Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 η θέση της Ελλάδας ήταν 17η. Από τότε τα ελληνικά Iδρύματα έχουν προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με αμερικανικά πανεπιστήμια και τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποιούνται στην επέτειο ενός χρόνου από την πρωτοβουλία Pharos Summit, ενός συνεδρίου που αποτέλεσε τη σημαντικότερη ενέργεια στην ιστορία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, με εκπροσώπους δεκάδων κορυφαίων αμερικανικών Iδρυμάτων να επισκέπτονται πέρσι τη χώρα μας.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις στρατηγικές συνεργασίες που συζητήθηκαν και στην επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση για τον έναν χρόνο, με τη συμμετοχή 75 αμερικανικών και ελληνικών ΑΕΙ, είναι αυτές του Πολυτεχνείου Κρήτης με το University of Southern California, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Columbia, του Χαροκόπειου με το Rutgers και του Ιονίου Πανεπιστημίου με το University of Texas Health.
Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις εκ διαμέτρου διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων τους, παραμένει ισχυρή, με αρκετούς Ελληνες φοιτητές να επιλέγουν με τη σειρά τους τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, συνολικά 2.539 Ελληνες φοιτητές σπούδασαν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, μία αύξηση της τάξης του 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Σχεδόν οι μισοί από τους Ελληνες φοιτητές στις ΗΠΑ, 1.141 στον αριθμό, παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, 790 φοιτητές παρακολούθησαν προπτυχιακά προγράμματα και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα.
Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2.407 Ελληνες φοιτητές είχαν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
«Τα στατιστικά αυτής της χρονιάς και το γεγονός ότι η εξαιρετική συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα με γέμισαν με μεγάλη χαρά. Πρόκειται για πραγματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία έχουν θετική επίδραση στους νέους μας, στις οικονομίες μας και στις διμερείς μας σχέσεις. Εχουμε επιτύχει πολλά και γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.
Κάλεσμα
Από το 2020, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ξεκινήσει την πρωτοβουλία Study in Greece, ένα κάλεσμα σε ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στη χώρα. Η διεθνοποίηση των σπουδών στην Ελλάδα και οι νέες ευκαιρίες που προκύπτουν αναπτύχθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας στην επέτειο των τριών χρόνων.
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για ένα success story, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή». Η πολιτική ηγεσία, άλλωστε, έχει εκφράσει σε δηλώσεις της την πρόθεσή της να ενισχύσει τα ξενόγλωσσα προγράμματα προσελκύοντας ξένους φοιτητές στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των ελληνικών Ιδρυμάτων.
Στην ομιλία του, ο κ. Πιερρακάκης συνεχάρη την προκάτοχό του, Νίκη Κεραμέως, για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε και δεσμεύτηκε για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν κοινά πτυχία, ερευνητικά προγράμματα και τέλος στο κρατικό μονοπώλιο σχετικά με τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια. «Θα δημιουργήσουμε ένα πιο ελεύθερο και καλύτερο ακαδημαϊκό τοπίο», σημείωσε.