα έγγραφα από ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, όλα αυτά θα συγκεντρωθούν και θα κατατεθούν στον δήμο. Ο δήμος ελέγχει αν είναι νόμιμα και αν είναι όλα εντάξει, εκδίδει μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα την άδεια. Αρα, επειδή ακούω ότι ο δήμος έχει την ευθύνη της ασφάλειας, ο δήμος δεν έχει και γι’ αυτό αλλάχθηκε και ο νόμος» περιέγραψε. Τέλος, υπογράμμισε ότι εφόσον οι φορείς, οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης, δώσουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και έγγραφα, ο επιχειρηματίας είναι υπεύθυνος να ακολουθεί τις οδηγίες και να τηρεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί για όσο διάστημα μένει μέχρι τη λήξη των πιστοποιήσεων.
Εγκλημα, όχι δυστύχημα υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Πετρίδης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για δυστύχημα αλλά για έγκλημα. «Τόσο οι Δημοτικές Αρχές όσο και η επιχείρηση γνώριζαν ότι το μηχάνημα είναι προβληματικό. Οι καρέκλες ήταν οι περισσότερες σπασμένες. Αλλαζαν θέσεις στον κόσμο για να βρουν σταθερά. Μιλάμε για δόλο», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι η οικογένεια θα αναζητήσει ευθύνες και από τον Δήμο Κασσάνδρας.
Αλλωστε, οι παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής στο θέμα φαίνονται να είναι σημαντικές. Οπως έγινε γνωστό, τα στελέχη του Α.Τ. Κασσάνδρας είχαν ενημερώσει από τις 12 Ιουλίου τον τοπικό δήμο για το γεγονός ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια. Πέρασε περισσότερος από ένας μήνας μέχρι την ημέρα της τραγωδίας και η μόνη ενέργεια που είχε γίνει από την πλευρά του δήμου ήταν η έναρξη διαδικασίας… προστίμου, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, καθώς λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 19χρονου η Δημοτική Αρχή έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι ο 58χρονος και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.
Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και μεγάλου πόνου, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί οδήγησαν χθες στην τελευταία κατοικία του τον 19χρονο Γιάννη Καμπαϊλή – Καμπανταΐδη.
«Βγήκε η δήμαρχος στην τηλεόραση και μας λέει όλα καλά, χωρίς να έχει άδεια με σάπια καρεκλάκια. Κρίμα για τους γονείς, χάσανε ένα παιδάκι με τόσα όνειρα. Θα έφευγε για τη σχολή Ικάρων, θα πήγαινε στην Αεροπορία. Κρίμα δεν είναι; Τι να την κάνω εγώ τη δικαίωση; Ηταν παιδί μάλαμα» δήλωσε ο παππούς του 19χρονου.
Από την πλευρά του, αδελφικός του φίλος είπε: «Μου λείπει πάρα πολύ και θα κάνω τα πάντα να μείνω δίπλα στην οικογένειά του και στα αδέρφια του. Ημουν στο σπίτι έτοιμος να κοιμηθώ μετά τη δουλειά και με παίρνει ο κολλητός μου τηλέφωνο και μου λέει τι έγινε. Παίρνω τον αδερφό του Γιάννη συγκλονισμένος και ενώ μιλούσαμε στο τηλέφωνο λιποθύμησε. Ο Γιάννης θα πήγαινε στην Αεροπορία, να ήταν δίπλα στον μπαμπά του, το είχε σαν στόχο».