Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική άφησε πίσω της περίπου 100.000 καμένα στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» ο κ. Τζηρίτης «η Αττική τα τελευταία 8 χρόνια έχει περίπου 700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια φιλοξενεί τις περισσότερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα». Μάλιστα, «από το 1981 και μετά οι πυρκαγιές στην Βορειανατολική Αττική και στη Πεντέλη έχουν την ίδια συμπεριφορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πυρκαγιά του 2009. Οπως προκύπτει από τους χάρτες του 2009 και του 2024 έχει και στις δύο φωτιές παρόμοια εξάπλωση, άρα έχει ξανασυμβεί με παρόμοιο τρόπο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: μελετήσαμε την πυρκαγιά του 2009; Βγάλαμε συμπεράσματα; Είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοιου είδους πυρκαγιά και στο μέλλον;» αναρωτιέται ο υπεύθυνος Δράσεων για τις Δασικές Πυρκαγιές της WWF Ελλάς.
Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι δήμοι με τη σειρά τους, επεσήμανε πως «σίγουρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί κάποια προληπτικά μέτρα. Να μελετηθεί, για παράδειγμα, η φωτιά του 2009 και να προσαρμοστούν στα σχέδια πρόληψης – τα οποία δεν υπάρχουν στους τοπικούς δήμους. Στους δήμους δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχουν στεγασμένες ζώνες, να έχει γίνει δουλειά στους οικισμούς, να δουν ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Υπάρχουν πλέον μεθοδολογίες και με χαρτογραφικά δεδομένα και με σχέδια για να γίνουν όλα αυτά», τονίζει.
Η συμπεριφορά πυρκαγιών προηγούμενων ετών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μπούσουλας» για τις επόμενες. Παρότι φέτος έχουν γίνει ακόμα περισσότερα πράγματα, τρέχει το Antinero, έχουν δοθεί περισσότερα κονδύλια στη πρόληψη, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές, τελικά η ένταση των πυρκαγιών δεν έχει μειωθεί. «Φέτος έχουν γίνει πράγματα, όπως η αυστηροποίηση των προστίμων, η οποία όμως από μόνη της δεν σταμάτησε τις φωτιές. Το ζήτημα των πυρκαγιών είναι πολυεπίπεδο, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ένα μέτρο. Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα, να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση» διευκρινίζει και προσθέτει ότι «οι Πορτογάλοι το 2017 είχαν την πιο φονική πυρκαγιά, ζήτησαν ένα πόρισμα από ειδικούς και άλλαξαν με βάση αυτό όλο το σύστημα δασοπροστασίας. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή της κουλτούρας αλλά και της κοινωνίας».
Αντιπυρικές ζώνες σε τουλάχιστον 15 σημεία του δάσους Πεντέλης με το Antinero III
Τουλάχιστον 15 είναι τα σημεία στο δάσος της Πεντέλης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αντιπυρικές ζώνες από το εν εξελίξει πρόγραμμα «Antinero III». Η Πεντέλη ανήκει στους ορεινούς όγκους που έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτό γιατί από το 1982 έως σήμερα μετρά πολλές και σοβαρές πυρκαγιές, οι οποίες άφησαν πίσω εκατοντάδες καμένα στρέμματα.
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Στάθης Σταθόπουλος στον «Ελεύθερο Τύπο», έως τώρα «έχουν τρέξει τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις μέσω των τριών Antinero, εκπονείται η διαχειριστική μελέτη η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση τον Νοέμβριο και είναι σε εξέλιξη η μεγάλη αναδάσωση στο σημείο που έχει καεί τέσσερις φορές από το 1982 – 2022 με 35.000 που χορηγεί η Παπαστράτος».
Ερωτηθείς για τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν γίνει στην Πεντέλη έως τώρα, σημείωσε ότι «από την τελευταία εργολαβία του εν εξελίξει Antinero, έχουν γίνει σε τουλάχιστον 15 σημεία, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι όμως και 30. Ας πούμε αν θέλουμε να κάνουμε το δρόμο Νέα Πέντελη – Αγιος Σίλας λέω ένα παράδειγμα, δεν μετριέται ως μια αντιπυρική ζώνη γιατί μπορεί να έχει μια μικρή που πάει στο μοναστήρι, μια μεγαλύτερη που πάει σε ένα κρουνό ή τελοσπάντων κάπου που υπάρχει νερό, δηλαδή δεν είναι οι αντιπυρικές ζώνες αυτό που έχουμε στο μυαλό μας μια ευθεία πάντα. Εχουν γίνει σε τουλάχιστον σε 15 διαφορετικά σημεία του δάσους».
Τα έργα που τρέχει από τις αρχές της χρονιάς το ΥΠΕΝ, αφορούν μεταξύ άλλων σε καθαρισμούς υπορόφου (χαμηλής βλάστησης), συντήρηση δασικών δρόμων, συντήρηση και διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση δεξαμενών και συντήρηση πυροφυλακίων.
Ειδήσεις σήμερα
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Μεσοχώρια Ευβοίας- Σε ύφεση η πυρκαγιά στους Ζάρακες
Αϊτή: Δώδεκα νεκροί μετά την εξέγερση στις φυλακές του Σεν Μαρκ