Ενα από όσα εξετάζονται είναι η έκπτωση της συμμετοχής στα φάρμακα, κάτι που θα αποτελέσει μια μεγάλη «ανάσα» για ασθενείς που επιβαρύνονται με σημαντικές δαπάνες υγείας. Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα καθιερώσει τον προσωπικό γιατρό για κάθε πολίτη, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα για δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει μια σειρά επιπλέον ρυθμίσεων, όπως είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ.
Στο νομοσχέδιο θεσπίζονται… μπόνους που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό και τα οποία θα καθοριστούν αναλυτικά με υπουργικές αποφάσεις. Και αυτό καθώς ένα από τα «αναχώματα» στην εφαρμογή αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 έως σήμερα μόλις 1,4 εκατ. πολίτες εγγράφηκαν σε οικογενειακό γιατρό.
Με την εγγραφή
Ενα κίνητρο που εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι πολίτες που εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, ενδεχομένως 20% αντί για 25% που είναι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων. Ενα ακόμη παράδειγμα του πλαισίου κινήτρων που βρίσκονται υπό εξέταση είναι οι εγγεγραμμένοι πολίτες να έχουν προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές Υγείας εφόσον διαθέτουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό, έναντι άλλων πολιτών που… κινούνται μόνοι στο σύστημα Υγείας.
Οι αλλαγές
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ καθιερώνει προσωπικό γιατρό για τον κάθε πολίτη, που θα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και ειδικός γιατρός εκτός από οικογενειακός (οι ειδικότητες του οικογενειακού γιατρού είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι). Προκειμένου να υπάρχει μεγάλη «δεξαμενή» γιατρών, διευκολύνοντας τους πολίτες, η επιλογή γιατρού θα είναι ελεύθερη. Σκοπός της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι οι πολίτες να παραπέμπονται στο σύστημα Υγείας από τον γιατρό τους που θα χειρίζεται / ενημερώνει το φάκελο υγείας τους και θα διαχειρίζεται τα χρόνια νοσήματα, εφόσον υπάρχουν. Ο προσωπικός γιατρός δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την κίνηση των ασθενών στο σύστημα Υγείας, αντίθετα θα τους καθοδηγεί και θα τους προσανατολίζει.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Εως και σήμερα, ο κάθε πολίτης μπορεί να επιλέγει μόνος του συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και να κινείται ελεύθερα στις δομές Υγείας, να κλείνει ραντεβού και να κανονίζει εξετάσεις. Αυτό δεν καταργείται, αλλά σκοπός είναι να καθιερωθεί και να εφαρμοστεί ο θεσμός του gatekeeping, των παραπομπών δηλαδή από τον προσωπικό γιατρό σε άλλους γιατρούς και στο ΕΣΥ.
Εκτός από την προσέλκυση των πολιτών, πρόκληση είναι και η συμμετοχή των γιατρών στο νέο σύστημα της ΠΦΥ. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, οι όροι θα είναι ελκυστικοί και η αποζημίωσή τους θα γίνεται κατ’ άτομο (κατά κεφαλή) και όχι με βάση τον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων, όπως ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι οικονομικές απολαβές -που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί- θα είναι ικανοποιητικές. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Επίσης, νομοθετείται η υποχρέωση όλων των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες και σε περιοχές που έχουν σοβαρές ελλείψεις με part time εργασία.
Απογευματινά
Το νομοσχέδιο που μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση ενεργοποιεί τα απογευματινά χειρουργεία. Ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξ ολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιριών. Το 70% του κόστους του χειρουργείου θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή την ασφαλιστική εταιρία και θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής ως συμμετοχή θα πηγαίνει στο υγειονομικό προσωπικό, όπως είναι οι νοσηλευτές. Το σχέδιο αυτό θα δώσει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιπλέον οικονομικά κίνητρα στο υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων να εργάζεται και απογεύματα.
Tην ίδια στιγμή, δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Πρόκειται για τις λεγόμενες ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων οι δημόσιες δομές θα μπορούν να εξασφαλίσουν από ιδιώτες εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.
Μεταξύ άλλων, αναδιαμορφώνεται ο ΕΟΠΥΥ και εισάγονται ποιοτικά κριτήρια για την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχός τους σε πραγματικό χρόνο.