Οπως προκύπτει από στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), ο αριθμός των ακινήτων που έχει περιέλθει στο κράτος λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών έχει εκτοξευθεί από 6.079 το 2013 σε 10.500 το 2016. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., δε, τη δεκαετία 2004 – 2014 οι πράξεις των υποθηκοφυλακείων (μεταβιβάσεις, υποθήκες, διεκδικήσεις, κατασχέσεις κ.ά.) έχουν μειωθεί κατά 60%. Πιο αναλυτικά, ενώ μέχρι το 2008 οι επίμαχες πράξεις κυμαίνονταν σε σχετικώς σταθερά επίπεδα (947.610 το 2004, 1,2 εκατ. το 2006 και ένα εκατ. το 2008), από το 2009 ξεκινά μικρή μείωση, η οποία στη συνέχεια εξελίσσεται απότομα: από 951.000 το 2010, οι πράξεις «πέφτουν» στις 535.000 το 2012 και στις 384.000 το 2014.
Αλλαγή ρότας
«Το προνόμιο της ιδιοκατοίκησης, το ποσοστό της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 80% στην Ελλάδα, τείνει να εξελιχθεί σε… κατάρα», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο στελέχη της εγχώριας κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τους ίδιους, το τελευταίο διάστημα υπάρχει συνεχιζόμενη στροφή στο ενοίκιο και συμβιβασμός κατοίκησης σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. «Κάποιοι ιδιοκτήτες, είτε γιατί το σπίτι τους είναι μεγαλύτερο από τις ανάγκες τους είτε γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, επιλέγουν να το νοικιάσουν και οι ίδιοι να μισθώσουν στην ίδια ή σε άλλη περιοχή, που ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά στη δουλειά τους», τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος ΕΛΙΕ και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions, κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, όσοι παλαιότερα προσανατολίζονταν στην αγορά ενός ακινήτου πλέον έχουν δεύτερες σκέψεις, προκρίνοντας εντέλει τη λύση της ενοικίασης».
Οι τιμές
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Τα μισθώματα, πάντως, φαίνεται να… κρατούν. Ενδεικτικά, το εύρος των τιμών στα δυτικά και ανατολικά προάστια της Αττικής κυμαίνεται περί τα 3 – 6 ευρώ/τ.μ., με την απόκλιση από τις ζητούμενες τιμές να «αγγίζει» το 10%. Τέλος, όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η πλειονότητα των σπιτιών διατίθεται σε τιμές μίσθωσης άνω των 3 ευρώ/τ.μ., ενώ στο κέντρο ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και τα 11 ευρώ/τ.μ.
«Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτως ηλικίας οικοδομής, 40 – 60 τ.μ., σε τιμές από 250 – 350 ευρώ. Στις ίδιες, επίσης, περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70 – 80 τ.μ., σε τιμές 380 – 420 ευρώ», επισημαίνει από την πλευρά του ο πολιτικός μηχανικός κ. Αλ. Βασιλείου.
«Η χώρα μας διαθέτει μεγάλο απόθεμα κενών κατοικιών διότι πολλοί ξένοι, που δούλευαν στην Ελλάδα, έχουν φύγει, ενώ και πολλά Ελληνόπουλα -πάνω από 450.000- μετανάστευσαν σε αναζήτηση εργασίας. Εάν στα παραπάνω στοιχεία προστεθεί και ο αριθμός των νέων που επιστρέφουν στο σπίτι των γονέων λόγω οικονομικής αδυναμίας, τότε ο… λογαριασμός αυξάνεται», καταλήγει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Αγγελική Βελεσιώτη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου