Αν και τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλα τα δικαστήρια, για παράδειγμα στα πολιτικά απαιτούνται, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1.400 ημέρες προκειμένου να τελεσιδικήσει μια απόφαση, ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στα διοικητικά δικαστήρια με επίκεντρο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με δική του έκθεση, το 2022 έκλεισε με 11.881 εκκρεμείς υποθέσεις.
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο ΣτΕ, καθώς η ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων επηρεάζει σημαντικά τον τομέα των επενδύσεων, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο συνέδριο InvestGr Forum 2023. «Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».
Ο υπουργός σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέα ρύθμιση, που θα υπαγορεύει ότι όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ θα χρεώνονται προσωπικά η καθεμία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους. Στόχος των ρυθμίσεων και αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο είναι η βελτίωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκασή τους.
«Αν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία, θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει. Οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.
Μεγάλο «αγκάθι» για το ΣτΕ είναι οι αναβολές που δίνονται στην εκδίκαση υποθέσεων, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν εκδικαστεί επί τουλάχιστον 10 χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπήρξε δικαστής, ο οποίος σε μία μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές, ενώ περίπου 20 δικαστές έχουν αναβάλει περίπου 1.500 φορές 59 υποθέσεις, που περιμένουν να συζητηθούν από 5 έως 14 χρόνια.
Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κάποιος πως πρόκειται για υποθέσεις που προέκυψαν έπειτα από αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί επί αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, αντιλαμβάνεται πως οι διάδικοι έχουν ήδη διανύσει μία πενταετία στις πρώτες βαθμίδες της Δικαιοσύνης. Παρά την προσπάθεια που γίνεται διαχρονικά από τους προέδρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των οίκοθεν αναβολών, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ενδεικτικά, υπάρχει δικαστής που σε 14 υποθέσεις που χειρίζεται έχει δώσει 438 αναβολές, έτερη συνάδελφός του έχει δώσει σε 10 υποθέσεις συνολικά 290 αναβολές, ενώ μία δικαστής είχε δώσει σε 7 υποθέσεις 206 αναβολές, αφήνοντας κάποιες εξ αυτών να «λιμνάζουν» ακόμη και 11 χρόνια.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Βλέπει βελτίωση στον απολογισμό του 2022
Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την πρώτη ετήσια επισκόπηση των δραστηριοτήτων, των επιτευγμάτων και των προκλήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει εντός του έτους 2022. «Από τη συγκριτική επισκόπηση σε βάθος πενταετίας, γίνεται εμφανές ότι, με εξαίρεση το έτος 2021, κατά το οποίο, λόγω της πανδημίας, υπήρξε μειωμένη διεκπεραίωση υποθέσεων σε σχέση με τις εισελθούσες στο δικαστήριο, διεκπεραιώνονται κατ’ έτος περισσότερες υποθέσεις από αυτές που κατατίθενται και μειώνεται σταθερά ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που μεταφέρονται από το ένα έτος στο άλλο», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα.
Από τα στοιχεία που παραθέτει το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται πως την 1η Ιανουαρίου 2022 εκκρεμούσαν 12.312 υποθέσεις, ενώ εισήχθησαν τη χρονιά που πέρασε 3.060. Από τις συνολικά 15.372 υποθέσεις που κλήθηκε να διεκπεραιώσει το ΣτΕ περατώθηκαν 3.491, αφήνοντας για το 2023 11.881 εκκρεμείς υποθέσεις.
Από τις 3.060 υποθέσεις που εισήχθησαν στο 2022 στο ΣτΕ οι 1.278 ήταν αιτήσεις ακύρωσης, οι 1.363 αιτήσεις αναίρεσης, οι 278 ήταν εφέσεις, ενώ τα 141 έφτασαν άλλα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΣτΕ, εκδόθηκαν 1.016 αποφάσεις επί αιτήσεων ακύρωσης, 1.335 επί αιτήσεων αναίρεσης, 217 αποφάσεις από αφορούσαν σε εφέσεις και 351 αποφάσεις που αφορούσαν άλλα ένδικα μέσα που είχαν ασκηθεί.
Ωστόσο, ο αριθμός των μη συζητηθεισών υποθέσεων παραμένει δυσθεώρητος, αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2022 έφτασε τις 9.257 υποθέσεις. Εντός του έτους 2022 συζητήθηκαν 2.095 υποθέσεις και σε στάδιο δημοσίευσης βρίσκονταν 529. Στον πίνακα που δημοσιεύεται με συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας παρατηρείται μια ελαφρά μείωση των εκκρεμών υποθέσεων που το 2018 έφταναν τις 13.463, ενώ το 2022 ο αριθμός έπεσε στις 11.881, με τον δυσθεώρητο αριθμό να μειώνεται κατά 1.582 υποθέσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Ψήνεται δεξιά «Ομπρέλα»; Σε ποιους οι «γαλάζιοι αντάρτες» άνοιξαν την όρεξη
Δήμητρα Λιάνη για Ανδρέα Παπανδρέου: Αποκαλύψεις «βόμβα» 27 χρόνια μετά το θάνατο του
Ο Κασσελάκης απαντά στην ΕΦΣΥΝ: Δεν θυμάμαι τι έγραφα – Άλλαξε ο εαυτός μου