Εντονο προβληματισμό προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. τα δύο αιματηρά περιστατικά μεταξύ αλλοδαπών που σημειώθηκαν προχθές το βράδυ σε καταυλισμούς μεταναστών. Και αυτό γιατί σε ένα από αυτά υπήρξε τραυματισμός από πυροβολισμό. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο ένα όπλο έφτασε σε χέρια μετανάστη και αν υπάρχουν κι άλλοι με όπλα στα διάφορα οργανωμένα ή άτυπα Κέντρα φιλοξενίας.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν το περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ Πακιστανών στον άτυπο καταυλισμό μεταναστών στο Plaza στο ύψος του Πολυκάστρου Κιλκίς σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης. Αγνωστος δράστης πυροβόλησε και τραυμάτισε στην ωμοπλάτη έναν 19χρονο υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Κιλκίς.
Επίσης, στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς ομάδες Ιρακινών και Σύρων συνεπλάκησαν, με συνέπεια δύο άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι.
Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη άνοιξε επιτέλους η σιδηροδρομική γραμμή μετά από 70 μέρες.
Ερευνα για προσφυγικό
Πολλές αντιφάσεις στις απόψεις των κατοίκων της Αττικής γύρω από τους πρόσφυγες και το προσφυγικό εντοπίζει τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 23-28 Μαρτίου 2016 για λογαριασμό της τοπικής ένωσης των δήμων ΠΕΔΑ.
Τα συναισθήματα απέναντι στο προσφυγικό είναι μοιρασμένα, με την ανησυχία να κυριαρχεί (67,4%) για να ακολουθήσουν αλληλεγγύη και συμπόνια (48,5%-47,6%) και αμέσως μετά ο θυμός (46,5%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παίρνουν η ανοχή (12,9%) και η αποστροφή (8,1%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική κατανομή καθώς η αλληλεγγύη εμφανίζεται υψηλότερη στα βόρεια προάστια (55,3%), η ανησυχία στην Ανατολική και δυτική Αττική (75%). Τα νοτιοανατολικά προάστια πρωτεύουν ταυτοχρόνως τόσο στο θυμό (51,4%) όσο και στη συμπόνια (50,4%), ενώ η Δυτική Αττική βγάζει το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο στην ανοχή (29,1%) όσο και στην αποστροφή (21,3%).
Το 49,2% των ερωτηθέντων θεωρεί τους πρόσφυγες απειλή, το 60,2% είναι υπέρ της ελάττωσης των αφίξεων με κάθε τρόπο, αλλά, την ίδια στιγμή, το 67,7% δεν κατανοεί τις αντιδράσεις όσων ευρωπαϊκών κρατών αρνούνται να δεχθούν στα εδάφη τους κάποιο ποσοστό προσφύγων. Καθολικότητα εντοπίζεται μόνο στο ποσοστό 93,6% όσων αξιολογούν αρνητικά τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στο πρόβλημα.
Προφανώς ευχαριστημένοι θα πρέπει να είναι και οι δήμαρχοι που παρήγγειλλαν την έρευνα (KΑΠΑ Research), καθώς οι κάτοικοι αξιολογούν θετικά τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα.
ΑΓΓ. ΑΓΓ. – ΑΡ. ΧΑΤΖ.
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»