Η προσαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στα δεδομένα που δημιουργεί η παραλλαγή «Ομικρον» θεωρείται σίγουρη, χωρίς να αποκλείεται τηλεκπαίδευση έως ότου το νέο κύμα σταθεροποιηθεί. Η λειτουργία των σχολείων, άλλωστε, προβλέπεται από τους ειδικούς ότι θα ανεβάσει τον αριθμό των μολύνσεων κορονοϊού και τα παιδιά θα προκαλέσουν σειρά αλυσίδων μετάδοσης σε μεγαλύτερους.
Ετσι, ενώ η βούληση της κυβέρνησης όπως και των επιστημόνων είναι να μην καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, η πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα θα κρίνει τις αποφάσεις. «Θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου», ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη. «Η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης», πρόσθεσε.
«Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα παρακολουθούμε την πορεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Εχουμε ακόμα 10 μέρες καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», επεσήμανε (ΣΚΑΪ) με τη σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Κοινή συνισταμένη από την πλευρά των ειδικών είναι ότι το ισχύον πρωτόκολλο για να κλείνει ένα τμήμα (κρούσματα στο 50%+1 της τάξης) χρειάζεται αυστηροποίηση, καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ετσι, η αλλαγή του πρωτοκόλλου με μείωση του ποσοστού μολύνσεων ώστε να κλείνει ένα τμήμα, αλλά και διευρυμένου τέστινγκ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως προταθούν τρία αντί για δύο self tests για όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και μη), ενώ υπάρχει η πρόταση αντί για self tests να γίνονται rapid, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο, καθώς η ζήτηση για rapid tests σε φαρμακεία και δομές Υγείας είναι τεράστια. Επίσης, πιθανόν το 50% να γίνει 25% (περιστατικών) σε μια τάξη προκειμένου να κλείνει.
Ακόμη όμως και με την αλλαγή του πρωτοκόλλου, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εστίες μετάδοσης που θα πυροδοτηθούν θα είναι πολλές. Επομένως, υπάρχουν φωνές υπέρ της τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον μέχρι το κύμα «Ο» σταθεροποιηθεί και αρχίσει να πέφτει. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, πρέπει να ρυθμιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που θα πρέπει να είναι σπίτι μαζί με τα παιδιά. Ενα ακόμη σενάριο θέλει παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών για μία εβδομάδα – δέκα ημέρες, που, όμως, θεωρείται ότι τελικά το διάστημα είναι ανεπαρκές για να έχει καταλαγιάσει η καταιγίδα της «Ομικρον». Επίσης, επικρατεί ο φόβος ότι οι μεγαλύτεροι μαθητές θα συχνάζουν σε καφετέριες και θα είναι πιο ευάλωτοι οι ίδιοι να νοσήσουν αλλά και πιο επικίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με το δομημένο περιβάλλον του σχολείου. Κατά συνέπεια, υπάρχουν επιστήμονες που καταλήγουν στη λύση της τηλεκπαίδευσης για να ακολουθήσει στη συνέχεια η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων με το αυστηρότερο πρωτόκολλο.
Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, στηρίζει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου μέσω βελτίωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με πιθανότητα ακόμα πιο αυξημένου τέστινγκ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά εκτός από εκπαιδευτικούς και για υγειονομικούς λόγους, καθώς λόγω του αυξημένου τέστινγκ, υπάρχει καθημερινή ενημέρωση των υπηρεσιών για την πορεία των κρουσμάτων εντός του σχολείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην αρχή του έτους, το 80% των self tests αφορούσε επιβεβαιωμένα κρούσματα, τις ημέρες που τα σχολεία έκλεισαν το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%, καθώς πλέον δεν διενεργούνται με τον ίδιο ρυθμό, όπως κατά τις σχολικές ημέρες.
Οι αποφάσεις για τα σχολεία είναι το ένα μεγάλο «κεφάλαιο» που θα απασχολήσει στις αρχές της νέας χρονιάς ειδικούς και κυβέρνηση. Με δεδομένη την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, συζητιούνται και άλλα μέτρα εκτός από όσα εφαρμόζονται ήδη πριν από την Πρωτοχρονιά και αφορούν σε χρήση μασκών αυξημένης προστασίας, αλλά και περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει μπει στο «μικροσκόπιο» και για άλλες ηλικιακές ομάδες -κάτω των 60 ετών- ενώ έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης θα ισχύει για όλους προκειμένου να θεωρούνται εμβολιασμένοι.
«Η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών είχε αποτέλεσμα. Από τις 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει την πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000, γύρω στις 170.000, έχουν κλείσει ραντεβού και έχουν κάνει την πρώτη δόση. Αρα το μέτρο απέδωσε. Είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση να επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό την έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει, αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, και είναι θέμα χρόνου να το ανακοινώσουμε. Τι σημαίνει αυτό; Οτι για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση, εάν έχει περάσει το 7μηνο», εξήγησε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr