Η νέα αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί εκκενώνοντας χώρο του Τμήματος Φαρμακευτικής που είχαν καταλάβει οι αντιεξουσιαστές ως απάντηση στην επιχείρηση που έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς για την εκκένωση κατάληψης 34 ετών στο Τμήμα Βιολογίας.
Οι καταληψίες προέβαλαν αντίσταση πετώντας πέτρες και τούβλα, και «αδειάζοντας» τρεις πυροσβεστήρες πάνω στους αστυνομικούς, ενώ από το σημείο κατασχέθηκαν ξύλινα κοντάρια και δύο ασύρματες συσκευές που ήταν συντονισμένες στις συχνότητες της Αστυνομίας. Μετά το πέρας της επιχείρησης, η οποία έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ο χώρος παραδόθηκε στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ. Οι 15 συλληφθέντες κρατούνται και αναμένεται να μεταχθούν στον εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Πράξεις
«Αυταρχικές συμπεριφορές, “παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της. Αυτά δεν είναι λόγια, είναι πράξεις πλέον. Απελευθερώθηκαν όλοι οι χώροι και αποδόθηκαν στους φοιτητές και τους καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και το ίδιο γίνεται και θα γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση και στο ΑΠΘ και σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πάντα με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας, καθιερώνοντας την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η λογική τού “με το έτσι θέλω”, της βίας και της ανομίας δεν χωράει πλέον στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο πλαίσιο της συντεταγμένης Πολιτείας να αντιμετωπίζει όσους δεν σέβονται τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας και της ασφάλειας της ακαδημαϊκής λειτουργίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Αυτός είναι ο νόμος και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται, γιατί ζούμε σε κράτος δικαίου, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας είναι κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα και προστατεύονται θεσμικά, όπως ισχύει για κάθε πολίτη σε όλη την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Ερωτηθείς τι οδήγησε στην επιχείρηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «τα εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εξοπλιστεί με χρήματα των φορολογουμένων, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται σε αυτά να διατίθενται προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να στεγάζουν άτομα που επιθυμούν να επιβάλουν ένα καθεστώς ομηρίας της βίας και αυθαιρεσίας μέσα στο πανεπιστήμιο». «Απόπειρες περιθωριακών στοιχείων, τα οποία με όχημα τη βία και έκνομες ενέργειες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου και τις σπουδές των νέων παιδιών δεν είναι ανεκτές», τόνισε.
ΑΣΟΕΕ
Για δεύτερο 24ωρο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε πεδίο έντασης. Θέλοντας να δηλώσουν «παρών», λίγες μόνο ώρες από τα γεγονότα της Τρίτης, οι νεαροί δράστες επιχείρησαν να δημιουργήσουν ξανά ένα από τα παλιά τους «στέκια» σε ακάλυπτο χώρο του Πανεπιστημίου. Χρησιμοποιώντας οικοδομικά εργαλεία, ξεκίνησαν να γκρεμίζουν τον τοίχο που είχε χτιστεί μπροστά από το παλιό καπνιστήριο, προκαλώντας την αντίδραση της πρυτανείας. Επειτα από αποτυχημένες διαβουλεύσεις με τους φοιτητές, ο πρύτανης ειδοποίησε την αστυνομία.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έσπευσαν άνδρες της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, και συνέλαβαν τα 6 άτομα που κρατούσαν… τρυπάνια και σφυριά στα χέρια. Οπως αποδείχτηκε, οι 3 από αυτούς ήταν παλιοί γνώριμοι των Αρχών και είχαν σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πρόκειται για έναν 33χρονο και δύο 22χρονους φοιτητές που είχαν τουλάχιστον δύο τρεις συλλήψεις στο «ενεργητικό» τους, μεταξύ άλλων και για κατοχή και χρήση μολότοφ. Οι υπόλοιποι τρεις φοιτητές, ηλικίας 20 ετών, δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Από… σκάνερ
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας θα επιχειρήσουν να φτάσουν στα ίχνη των κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν στον καθηγητή, ακολουθώντας το «μοντέλο» ερευνών που χρησιμοποίησαν στην επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου τον Οκτώβριο του 2020.
Τότε είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τους δράστες από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες μετά την επίθεση, τα «στίγματα» από τις κεραίες των τηλεφωνικών συσκευών που χρησιμοποιούσαν, αλλά και από τις κάμερες ασφαλείας που είχαν καταγράψει την προσέγγιση και τη διαφυγή κάποιων εξ αυτών. Ανάμεσα στα ενοχοποιητικά στοιχεία ήταν ακόμα και ο ρουχισμός τους.
Να σημειωθεί ότι, από τα 8 άτομα που είχαν κατηγορηθεί για την επίθεση στον πρύτανη, οι 4 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι υπόλοιποι 4 είναι υπόδικοι.
Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους δράστες χωρίς κουκούλες, η Αστυνομία συγκεντρώνει βιντεοληπτικό υλικό από δρόμους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πριν και μετά την εισβολή στο αμφιθέατρο. Παράλληλα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση συνεχίζουν να εξετάζουν τα ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν στην κατοχή τους, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν βοηθούν στις έρευνες, καθώς δεν αποτυπώνονται τα πρόσωπα των δραστών.
Μέσα από αυτά τα βίντεο, οι Αρχές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους κουκουλοφόρους εκτός Πανεπιστημίου μέσα από το ρουχισμό τους. Οπως φαίνεται από τις εικόνες, περίπου 10 άτομα «πρωταγωνιστούν» στην επίθεση στον καθηγητή, με τρεις τέσσερις από αυτούς να καταφέρνουν τα χτυπήματα στο θύμα. Σημαντικές για την πορεία των ερευνών είναι και οι καταθέσεις των φοιτητών που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την ώρα της εισβολής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr