Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών συν ΦΠΑ, επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι και ευρύτερα, σε συνάρτηση με το πλήθος των πλαστικών τεμαχίων (πχ. καλαμάκι) που συνθέτουν τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.
Έτσι, αν επιλέγετε να πίνετε τον καφέ σας «στο χέρι» και δη σε πλαστικό κύπελλο, το πορτοφόλι σας θα επιβαρύνεται με περίπου 10 λεπτά του ευρώ επιπλέον για κάθε καφέ.
Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος, τα take away καφέ θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 10 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση, όποτε αυτό είναι δυνατό, προτείνεται η χρήση χαρτονένιου ποτηριού για τον καφέ, με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων τεμαχίων πλαστικού. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσατε να έχετε μαζί σας μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα σας και να ζητάτε να σας σερβίρουν σε αυτήν. Έτσι, θα κάνετε καλό τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τσέπη σας.
«Πέραν της ανατίμησης του καφέ ως πρώτη ύλη, το τέλος δεν μπορούμε να το γλιτώσουμε, αναγκαστικά θα κάνουμε ανατιμήσεις, μόνο στα χάρτινα καλαμάκια μπορούμε να γλιτώσουμε το τέλος» είπε υπεύθυνος καφετέριας στα Πατήσια στην κάμερα του ΣΚΑΪ.
«Ο καφές ως πρώτη ύλη θα ακριβύνει, μας έχουν ενημερώσει 10% θα ανέβει συγκριτικά με τώρα. Εμάς τώρα ο φρέντο εσπρέσο κοστίζει 3,20 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα πάει 3,60… Δεν είναι μόνο ο καφές, είναι και ο πάγος, και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες που ακριβαίνουν λόγω της ενέργειας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Το ΦΕΚ για το «πράσινο» τέλος:
Από την 1η Ιανουαρίου, η πρόσθετη εισφορά για την προστασία του περιβάλλοντος αφορά:
Ποτήρια μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους
Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:
α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,
β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και
γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η δήλωση απόδοσης της εισφοράς υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία για την απόδοσή της. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα μέτρα: Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση, τέλος η μουσική – Ισχύουν από Πέμπτη στις 6 το πρωί
- Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Πόσο θα διαρκεί η καραντίνα για εμβολιασμένους και ασυμπτωματικούς
- Covid Free Wallet: Μεγάλη επιτυχία, αλλά και προβλήματα στην εφαρμογή – Νέες διευκρινίσεις για την ψηφιακή ταυτότητα
- Πλεύρης κατά Πολάκη: Ο Τσίπρας τον παροτρύνει και τον καλύπτει – Η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
- Σεισμός στην Κρήτη: 5,7 Ρίχτερ «χτύπησαν» το νησί – Αισθητός από Χανιά μέχρι Ηράκλειο, το μήνυμα του Λέκκα [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr