ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1) Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα για την επαύριον των
εκλογών, εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών;
2) Ο δικηγορικός κλάδος έχει υποστεί πολλά την τελευταία δεκαετία.
Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί ο ΔΣΑ για να βελτιώσει τη θέση των δικηγόρων, σε οικονομικό επίπεδο;
3) Στον πρώτο γύρο, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις προτιμήσεις των νέων και των μεγαλύτερων δικηγόρων, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για «δικηγορικό σώμα δύο ταχυτήτων» και για μεγάλη κοινωνική απόσταση μεταξύ των γενεών. Πώς θα πείσετε ειδικά τους νέους δικηγόρους να σας προτιμήσουν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΒΕΣΟΣ: «Ο αγώνας για τα μικρά, το πιο μεγάλο στοίχημα»
1) Χωρίς να υποτιμώ τις μείζονες διεκδικήσεις του σώματος, πιστεύω ακράδαντα ότι η μάχη της καθημερινότητας, ο αγώνας για τα «μικρά», είναι συγχρόνως το πιο μεγάλο στοίχημα της δικηγορίας, ώστε κανένας δικηγόρος να μη νιώθει μόνος απέναντι στη συχνά αβάστακτη κατάσταση που βιώνει ως επιστήμονας και επαγγελματίας. Συγχρόνως, αποτελεί προτεραιότητα ένας νέος Κώδικας Δικηγόρων, που θα τολμήσει να ασχοληθεί με τα ασυμβίβαστα του δικηγορικού επαγγέλματος, την αναμόρφωση των δικηγορικών αμοιβών (γραμμάτια προείσπραξης) και τη ρύθμιση του καθεστώτος συνεργατικών σχέσεων («μπλοκάκι»).
2) Μέσα από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών, και με τεκμηριωμένες προτάσεις, θα επιδιώξουμε την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα εισοδήματα μέχρι τις 25.000 ευρώ -που σας θυμίζω αποτελεί τη μόνη μη υλοποιηθείσα μνημονιακή δέσμευση- και την κατάργηση του δικαστηριακού ΦΠΑ. Επίσης, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ιδίως για τους χαμηλοεισοδηματίες, την καθιέρωση πιστοποιητικού ελέγχου βαρών στις εμπράγματες δίκες (μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά κ.λπ.) και την επαναφορά των αποζημιώσεων κατά τη λύση σύμβασης.
3) Ασφαλώς, λάβαμε το μήνυμα που έστειλαν οι νέοι δικηγόροι. Είναι γνωστό ότι είναι εκείνοι που βιώνουν περισσότερο την κρίση του επαγγέλματος, η οποία οξύνθηκε κατά την υπερδεκαετή κρίση, αρχικώς τη μνημονιακή και στη συνέχεια την υγειονομική. Τα άλματα προόδου που έγιναν στην ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (ψηφιακές υπογραφές, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ψηφιακά πιστοποιητικά, παρακολούθηση ροής μήνυσης, απομακρυσμένος έλεγχος τίτλων, ηλεκτρονικά πινάκια) και η παρέμβαση στην καθημερινότητα (υπηρεσία συνεργάτη ΔΣΑ, έκδοση εγκυκλίων για την πρόσβαση δικηγόρων στις δημόσιες υπηρεσίες καθ’ όλο το ωράριο, διεύρυνση ωραρίου υποθηκοφυλακείων, χορήγηση εξοπλισμού στα δικαστήρια, βρεφονηπιακός σταθμός κ.λπ.) είχαν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος κυρίως για τους νέους. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν γι’ αυτούς απελευθέρωση χρόνου και δυνάμεων. Επίσης, σημαίνουν λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερες ουρές, λιγότερες καθυστερήσεις. Συνιστούν, κατά τούτο, ουσιώδη ποιοτική αναβάθμιση του λειτουργήματός μας. Ομοίως, η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης (ένορκες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ακινήτων, συμμετοχή στην έκδοση συντάξεων, συνέργειες με το Κτηματολόγιο) αφορούσε κυρίως τους νέους, οι οποίοι δικαίως επιζητούν νέα ύλη σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού. Στη νέα θητεία θα αγωνιστούμε προκειμένου να ρυθμιστεί θεσμικά το καθεστώς συνεργασίας, υπό το οποίο απασχολούνται οι νέοι συνάδελφοι. Τέλος, πρέπει να κατοχυρωθεί για τους νέους ένα ακόμη ευνοϊκότερο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα έναρξης δραστηριότητας, υποκατώτατη ασφαλιστική κλάση κ.λπ.).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Θέσπιση δικηγορικής διαύγειας και απόλυτης διαφάνειας»
Μετρό: Κλείνουν 5 σταθμοί της Γραμμής 2 Κυριακή και Δευτέρα από τις 22:30 το βράδυ
1) Εφόσον οι δικηγόροι μάς αναθέσουν τη συλλογική εκπροσώπησή τους, οι άμεσες ενέργειές μας θα είναι ο πλήρης και ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών του Συλλόγου, η θέσπιση δικηγορικής διαύγειας και απόλυτης διαφάνειας στις διαδικασίες του Συλλόγου και θεσμικές παρεμβάσεις για την κατοχύρωση της δικηγορικής αμοιβής, ιδίως των νέων συναδέλφων, της ορθής λειτουργίας των πειθαρχικών μας οργάνων και αποκατάσταση του κύρους και της σοβαρότητας του Συλλόγου απέναντι σε κοινωνία και κυβέρνηση. Φαραωνικές σπατάλες, κλειστά πειθαρχικά και συμπεριφορές που μας εκθέτουν από τις 6 Δεκεμβρίου θα είναι παρελθόν.
2) Εχουμε δύσκολο έργο εξαιτίας της αδράνειας των συλλογικών μας οργάνων τα τελευταία χρόνια. Εχουμε όμως και σαφείς, μελετημένες και εφαρμόσιμες προγραμματικές θέσεις. Η κατοχύρωση των αμοιβών, η διεύρυνση της δικηγορικής πίτας, η καταπολέμηση αθέμιτου ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στις νομικές υπηρεσίες, ο εκσυγχρονισμός διαδικασιών, η απλοποίηση του ΕΣΠΑ θα δώσουν πολύτιμες ανάσες στους συναδέλφους.
3) Οι διαιρετικές τομές στο Δικηγορικό Σώμα, στις οποίες δυστυχώς επενδύουν ορισμένοι για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη, προξενούν τεράστια βλάβη σε όλους μας μακροπρόθεσμα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η άποψή μας είναι ότι σε μια κοινωνία και οικονομία που εξελίσσονται ταχύτατα και όχι πάντα θετικά, είμαστε όλοι νέοι και νέες και όποιος νομίζει ότι είναι εξασφαλισμένος επειδή έχει κάποια χρόνια παραπάνω στο επάγγελμα, μάλλον αυταπατάται. Η δυνατότητα των νέων συναδέλφων να ασκήσουν το λειτούργημα που επέλεξαν και μόχθησαν επί χρόνια για να το καταφέρουν, με αξιοπρέπεια και κανονικές αμοιβές και όχι χαρτζιλίκια, δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα. Οι συνθήκες δικηγορικού κάτεργου υπό τις οποίες εργάζονται αρκετοί συνάδελφοί μας, όχι μόνο νέοι ηλικιακά, βλάπτουν και εκθέτουν και όσους νομίζουν ότι είναι ασφαλείς, για τους λόγους που αναφέραμε. Αφού υπενθυμίσουμε ότι ο συνδυασμός μας απαρτίζεται κυρίως από νέες και νέους συναδέλφους και γνωρίζουμε άριστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λέμε ότι η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη στις 5 και τις 6 Δεκεμβρίου, εφόσον όντως θέλουμε να αλλάξει κάτι. Η μοιρολατρική αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι» ή «ας μην πειράξουμε τίποτα», που, δυστυχώς, επικράτησε σε προηγούμενες αναμετρήσεις, θυμίζει εκείνον που πέφτει από έναν ουρανοξύστη και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «μέχρι εδώ, όλα πάνε καλά». Αυτά όμως που δεν αντιμετωπίσαμε το 2017 και δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ούτε τώρα, το 2025 ενδέχεται να μην είναι καν αντιμετωπίσιμα. Και ίσως κάποιοι είναι κοντά στη σύνταξη ή θεωρούν ότι οι αλλαγές δεν τους αγγίζουν, οι νεότεροι όμως που έχουν πολλά χρόνια ακόμη άσκησης του επαγγέλματος μπροστά τους -και δεν μιλάμε μόνο για συναδέλφους 25-30 ετών αλλά και 50-55- δεν έχουν την επιλογή να μείνουν αδρανείς. Το Δικηγορικό Σώμα δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες χαμένες ευκαιρίες και σπαταλημένες τετραετίες. Η αδράνεια και η μετάθεση στο μέλλον δεν είναι λύση. Καλούμε και από εδώ, όλες και όλους τους συναδέλφους, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 4 χρόνια.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr