«Τσακώθηκαν και άπλωσε το χέρι του ο Αποστόλης. Περιμένουμε σε κανένα μήνα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Θα το περάσουμε τι να κάνουμε. Ποτέ δεν θα σήκωνε χέρι ο γιος μου. Έδωσε αφορμή η γυναίκα του. Ήταν η κακιά η ώρα».
Στην εκπομπή μίλησε και ο γνωστός ποινικολόγος, Γιάννης Γλύκας: «Κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη. Εδώ και καιρό υπάρχει ένας μη σεβασμός της προσωπικότητάς του, πέρα από την πράξη του που είναι καταδικαστέα. Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δολοφονίας χαρακτήρα κατά του Απόστολου Λύτρα. Ακόμα και αυτός που πρόβαλλε τη ζωή του έχει δικαιώματα. Η προσωπικότητά του και η μέχρι τώρα ζωή είναι διαφορετική από την πράξη του. Η πράξη του είναι καταδικαστέα. Είναι μία πράξη που δεν την περίμενε κανείς. Κανείς δεν δίνει συγχωροχάρτι και από την άλλη είναι άλλο η ανθρωποφαγία. Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη από τον ίδιο την πρώτη μέρα. Η ωμή παρέμβαση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι απαράδεκτη. Αυτοί που ελέγχουν είναι οι επιθεωρητές δικαιοσύνης. Η απόφαση της αποφυλάκισης ήταν απόλυτα και ορθά δικαιολογημένη. Η υποχρεωτική φύλαξη του κατηγορουμένου είναι εκτός της διαδικασίας μία δίκαιης δίκη. Αλίμονο αν μία κατάθεση σε αστυνομικό τμήμα να οδηγεί κάποιον άνθρωπο στη φυλακή. Ειναι πλήρης παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων».
Απόστολος Λύτρας: Στο εδώλιο με διαδικασία-εξπρές
Το βράδυ του Σαββάτου της 15ης Ιουνίου κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο πασίγνωστος δικηγόρος με τις δεκάδες υποθέσεις θα ήταν το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστούσε με πηχυαίους τίτλους ως ο πρωταγωνιστής άγριου ξυλοδαρμού εις βάρος της συζύγου του.
Η υπόθεση προκάλεσε τέτοιο αντίκτυπο που δόθηκαν από τον Αρειο Πάγο δύο διαφορετικές εισαγγελικές παραγγελίες για την υπόθεση, αναστατώθηκε σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, αντέδρασαν δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι, ενώ ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη και νέο πλέγμα διατάξεων για την ενδοοικογενειακή βία από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αντίδραση
Από εδώ και πέρα ο Απόστολος Λύτρας έχει περιθώριο αντίδρασης δέκα ημερών από την ημέρα που του επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση, αφού μπορεί να προσφύγει μέχρι το τέλος του μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και να ζητήσει την άρση της προσωρινής κράτησης ή την αντικατάστασή της με άλλους περιοριστικούς όρους.
Σε κάθε περίπτωση μόλις συμπληρωθούν 6 μήνες προσωρινής κράτησης ενός κατηγορουμένου το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφαίνεται για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησης, ενώ σε περίπτωση που παραταθεί η κράτηση συνεδριάζει ξανά πριν συμπληρωθούν 12 μήνες.
Ο ποινικολόγος που θα καθίσει με διαδικασία-εξπρές, έπειτα και από εντολή του Αρείου Πάγου για προτεραιότητα της υπόθεσης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα δικαστεί για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, κακούργημα δηλαδή με πλαίσιο ποινής από 5 έως 20 έτη κάθειρξης. Πάντως, το «ταβάνι» της ποινής αφορά περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή αναπηρία ή μόνιμη παραμόρφωση ή αν τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοιά του.
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Κατά συνέπεια, ο Απόστολος Λύτρας, εφόσον καταδικαστεί και του επιβληθεί ποινή, θα διεκδικήσει την αναστολή της μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφού δεν τον περιλαμβάνουν οι αλλαγές στο πλέγμα διατάξεων της ενδοοικογενειακής βίας που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με τις οποίες οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Κατάρρευση
Το «παρορμητικό τέντωμα του χεριού» του -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το άγριο ξύλο που έριξε στη σύζυγό του- οδήγησε στην ορμητική κατάρρευση της λαμπερής εικόνας ενός ισχυρού ζευγαριού της δικηγορίας. Οι σημαντικές υποθέσεις, οι φωτογραφίσεις σε περιοδικά στην πολυτελή μεζονέτα, τα ταξίδια στο «νησί των ανέμων» και οι εμφανίσεις στην τηλεόραση έδωσαν τη θέση τους σε μια σειρά αποκαλύψεων που φανέρωσαν πως ο άλλοτε ισχυρός Απόστολος Λύτρας άσκησε βία στη σύζυγό του και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του είναι κενοί σε βαθμό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τα βασικά έξοδα του γραφείου του ή του ταξιδιού του παιδιού του ζητώντας… μετρητά από το σπίτι, σε μια χώρα, βέβαια, που απαγορεύονται οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.
Και ήταν αυτή η ανάγκη για χρήματα που, τελικά, τον οδήγησε στη φυλακή, παρά την αρχική απόφαση της Δικαιοσύνης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής μετοίκησης από το κοινό τους σπίτι στον Γέρακα, της απαγόρευσης να πλησιάζει με οποιονδήποτε τρόπο το θύμα και της υποχρέωσης να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του.
Τα μηνύματα
«Θέλετε να καταστραφείτε; Καταστραφείτε! Θέλετε να πτωχεύσετε; Πτωχεύστε! Υπάρχουν, όμως, εδώ άτομα που δουλεύουν και για τους δυο σας (ναι, κ. Σοφία, πολύ περισσότερο για τον Αποστόλη), που είναι επιστήμονες, που έχουν έξοδα, που δουλεύουν υπερωρίες, που βάζουν πλάτη, λεφτά από την τσέπη τους!!!», έγραφε ο συνεργάτης του γραφείου και δικηγόρος Γ.Κ. σε ομαδική συνομιλία που δημιούργησε φέρνοντας σε επαφή θύτη και θύμα και προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων.
«Γιώργο, προσπαθούν τα παιδιά μου να μιλήσουν με τη Σοφία, να πάνε στο γραφείο, να πάρουν τα λεφτά μου και για το δάνειο και για εσάς και το γραφείο και δεν απαντάει», γράφει ο Απόστολος Λύτρας, με τον συνεργάτη του να απαντά: «Με όλο αυτό δεν έχει μπει στο γραφείο δεκάρα τσακιστή! Υπάρχουν υποθέσεις που θέλουν χρήματα για να προχωρήσουν».
Δηλαδή, λίγες ώρες μετά την επιβολή του όρου της ανακρίτριας που απαγόρευε στον Απόστολο Λύτρα την επαφή με τη σύζυγό του βρέθηκαν σε κοινή συνομιλία, ενώ οι κινήσεις του περιβάλλοντός του εξώθησαν την κατάσταση στα άκρα, όταν το βράδυ της Τρίτης μπήκαν στην αυλή του σπιτιού της 37χρονης ο συνεργάτης του γραφείου, η πρώην σύζυγός του και η μεγάλη κόρη του. Η Σοφία Πολυζωγοπούλου πάτησε το «κουμπί πανικού» και σε λιγότερο από 36 ώρες ο σύζυγός της βρέθηκε στη φυλακή, ενώ η πρώην σύζυγος του Απόστολου Λύτρα στο αυτόφωρο.
ΟΙ 72 ΩΡΕΣ ΤΗΣ «ΠΤΩΣΗΣ»
Η κατάθεση του γιατρού ακύρωσε το «τέντωμα του χεριού»
Απαιτήθηκαν μόλις 72 ώρες για την «ελεύθερη πτώση» του Απόστολου Λύτρα, οι ισχυρισμοί του οποίου έρχονται σε αντίθεση τόσο με τους γιατρούς όσο και με τα όσα υποστήριξε η σύζυγός του. Το αφήγημα Λύτρα θέλει ένα… τεντωμένο χέρι που κατάφερε 2-3 χτυπήματα στη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου.
«Θέλω να επισημάνω ότι το χτύπημα στο πρόσωπο της συζύγου μου ουσιαστικά έγινε από το τέντωμα του δεξιού μου χεριού ενστικτωδώς και παρορμητικά, γιατί βρισκόμαστε σε απόσταση 40 εκατοστών περίπου. Υπολογίζω ότι τα χτυπήματα με το δεξί μου χέρι ήταν δύο ή τρία», είπε στην απολογία του.
Ωστόσο, η σύζυγός του, περιγράφοντας όσα υπέστη το βράδυ του Σαββάτου, είπε στην κατάθεσή της πως «το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι», ενώ ακόμα εκ διαμέτρου αντίθετη με τα λεγόμενα του Λύτρα είναι η κατάθεση του γιατρού που εξέτασε την 37χρονη. Ο γιατρός εκτός από τα βαριά τραύματα που περιγράφει στην κατάθεσή του κάνει ειδική μνεία σε «τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της», εύρημα που δεν συνάδει με ένα χέρι που «τέντωσε» δύο με τρεις φορές.
Την ίδια ώρα, εκείνος περιγράφει ένα σταμάτημα για συζήτηση στην άκρη του δρόμου, ενώ η 37χρονη περιγράφει χαρακτηριστικά: «Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι».
Διαφορετικά περιγράφονται τα πράγματα και όσον αφορά στην επίσκεψη στο νοσοκομείο. «Επειδή ήμασταν και οι δύο σε μεγάλη ένταση, πήγαμε στο σπίτι μας πρώτα, όπου παραμείναμε για 10 λεπτά, έκανε ντους και την πήγα με δική μου πρωτοβουλία στην κλινική», είπε ο Απόστολος Λύτρας.
«Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς, με είδε σε αυτήν την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου, προκειμένου να ειδοποιήσω την αδελφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά, παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω, γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ», περιέγραψε στην ανακρίτρια όταν την επισκέφθηκε στο σπίτι της η 37χρονη.