«Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ενώνει όσους ψάχνουν αγροτικό μηχάνημα με όσους έχουν και θέλουν το αξιοποιήσουν με κέρδος, απλώς ενοικιάζοντάς το. Αναφέρεται σε νέους και υπάρχοντες αγρότες, αλλά και όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και δεν θέλουν να επενδύσουν μεγάλο κεφάλαιο για αγροτικό εξοπλισμό. Τo mermix έχει χαρακτηριστεί σαν το Uber για τα τρακτέρ από τον Στέλιο Χατζηιωάννου, κατά την τελετή βράβευσής του στα Stelios Awards 2016», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του mermix, κ. Χρήστος Σταμάτης.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες του αγροδιατροφικού τομέα να προσφέρουν υπηρεσίες στους συμβεβλημένους τους αγρότες online, μέσω της πλατφόρμας. Μάλιστα, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με δύο κορυφαίες εταιρίες παραγωγής προϊόντων που εφαρμόζουν το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας για την παροχή υπηρεσιών, όπως σύγχρονα μηχανήματα, αγροεφόδια, οργάνωση και ημερολόγιο παραγωγού. Σκοπός των συμφωνιών αυτών είναι η αύξηση της παραγωγής και η αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκλείψει οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Το μοντέλο της startup βασίζεται στην ανταλλακτική οικονομία, στο «sharing economy & collaborative consumption». Το mermix, ωστόσο, προέκυψε όταν ο κ. Σταμάτης διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό σχετικά με τη διαχείριση αγροτικών μηχανημάτων. «Από τη μία, υπήρχαν αρκετοί αγρότες οι οποίοι είχαν τεράστιο στόλο και, από την άλλη, αγρότες, ιδίως νέοι, οι οποίοι δεν είχαν το κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση σε εξοπλισμό. Ακολουθώντας την τάση της εποχής, βλέποντας και μοντέλα του εξωτερικού όπως η AirBnb & Uber, προέκυψε το mermix», δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρίας.
Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις της πλατφόρμας, αν και ξεκίνησε με μια προμήθεια της τάξεως του 7%, έπειτα από συνεντεύξεις με τους καταναλωτές και μια έρευνα για το νομοθετικό και οικονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, η ομάδα του mermix κατέληξε στο κόμιστρο ανά συναλλαγή (introduction fee) από τον ενδιαφερόμενο προς ενοικίαση.
Πώς λειτουργεί όμως η πλατφόρμα ενοικίασης αγροτικών μηχανημάτων; «To mermix φέρνει σε επαφή τους δύο ενδιαφερομένους (ενοικιαστή και ιδιοκτήτη), αρκεί να πληρούνται τα αρχικά κριτήρια. Αφενός, το μηχάνημα που ψάχνει ο ενδιαφερόμενος να ικανοποιεί τα κριτήρια αναζήτησής του και ο ιδιοκτήτης να είναι αξιόπιστος», προσθέτει ο ιδρυτής της startup.
Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η συναλλαγή είναι απλός: Η ομάδα του mermix δέχεται το αίτημα να βρει μηχάνημα για κάποιον ενοικιαστή. Ανατρέχει στη βάση δεδομένων και εντοπίζει εκεί τους πιθανούς υποψήφιους ιδιοκτήτες. Κατόπιν, επιβεβαιώνει τη διαθεσιμότητα των μηχανημάτων τους και, αφού εγκριθεί αυτή, ενημερώνει τον ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής ενημερώνεται πλήρως για τα διαθέσιμα μηχανήματα και, εάν αυτά καλύπτουν τις ανάγκες του, τότε τιμολογείται η υπηρεσία. Τότε ο ενοικιαστής έχει στα χέρια του όλη τη διαθέσιμη πληροφορία ώστε να προχωρήσει η ενοικίαση. Μάλιστα, οι επαγγελματίες αγρότες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ έναντι μιας συνδρομής που ανανεώνεται ανά μήνα.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Μέσα στα άμεσα σχέδια της ομάδας, είναι η υλοποίηση online συστήματος «αξιολόγησης». Μετά τη χρήση του mermix, θα βαθμολογείται τόσο ο ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης όσο και το ίδιο το μηχάνημα, ώστε να διασφαλίζει ο επόμενος υποψήφιος ενοικιαστής την ακρίβεια των όσων προβάλλονται.
Σημειώνεται ότι το mermix συνεργάζεται με βιομηχανίες τροφίμων και αγροεφοδίων σχεδιάζοντας εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.
Αντίστοιχες υπηρεσίες του mermix υπάρχουν στη Γαλλία και τη Σερβία. Ωστόσο, στη Γαλλία (wefarmup.com), είναι startup που απευθύνεται μόνο στην τοπική αγορά, ενώ στη Σερβία υπάρχει το Agrishares.com, το οποίο, ενώ ξεκίνησε δυναμικά, δεν δείχνει να εξελίσσεται γρήγορα.
«Στόχος μας η κάλυψη του ελληνικού χώρου εντός του 2017»
Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα αριθμεί πάνω από 1.500 μέλη κι έχουν γίνει περίπου 80 ενοικιάσεις. Αναφορικά με τα σχέδια επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες μηχανημάτων και οχημάτων, ο κ. Σταμάτης υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2020 το mermix εστιάζει στην εδραίωση της υπηρεσίας στον ελληνικό χώρο και σε τέσσερις νέες ευρωπαϊκές χώρες. «Μέχρι το τέλος του 2017, στόχος μας είναι η κάλυψη του ελληνικού χώρου. Ωστόσο, στις σκέψεις μας είναι και η προσχώρηση νέων υπηρεσιών, όπως εργάτες ή γεωπόνοι, αλλά και η σύναψη νέων συνεργασιών με βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ίδιος.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής