Οι αυτόματες ρυθμίσεις για τους οικονομικά ευάλωτους, η υποχρεωτική λογοδοσία που επιβλήθηκε για τους servicers, η αύξηση του κουρέματος των οφειλών και η μείωση του επιτοκίου είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 25% οι μηνιαίες αιτήσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, φτάνοντας στο τέλος Αυγούστου στις 4.500 από 3.300 τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ οι ρυθμισμένες οφειλές έφτασαν τα 7,48 δισ. από 3,74 δισ. πριν οκτώ μήνες .
Αποφασιστικής σημασίας για την αύξηση της εμπιστοσύνης των δανειοληπτών για εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών ήταν το σύστημα λογοδοσίας για τους servicers (τις εταιρίες έχουν αποκτήσει τα «κόκκινα» δάνεια), το οποίο θεσπίστηκε με το νόμο για τις τράπεζες, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2023. Τούτο, με δεδομένο ότι από τα 70 δισ. των «κόκκινων» δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε ειδικές εταιρίες που βρίσκονται στους servicers, οι 4 κατέχουν σχεδόν το 90%. Από το συνολικό ποσό των δανείων οι εταιρίες αυτές έχουν κάνει νέα ρύθμιση μόνο σε 4.920 οφειλέτες με συνολικό ποσό δανείων ύψους 281 εκατ. ευρώ.
Νέο πλαίσιο
Η υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης του δανειολήπτη που θέσπισε ο νέος νόμος (με απειλή προστίμου 500.000 ευρώ για τους παραβάτες) και στη συνέχεια η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας τον περασμένο Μάρτιο, η οποία παρείχε στους ενδιαφερόμενους πληροφόρηση για την κατάστασή τους ως δανειολήπτες, ξεκαθάρισαν πολύ την κατάσταση. Τούτο διότι ο δανειολήπτης έμαθε επιτέλους πόσα χρωστάει, ποιες είναι οι μηνιαίες του υποχρεώσεις και το επιτόκιό τους και το ιστορικό πληρωμών (αν έχει καθυστερήσεις), που καταδεικνύει αν έχει περιθώριο να ζητήσει και νέα ρύθμιση.
Πολλές χιλιάδες δανειολήπτες μπόρεσαν πλέον και έκαναν έναν έλεγχο όλων των «κόκκινων» οφειλών τους σε τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές, συγκέντρωσαν τους λογαριασμούς τους και απευθύνθηκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για μια βιώσιμη ρύθμιση που θα τους δίνει μια προοπτική στο μέλλον να πάψουν να χρωστούν.
Επιτάχυνση
Μετά τη θέσπιση των κανόνων για τoυς servicers, η αύξηση των αιτήσεων είναι φανερή, αφού από 3.500 νέες αιτήσεις ρύθμισης που είχαμε τον Δεκέμβριο φτάσαμε στις 4.800 τον περασμένο Ιανουάριο. Συνολικά οι τελικές ρυθμίσεις στο τέλος του Αυγούστου έφτασαν τις 22.214, «πρασινίζοντας» ένα συνολικό ποσό οφειλών 7,42 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2023 ο εξωδικαστικός μηχανισμός είχε ένα ιστορικό με 6.480 ολοκληρωμένες αιτήσεις, με ένα σύνολο οφειλών σε ρύθμιση ύψους 3,74 δισ. ευρώ.
Σταϊκούρας: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο - Τι αποκάλυψε για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Εκκρεμεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων
Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών που παραμένει ανοιχτός είναι φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, ο οποίος θα υποστηρίξει στην ουσία τον νέο -για την Ελλάδα- θεσμό της «προσωπικής πτώχευσης». Του καθεστώτος δηλαδή στην οποία θα μπορούν να καταφεύγουν τα νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν τρόπο να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους όποια ρύθμιση και αν γίνει και αναγκάζονται να εκποιήσουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία (της πρώτης κατοικίας μη εξαιρουμένης), ώστε να ξεφύγουν σε δύο χρόνια οριστικά από τα χρέη τους.
Μεγαλύτερο κούρεμα, χαμηλότερο επιτόκιο
Εκτός από το -καθυστερημένο- ξεκαθάρισμα με τις εταιρίες των «κόκκινων» δανείων, ο νέος νόμος έφερε και άλλες τέσσερις σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα:
1 Θέσπισε την υποχρέωση η πρόταση αναδιάρθρωσης της οφειλής των ευάλωτων οφειλετών, να γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά δεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Φυσικά, ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, αντίθετα, οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, με την προϋπόθεση πως έχουν αποδεικτικά στοιχεία πως οι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές. Επομένως, οι οφειλέτες αυτόματα προστατεύονται και, ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα ασφαλείας για τη διαπίστωση όσων είναι πραγματικά ευάλωτοι και όχι κακοπληρωτές. Το αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής ήταν από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικότητας αποδοχής από όλους τους πιστωτές της πρότασης αναδιάρθρωσης για τους ευάλωτους οφειλέτες συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες να έχουν λάβει ρύθμιση και 72 να έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.
2 Αυξήθηκε το ποσοστό κουρέματος της οφειλής, το οποίο φτάνει πλέον στο 28% της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.
3 Το επιτόκιο των ρυθμίσεων μειώθηκε σε 3% για 3 έτη από 4,5% που ήταν νωρίτερα, δίνοντας μια μεγαλύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη να μπορεί να ακολουθήσει τη ρύθμισή του χωρίς καθυστερήσεις.
4 Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε ότι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εταιριών που έχουν κλείσει ή λυθεί θα εντάσσονται στα φυσικά πρόσωπα των εταιριών που εν γένει είναι συνυπεύθυνα εις ολόκληρον για αυτές τις εταιρίες.
Ειδήσεις σήμερα
Kαιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Εξάρχεια: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με μολότοφ
Καταγγελίες Διαμαντοπούλου για μείωση εκλογικών τμημάτων στο ΠΑΣΟΚ