Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει:
«Την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»
Και αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά, καθώς θα περάσουμε στη θερινή ώρα ξανά τον Μάρτιο, αφού η κατάργηση έχει μπει στον «πάγο».
«Πάγωσε» η κατάργηση της αλλαγής ώρας
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που επιβλήθηκαν «πάγωσαν» επί της ουσίας το ζήτημα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.
Κρήτη: Τι λέει ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γάλλο ο οποίος σκότωσε την 36χρονη
Συνεπώς και το φετινό φθινόπωρο δεν θα αλλάξει κάτι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η χώρα θα περάσει κανονικά στο χειμερινό ωράριο.
Πότε έγινε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα για πρώτη φορά
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.
Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.
Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Ωστόσο, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο.
Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: «Δεν πήγα για καφέ»- Αθώα η μητέρα που άφησε τρία βρέφη στο αυτοκίνητό της
Αχαΐα: Νέα σοκαριστικά στοιχεία για το 19μηνο βρέφος – Τι έδειξε η ιστοπαθολογική εξέταση
Αλλαγή ώρας: Πώς επηρεάζει την υγεία και την καθημερινότητά μας