Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι με προβλήματα υγείας, νέοι που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις προσεύχονται στο εμβληματικό αυτό ιερό κειμήλιο, από τα σημαντικότερα του Αθωνα, που φυλάσσεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και σπάνια τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Μάλιστα, αυτή είναι η όγδοη φορά που βγαίνει από το Αγιον Ορος.
Η αναμονή για να εισέλθει κανείς στο ναό ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τα σαράντα λεπτά. Για να μην υπάρχει συνωστισμός εισέρχονται κατά ομάδες των τριάντα ατόμων.
Το προσκύνημα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκινά καθημερινά στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 00:00. Μέχρι και τις 15 του μήνα όπου θα βρίσκεται η εικόνα στη Μητρόπολη θα τελείται κάθε πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση.
«Μόλις ενημερώθηκα για την έλευση της εικόνας, χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να έρθω για να προσευχηθώ», λέει η Κωνσταντίνα. Η δε κ. Καλλιόπη έφυγε, όπως δήλωσε, για λίγο από την εργασία της για να προλάβει να προσκυνήσει.
Οι προσευχές της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα
Μέσα στη Μητρόπολη επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Δύο νεαρά άτομα περιμένουν τη σειρά για να ασπαστούν την εικόνα. Πρόκειται για δύο αδέλφια που ήρθαν από τη Νέα Σμύρνη. Ο Απόλλωνας είναι 22 ετών και ναυτικός στο επάγγελμα.
«Περιμέναμε στην ουρά τριάντα λεπτά για να προσκυνήσουμε. Θέλω να πάρω την ευλογία της Παναγίας. Να με προστατέψει στο ταξίδι», λέει ο 22χρονος.
«Δίνω για δεύτερη φορά πανελλαδικές εξετάσεις για τη σχολή του Λιμενικού και ήρθα να προσευχηθώ στην εικόνα της Παναγίας», λέει από τη πλευρά της η 19χρονη Αρτεμις.
Εκκλησιαστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μεγάλη προσέλευση των πιστών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εντός των επόμενων ημερών. «Νομίζω ότι είναι αναμενόμενη αυτή η προσέλευση γιατί ο κόσμος καταφεύγει στην Παναγία. Η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας και ο λαός μας είναι πονεμένος, είναι στεναχωρημένος, έχει δικά του προβλήματα προσωπικά, βιώνει διάφορες αγωνίες», επεσήμανε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.
Αξιον εστί: Η ιστορία
Η εικόνα τού «Αξιον Εστί», δεξιοκρατούσα Θεοτόκος, βρίσκεται στο περιβόλι της Παναγιάς και είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 αγιορείτικων μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε Μονή. Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Είναι αγιογραφημένη στα χρόνια της Εικονομαχίας. Η τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή και η όψη της επιβλητική.
Ενώπιον της εικόνας, κάνοντας τρεις μετάνοιες και το σταυρό τους οι καθηγούμενοι των 20 μονών, στις 3 Οκτωβρίου 1913, υπέγραψαν το ψήφισμα της αιώνιας Ενωσης του Αγίου Ορους με τη Μητέρα Ελλάδα.